(BC) Den Helder - Leeuwarden

Aris start beker clash tegen Suns met winst

Donderdag speelde Aris Leeuwarden zijn eerste beker ontmoeting in Den Helder tegen Suns. De Friezen wonnen nipt met 56-58 nadat ze de gehele wedstrijd aan de goede kant van de score stonden. Zaterdag is de return in eigen Kalverdome. De winnaar plaatst zich voor de Basketball Cup finale op 29 maart tegen Donar Groningen in MartiniPlaza.

Na de winst op promotiedivisie club Locomotief en Apollo Amsterdam, maakten de Friese basketbal profs zich in de halve finale op voor de clash tegen Suns Den Helder. Het team van Aris coach Ferried Naciri kan bij winst geschiedenis schrijven. Na deze tweeluik mag het zich daarna voor het eerst in haar bestaan opmaken voor de beker finale van de Basketball Cup. De winnaar speelt op zondag 29 maart in MartiniPlaza tegen Donar Groningen dat Landstede Zwolle uitschakelde. In het seizoen 2012/2013 was Aris eerder succesvol door de finale voor de landstitel tegen ZZ Leiden te spelen. 

Blessure leed:

Met drie tegen drie op de trainingen was de voorbereiding in het Kalverdome verre van ideaal. Zowel Craig Osaikhwuwuomwan, Arunas Mikalauskas, Samuel Idowu en Cedric Dedecker moesten vanaf de zijkant toekijken. Daarnaast moest de knop 100% omgezet worden na de ruim verloren competitie wedstrijd (76-51) van zaterdag jl. tegen Suns Den Helder. 

Samuel Idowu moest donderdag samen met Arunas Mikalauskas bij de Friezen het trainingspak nog aanhouden. Dedecker maakte na weken afwezigheid wel weer zijn rentree. De starting five waren dezelfde spelers als afgelopen zaterdag: Sjoerd Koopmans, Andy Mazurczak, Bjorn de Vries, Craig Osaikhwuwuomwan en Reinder Brandsma. 

De Friezen hadden in de Havenstad een vliegende start. Bjorn de Vries opende met een steal en Craig O. met een tip-in de opening score op het bord zette. Vanaf de vrije worplijn lieten Brandsma en Koopmans de 2-6 noteren gevolgd door een bom van Mazurczak. Een dunk van Craig O. naar 2-11 noopte coach Peter van Noord al vlug tot een time-out. Suns kwamen terug naar 11-15 en was het Aris coach Naciri die orde op zaken moest stellen. De Friezen sloten het eerste kwart af met een kleine 13-15 voorsprong.

Dedecker maakte na een paar weken afwezigheid begin tweede kwart weer zijn rentree. Golan Michaeli zette met een lay-upje de partijen weer naast elkaar (15-15) en kon alles weer opnieuw beginnen. Maar Aris hield zijn rug recht. Dedecker vuurde zijn eerste projectiel af, waarna Mazurczak de Friezen weer naar vijf punten los schoot. Verdedigend hield Aris de linies aardig gesloten met slechts acht puntjes tegen in het tweede kwart. Met een iets nauwkeuriger afronding had de voorsprong bij rust groter kunnen (moeten) zijn dan de 21-27 die nu op het bord stond. Het rebound overwicht (24-15) was ruim in het voordeel van Aris.

Craig O. opende met een bom na rust voor de Leeuwarders waarna Craig O. er nog maar weer eens een dunk tegenaan gooide. Josh Williams scoorde zijn eerste drietje voor Suns en was het Naciri die gelijk ingreep bij 30-32. Er volgde een rommelige fase waarbij de puntjes erg duur bleken. Mazurczak had het vizier deze avond in tegenstelling tot afgelopen zaterdag nu wel op scherp. Nadat Craig O. zijn dertiende punt liet noteren was het ‘Andy’ die de 32-40 liet noteren en daarmee eveneens op dertien kwam. Een alley-oop van Craig O. op aangeven van Mazurczak bewees het nodige vertrouwen dat er bij de Friezen heerste. Met nog een kwart te gaan was de stand nog steeds ruim in Aris voordeel: 35-44.

De Hevenstad bewoners gingen het laatste kwart furieus uit de startblokken naar 39-44 en Naciri andermaal moest ingrijpen. Dirigent Mazurczak hield het hoofd echter ijzig koel en nam zijn team weer bij de hand. Dedecker liet zijn specialiteit ook nog even zien welke beloond werd naar 41-52. Van Noord probeerde voor Suns met nog een kleine vier minuten te gaan de bakens nog weer te verzetten en met succes.  Suns kwam terug naar 51-54. Na een paar hectische laatste seconden gingen de Friezen met een 56-58 eindstand in de tas weer terug over de Afsluitdijk. 

Andy Mazurczak (37 min.52 sec. speeltijd en 21 punten) en Craig Osaikhwuwuomwan (34 min. 33 sec. 19 punten en 9 rebounds) waren de smaakmakers bij het hard werkende team van coach Ferried Naciri. Vanaf de bank was Cedric Dedecker nuttig met 7 punten.

Wedstrijd informatie

Datum : 20 februari 2020 19:30
Locatie : Sportlaan, Den Helder
Seizoen : 2019-2020
(BC) Den Helder 56
Leeuwarden 58
Terug naar overzicht