Amsterdam - Leeuwarden

Aris speelt Basketball Cup halve finale tegen Den Helder

Aris Leeuwarden speelde donderdag de return voor de Basketbal Cup in Amsterdam. De eerste wedstrijd in eigen Kalverdome werd ruim met 86-57 gewonnen. De Friezen wonnen in Amsterdam met 67-71 en plaatsten zich daarmee voor de halve eindstrijd beker toernooi tegen Suns Den Helder.

De return tegen Apollo leek op voorhand dan ook een gemakkelijk klusje om de halve finale binnen te stappen. Het team van coach Ferried Naciri ‘mocht met maar liefst 28 punten verschil verliezen’. Met een voltallige selectie zou dat ook op voorhand geen probleem mogen zijn. ‘Maar de Leeuwarders hebben weer een nieuw jasje uitgetrokken’. De Belg Cedrick Dedecker is nog steeds herstellende van een blessure opgelopen in de eerste Basketbal Cup wedstrijd tegen Apollo. Het noodlot sloeg afgelopen maandag nogmaals keihard toe op de maandag-training. De uit gewapend beton gegoten Samuel Idowu (eerste wedstrijd: 20 punten, 9 rebounds 2 assists) liep een enkelblessure op bij het neerkomen op andermans voeten. Met acht man moest coach Naciri de klus proberen te klaren.

Reinder Brandsma was met een startersplek de logische vervanger voor Idowu. Cannefax opende voor Apollo dat binnen vijf minuten een 10-6 voorsprong nam. Dirigent Andy Mazurczak trok de stand weer in evenwicht en Craig Osaikhwuwuomwan de Friezen voor het eerst op voorsprong (15-16) zette. Ras-schutter Arunas Mikalauskas mocht al snel in het eerste kwart met twee pf naar de kant. Het eerste kwart werd afgesloten bij een stand van 20-16 in Amsterdams voordeel. 

Een 5-0 run van Apollo werd onschadelijk gemaakt door een verre driepunter van Tijme van Dijk en een doordunk van Craig O. naar 25-21. Apollo bleef lang aan de goede kant van de score tot het moment dat ‘Andy’ er zich mee ging bemoeien en andermaal de stand gelijk trok: 30-30. De jarige oud-Aris speler Dexter Hope vierde zijn eigen feestje met een bommetje beantwoord door het 13epunt van Craig O. Beide teams gingen bij een stand van 35-33 in Amsterdams voordeel richting kleedkamers.

Aris kwam sterk uit de kleedkamer. Mazurczak vuurde een bom af waarna Mikalauskas (16 punten, 10 rebounds en 6 assists) en Craig O. het eerste gat sloegen naar 35-40.  Dexter Hope mocht nog weer een privé feestje vieren (3) waarna het tandem Mazurczak en Mikalauskas hun alley-oop feestje gingen vieren. Het was het sein naar een 38-49 voorsprong voor de Friezen. Na een 7-0 run van Apollo (45-49) moest Aris coach Ferried Naciri noodgedwongen aan de noodrem trekken. Brandsma pakte de draad daarna voor de Leeuwarders weer op, maar Apollo kleefde weer aan. Het bleef daarna een puntje-puntje wedstrijd met de Friezen nu steeds wel aan de goede kant van de score. Met nog een kwart te gaan stond er 50-55 op het scorebord.

 

Een sterk spelende Craig O. (op dat moment goed voor 20 punten en 7 rebounds) mocht begin laatste kwart met vier pf de bank even warm houden. Sjoerd Koopmans vuurde van afstand raak en na een jumpertje van Brandsma was de voorsprong weer opgelopen naar 57-65. Apollo kwam nog wel weer dichterbij, maar een plaats in de halve finale van de Basketball Cup kwam deze wedstrijd geen moment in gevaar. Het team van coach Ferried Naciri won met 67-71 en mag zich in een tweeluik opmaken voor de halve eindstrijd tegen Suns Den Helder. 

Op 9 februari speelt Aris een thuiswedstrijd voor de competitie tegen ZZ Leiden.

Spread the word

Wedstrijd informatie

Datum : 30 januari 2020 19:30
Locatie : Apollohal, Amsterdam
Seizoen : 2019-2020
(BC) Amsterdam 67
Leeuwarden 71
Terug naar overzicht