Den Helder - Aris Leeuwarden

Aris in slotfase langs Den Helder Suns

Na de zes kermiskoersen begon zaterdag voor het team van Aris coach Tony van den Bosch het echte werk in de Kop van Noord-Holland. Vanuit een hopeloos lijkende achterstand gingen de Leeuwarders er uiteindelijk met een benauwde 67-68 zege op Den Helder Suns vandoor.

De Leeuwarder basketbal profs van Aris coach duo Tony van den Bosch en zijn assistent Anne van Dijk kunnen terugzien op een rustig maar nuttig verlopen voorbereiding. Enig smetje was de ongelukkig opgelopen knieblessure van Jonathan (roepnaam Johnny) Williams tegen Apollo Amsterdam. De guard moet nog steeds rust houden en is voorlopig nog even uitgeschakeld.

Na de openingsscore van Steve Harris voor de jonge ploeg van de Suns, was het David Michaels die met een bommetje zijn team voor het eerst op voorsprong zette. Deividas Kumelis stond gelijk ook al op scherp. Nick Masterson knalde met zijn specialiteit de Leeuwarders naar 6-12 waarna Suns coach Peter van Noord in een time-out moest vluchten om het Leeuwarder vuurpeloton te doven. Dat lukte aardig en nu was het coach VDB die zijn spelers na zeven minuten speeltijd even tot de orde moest roepen. Nick Masterson en junior Noah Groen pakten de draad weer op, waarna het kwart werd afgesloten met een 14-20 voorsprong.

Het tweede kwart begon rommelig voor beide teams. Steve Harris voor de Suns opende pas na drie minuten met een dunkje. Er werd snel een dekseltje op de basket bij de Suns getimmerd en Aris stond minutenlang droog. Na slordig balverlies – wat 14 pnt voor de tegenstander opleverde- bij de Leeuwarders namen de mannen uit de Marinestad dan ook een verdiende 25-22 voorsprong. Nathaniel Musters nam op dat moment bij de Friezen met twee scores het voortouw, maar kon ook niet verhinderen dat de Suns bij rust op 33-28 voorsprong stonden. Acht magere puntjes in het tweede kwart tegen negentien voor de Suns deed Aris op dat moment de das om.

Nick Masterson opende voor Aris na rust, maar kon niet verhinderen dat de Noord-Hollanders daarna een 9-0 runnetje plaatsten en uitliepen naar 41-34. Nu was het Kumelis die met een and-one aanhaakte, maar de acht van de Suns bleven de bovenliggende partij (47-39) en Aris was naarstig op zoek naar betere tijden. Aris coach VDB riep zijn spelers nogmaals naar de kant, maar ook hij kon niet verhinderen dat de geest bij de Leeuwarders niet echt in de fles zat. Den Helder gooide er nogmaals een 9-0 runnetje tegenaan en Aris leek bij een stand van 52-39 rijp voor de slachtbank. Steve Harris gooide er met een dunkje nog meer zout in de wonden en met nog een kwart te gaan leek de 58-42 stand onoverbrugbaar.

Het bleef bij de Leeuwarders vooral wachten op de specialiteit van Nick Masterson – de bommetjes - die tot dan niet echt tot ontploffing kwamen. Boyd van der Vuurst had het vizier bij de Suns wel op scherp en knalde zijn team naar 61-44. Kinney Griffin nam zijn team met acht puntjes op rij weer bij de hand, waarna ook Nick Masterson, Deividas Kumelis en David Michaels de basket weer wisten te vinden en er langzaam weer hoop aan de horizon gloorde bij een 65-60 stand en met nog drie minuten voor de boeg. Aan de vrije worp lijn werd de aansluiting (67-65) bewerkstelligd met nog 1 min 30 sec op de klok. Nick Masterson knalde vanaf de Afsluitdijk zijn tot dan (pas) derde bommetje binnen en met 14 sec te gaan was daar plots de 67-68 voorsprong. Sun coach Van Noord probeerde via een time-out de bakens nog te verzetten, maar nu tevergeefs. Wie anders dan David Michaels blokte een laatste poging van Boy van Vliet en mocht Aris met een benauwde 67-68 zege op zak weer huiswaarts keren.

Woensdag 10 oktober a.s. mag Aris Leeuwarden in de uitwedstrijd tegen Donar Groningen proberen de juiste vorm van de laatste vier minuten in Den Helder vast te houden.

 

Wedstrijd informatie

Datum : 06 oktober 2018 19:30
Locatie : Sportlaan
Seizoen : 2018-2019
Den Helder 67
Aris Leeuwarden 68
Terug naar overzicht