Aris Leeuwarden - Groningen

Aris laat de leeuw brullen en wint van regerend landskampioen

Deze wedstrijd liet Aris zien wat het daadwerkelijk in zijn mars heeft. Het Kalverdijkje kolkte weer zoals het hoort te kolken. Het was meer dan vier jaar geleden dat er thuis werd gewonnen van Donar. Dit was een wedstrijd die alle fans van Aris nog lang zullen heugen. Nimmer pakte Donar deze wedstrijd de voorsprong, de maximale voorsprong van Aris was 21 punten. Het was deze wedstrijd de brullende leeuw tegenover de tandeloze tijger. Uiteindelijk werd het toch nog close, Aris wint de Derby van het Noorden met 65-60. 

Het strijdplan van Tony van den Bosch en Anne van Dijk bleek de juiste te zijn. Lang wist Donar er geen antwoord op. Zelfs de generaal en de andere ervaren topspeler liepen verdwaald over het slagveld. Alleen Teddy Gibson liet in het vierde kwart Aris nog bibberen. 

Bas Veenstra (ex-Donar), Nick Masterson en de altijd sleurende, reboundende en scorende Griffin Kinney stuurden Donar na 1 kwart opnieuw naar de tekentafel. Aris leidde met 25-12. Het publiek in het Kalverdijkje keek verbaasd naar het scorebord. Maar dik verdiend, dat was het. Een team spelend met zoveel intensiteit die pakt de leiding. 

Het tweede kwart ging Aris door met waar het was gebleven. Als team spelen, met veel intensiteit en discipline verdedigen en aanvallend de ballen inleveren bij de killers. Dat Aris over een bredere rotatie beschikt dan voorheen valt ook verdedigend te zien. Zodra de benzine bij de ene speler op is, staat er weer een nieuwe speler te popelen om Donar af te stoppen. Aris maakt vier driepunters en deelt een enorme klap uit aan Donar. Het stuurt de Groningers met 41-26 naar de kleedkamer. 

Alles lukte deze avond bij de Leeuwarders, David Michaels liet zijn kwaliteiten ook het derde kwart maar weer eens zien en Aris pakt de grootste leiding (21 punten) van de avond. 52-31. Donar komt nog terug tot 17 punten en met nog een kwart te spelen staat er 56-39 op het bord. 

Het vierde kwart heeft alles wat deze wedstrijd uniek maakt. Bijna foutieve wissels (buitenlander regel), Aris dat niet meer lijkt te kunnen scoren en de wederopstanding van Donar. In de persoon van Teddy Gibson. De 38-jarige topspeler maakt negen punten op rij en zorgt ervoor dat de Groningers langszij komen. Kumelis maakt nuttige fouten en ontregelt de Groningers. Wie anders dan Griffin Kinney zorgt voor de bevrijding van de Leeuwarders. De grijze haren van supporters trekken weer weg, Aris pakt (weer) de voorsprong. De laatste aanval is voor Donar, zij kunnen weer langszij komen. Maar daar staat David Michaels op. Hij pakt de steal van het seizoen en brengt de overwinning van de Friezen in veilige haven. Het Kalverdijkje barst uit zijn voegen! 

Wedstrijd informatie

Datum : 20 januari 2019 16:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2018-2019
Aris Leeuwarden 65
Groningen 60
Terug naar overzicht