Aris Leeuwarden - Groningen

Aris in noordelijke derby tegen Donar kansloos onderuit

Donderdagavond speelde Aris Leeuwarden de returnwedstrijd tegen regerend landskampioen -en bekerhouder Donar Groningen. In Groningen werd met ruime cijfers (91-57) verloren. In eigen Kalverdome ging zaterdagavond de winst met 60-97 naar Donar.

De Groningers, met een begroting van ruim 1,6 miljoen, plaatsten zich afgelopen dinsdag als groepswinnaar voor de tweede ronde in de FIBA Europa Cup door winst op het Belgische Spirou Basket en zijn in eigen thuis Europees nog steeds ongeslagen. Dat betekent echter niet dat de Groningers in de DBL-competitie ook onoverwinnelijk zijn. In oktober was de ongeslagen koploper in de DBL-League Landstede Zwolle te sterk.

Op een knappe zesde plaats nestelt de smalle selectie van Aris coach Tony van den Bosch zich momenteel in de middenmoot van de DBL-League. Vlak achter Dutch Windmills Dordtrecht dat twee punten meer heeft, maar ook een wedstrijd meer heeft gespeeld. Met een weer voltallige -en fitte selectie, waar guard Johnny Williams op het punt staat zijn eerste minuten voor de Leeuwarders te gaan maken maar de wedstrijd tegen Donar nog te vroeg komt, hoopt Aris nog dit jaar de aanval op de vijfde plaats van de Dordtenaren in te zetten. Het moet dan wel zijn naaste belagers, Den Helder Suns en Feyenoord Rotterdam, van zich afschudden. Het door blessures geplaagde Apollo Amsterdam en Basketbal Academie Limburg (BAL) lijken (voorlopig) afgehaakt. Puur toeval dat de laatste twee, Amsterdam uit (24-11) en BAL uit (6-12), de eerstvolgende tegenstanders zijn.

Dat de Leeuwarders weinig kansen waren toegedicht van de Groningers te winnen was voor iedereen wel duidelijk. Maar de manier waarop deed geen pijn, maar was meer een vernedering. Aris coach Tony van den Bosch: “Pijn doet dat niet, het is meer de manier waarop. Zij moeten de pijn voelen. De spelers daarbinnen. Die moeten de pijn voelen van dit is een vernedering van niet wanneer je verliest, maar hoe je verliest”. Aris topschutter Nick Masterson begon de wedstrijd goed met twee benutte vrije worpen en een score naar 4-4 maar kon verder ook geen potten meer breken. In de tweede helft kwam hij slechts tot 7 minuten speeltijd.

Het werd bij de Groningers daarna ongehinderd prijsschieten. De laatste weken in bloedvorm stekende Griffin Kinney zag zijn pogingen in de beginfase mislukken en deelde verder mee in de algehele malaise en stond de gehele eerste helft droog. Van den Bosch: “Ze laten zich gewoon uit hun plays halen. Ze redeneren niet van de jongens (Donar speelde afgelopen dinsdag Europees red.) zijn moe. Maar defence heb ik vanavond niet gezien. Vorig jaar hadden wij hier een wedstrijd onder dezelfde omstandigheden en was het bij rust 21-22. Pijnpunt is dat wij vandaag geen team hebben gezien tegen een goed georganiseerde club als Donar. Wij kunnen niet winnen, maar de manier waarop je verliest daar kan ik niet over spreken. De jongens die enkel en alleen maar voor de punten spelen, en die het laten afweten, zullen zich moeten bezinnen naar de komende wedstrijden”.

Uitzondering was David Michaels die met 20 wedstrijdpunten zich staande hield. Was de wedstrijd na het eerste kwart (13-23) gespeeld, bij rust was deze opgelopen naar 30-47. David Michaels (5 pnt.), maar ook Deividas Kumelis (8 pnt.) – die beiden in de wedstrijden tot nu toe overuren moesten maken – konden nog enigszins aanklampen.

Na rust herpakte Griffin Kinney zich enigszins en met Michaels waren zij de enige twee spelers die het derde kwart het netje konden vinden. Bij Donar, waar Teddy Gipson in trainingspak aan de kant bleef, was het vooral genieten van een ontketende Joseph Wall die ‘ongehinderd’ uit alle hoeken en gaten raak mocht schieten. Met nog een kwart te gaan was de achterstand opgelopen naar 30 pnt. Na de eindzoemer waren daar nog zeven puntjes bijgekomen en bleef een century nederlaag de Leeuwarders bespaard. Alle spelers bij Donar speelden meer dan tien minuten en kwamen tot scores. Alleen de Kroaat Drago Pasalic stond droog.

Eindstand: Kansloos verlies met 60-97. Van den Bosch tot slot berustend: “Maar ja, we spelen tegen Donar. Tegen een hoger gerangschikte ploeg is dat ook logisch. Het zou pas heel erg zijn dat zij tegen en lager gerangschikte ploeg niet aan bod komen”.

Wedstrijd informatie

Datum : 22 november 2018 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2018-2019
Aris Leeuwarden 60
Groningen 97
Terug naar overzicht