Aris Leeuwarden - Den Helder

Aris thuis in thriller langs Suns Den Helder

Om bij ‘de best of the rest’ bovenin mee te kunnen draaien, moest Aris Leeuwarden de wedstrijd tegen Den Helder Suns in eigen Kalverdome zondag winnen. Na spannende strijd trok Aris de zege in de slotfase uit het vuur: 88-85.

Het nog steeds ‘gehandicapte’ team van Aris coach Tony van den Bosch, de Amerikaanse guard Johnny Williams speelde deze competitie nog geen seconde maar staat weer voorzichtig aan de deur te rammelen, verloor de laatste vier wedstrijden van ploegen uit de huidige top vijf. Den Helder en Aris Leeuwarden bivakkeerden voorafgaande de wedstrijd ieder met drie overwinningen op plek vijf en zes. De eerste wedstrijd in Den Helder wist Aris na een grote achterstand (17 pnt.) de overwinning in de laatste seconden alsnog over de streep te trekken. Aris speelde afgelopen donderdag een extra oefenwedstrijd voor alle bankspelers die tot nu toe in de wedstrijden een te gering scorende inbreng toonden.

Vergezeld door een bus vol supporters waren ‘De Suns’, Suns speler Boy van Vliet (24 jr.) is opgenomen in de Orange Lions selectie van bondscoach Toon van Helfteren, naar een zondag sfeervol Kalverdome in Leeuwarden afgereisd. Het was Griffin Kinney die voor Aris in de beginfase, scorend en reboundend, het bal opende naar een 7-0 voorsprong. Alex Laurent (25 wedstrijdpunten) liet met een bommetje zien er deze avond voor De Suns eveneens zin in te hebben. Een andermaal sterk acterende David Michaels antwoorde met gelijke munt en de hardwerkende Leeuwarders namen een 14-3 voorsprong. Maar wie gedacht had dat de Leeuwarders met deze snelle voorsprong een gemakkelijk avondje tegemoet gingen kwam bedrogen uit. Met name de Luxemburger Alex Laurent (11 pnt) stak daar een stokje voor en reduceerde de opgelopen achterstand terug naar 24-19 na een kwart spelen. Onder aanvoering van David Michaels begonnen de Leeuwarders sterk aan het tweede kwart: 29-21. Op dat moment stond Lavone Holland bij de Marinestad bewoners op en ook international Boy van Vliet zich aan het front ging melden. In no time was de stand weer gelijkgetrokken (30-30) en Van Vliet de Noord-Hollanders voor het eerst naar een voorsprong schoot. Bij een achterstand van 34-38 vluchtte Aris coach Tony van den Bosch in een time out en met succes. David Michaels knalde twee bommetjes (7 uit 12 totaal) binnen aangevuld door één van de schutterij uit het arsenaal van Nick Masterson. Boy van Vliet hield de schade bij rust beperkt en schoot naar een stand van 43-42.

De tweede helft had een bloedstollend verloop die voor beide teams alle kanten op kon. Winnaar was toen al het fel meelevende publiek welke een mooi potje basketbal kregen voorgeschoteld. Er volgde een puntje-puntje wedstrijd waarvan de spanning afdroop en ook ‘de tafel’ er bijna aan ten onder ging. Op het moment dat uitblinker Griffin Kinney de 50 punten slechtte, werd er een punt te weinig bij Aris geteld en een punt te veel bij De Suns. Bij Den Helder waren het Alex Laurent en Boy van Vliet die de kar op dat moment trokken en bij Aris stond het trio Griffin, Michaels en Masterson op scherp. Met nog een kwart te gaan was de stand op het scorebord 63-57 in Aris voordeel wat eigenlijk 64-56 had moeten zijn. De ‘refs’ wilden vooralsnog echter niets weten van deze foute stand. Deze werd pas door de scheidsrechters na wederom aandringen hersteld en er nog 4 ½ minuut was te gaan. Met een juiste stand op het score bord werd de wedstrijd hervat. Aris leek daarna weg te lopen van De Suns (83-76), maar door o.a. een dunkje van Lavone Holland gevolgd door een bom van Boyd van der Vuurst stonden beide teams met nog 1 min. 41 sec. voor de boeg weer volledig in evenwicht (83-83) en even leek er een verlenging in de maak. De zevende (!) bom van David Michaels gaf Aris weer de nodige lucht waarna de nieuw aangetrokken ‘Braziliaanse Nederlander’ Leonardo Eltink zijn waarde voor het team van coach Tony van den Bosch bewees. Hij pakte drie ‘winnende’ rebounds voor zijn team waarna Griffin Kinney de zege (88-85) vanaf de vrije worplijn binnen harkte. Een laatste driepunt poging van Boy van Vliet voor de Den Helder mannen spatte op de ring uiteen.

Mede onder toeziend oog van het koningstrio bij het kaatsen - Gert Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra - maakte David Michaels nog het mooiste maar niet getelde punt van de avond door volgens de ‘refs’ een seconde buiten de tijd vanaf eigen helft binnen te schieten.

De eerstvolgende wedstrijd van Aris Leeuwarden is a.s. donderdag (22-11-2018) thuis tegen landskampioen Donar Groningen. De wedstrijd begint om 20.00 uur.

Wedstrijd informatie

Datum : 18 november 2018 16:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2018-2019
Aris Leeuwarden 88
Den Helder 85
Terug naar overzicht