Aris Leeuwarden - Amsterdam

Aris Leeuwarden zet concurrent Apollo Amsterdam opzij

Aris Leeuwarden deed zaterdagavond voor eigen publiek goede zaken door Apollo Amsterdam met 77-65 te verslaan. Een domper op de feestvreugde was het niet in kunnen brengen van guard Johnny Williams.

Aris Leeuwarden ging in eigen Kalverdome tegen Apollo Amsterdam, dat zonder Matthew van Tongeren aantrad, goed van start en nam een 7-3 voorsprong. Nick Masterson opende voor Aris en ook Griffin Kinney liet zien er deze avond zin in te hebben. Aron Roye zette voor de Amsterdammers echter met een bommetje zijn team op het goede spoor. De Noord-Hollanders kropen langszij en denderden mede onder impulsen van topschutter Dimeo van der Horst (topscoorder met 24 wedstrijdpunten) de Leeuwarders voorbij. De starting vijf bij Aris moesten het karwei in het eerste kwart allemaal zelf klaren en moeten het nog steeds doen zonder guard Johnny Williams. Donderdag - na vier dagen training - leek het er nog op dat de Amerikaan zijn entree tegen Apollo ging maken. De in Amsterdam tijdens een oefenwedstrijd opgelopen knieblessure – ontstoken kraakbeen achter de knieschijf – speelde echter weer op en de vrees is dat Williams nu nog weer enkele weken is uitgeschakeld. Het was een deze avond weergaloos spelende Griffin Kinney (man off-the-match met 21 punten en 14 rebounds) die in het tweede kwart Aris bij de hand nam en de weg wees naar een belangrijke winst op play-off mede-concurrent Apollo Amsterdam. De voor Masterson, bij tijd en wijle slordig spelend maar met 18 punten zeer nuttig, ingebrachte Bas Veenstra knalde met een bom Aris weer naar voorsprong: 29-28. Aron Royé verstoorde het feestje voor de Leeuwarders van afstand andermaal, waarna een hardwerkende David Michael (40 minuten speeltijd) zich ook scorend liet gelden en Aris weer op voorsprong zette. Nathaniel Musters zette met zijn kilo’s onder het bord een paar mannetjes opzij en mocht aanleggen voor 37-33 bij rust.

Wie anders dan Dimeo van der Horst haakte na rust weer aan, maar het was guard Deividas Kumelis die met twee scores het verschil weer maakte. Royé en Van der Horst slopen voor Amsterdam nogmaals angstig dichtbij (47-46). Op dat moment was het de beresterke Griffin Kinney die het heft in handen nam en Aris op een ruime 53-46 voorsprong zette. David Michaels knalde deze naar 56-48, maar werd terugbetaald door wie anders dan Dimeo van der Horst.

Met nog een kwart te gaan was voor beide teams alles nog weer mogelijk bij een stand van 56-51. De krachten bij de smalle Leeuwarder selectie begonnen echter te slinken in het afsluitende kwart. Royé, Berend Weijs en Van der Horst profiteerden optimaal van een paar slordigheden aan Leeuwarder zijde en Apollo kwam terug naar 63-61, waarna Bas Veenstra en Griffin Kinney de gaskraan voor de thuisclub weer openzetten. Weijs (11 punten 8 rebounds) moest voor Apollo met zijn vijfde pf naar de kant, waarna Aris Leeuwarden de wedstrijd via de vrije worplijn definitief naar zich toe trok en met 77-65 wist te winnen. Een sterk optredende Deividas Kumelis – ook op hem werd roofbouw gepleegd met 39 min en 44 sec speeltijd – kreeg 16 seconden voor tijd van Aris coach Tony van den Bosch nog een verdiende publiekswissel.

Van de drie competitiewedstrijden heeft Aris er nu twee gewonnen. Het team van het Aris coaching duo Tony van den Bosch/Anne van dijk heeft daarmee een prima seizoenstart.

Volgend week zaterdag (20-10) komt het nog puntloze BAL Weert naar het Kalverdome.

 

Wedstrijd informatie

Datum : 13 oktober 2018 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2018-2019
Aris Leeuwarden 77
Amsterdam 65
Terug naar overzicht