Weert - Aris Leeuwarden

Aris na ruime winst in Weert op drempel play-off

Het was dinsdagavond twee voor twaalf voor Aris Leeuwarden. Met nog twee competitieronden te gaan kon het team van Aris coach Tony van den Bosch zichzelf een goede dienst bewijzen door in Weert tegen Basketbal Academie Limburg (BAL) twee punten te scoren en daarmee play-off deelname zo goed als zeker af te dwingen. Aris deed wat het moest doen en won afgetekend met 54-79.

Met twee punten los van Apollo Amsterdam en een beter onderling resultaat (3-1) voor Aris is men dan zo goed als zeker, met zaterdag 21-4 nog een thuiswedstrijd te gaan tegen Den Helder Suns, verlost van de Amsterdammers. Het was voor de Leeuwarders één over twaalf als Aris in Limburg zou verliezen en Apollo donderdag 19-4 in Den Helder weet te winnen. Als laatste strohalm moet er dan zaterdag in eigen Kalverdome tegen Den Helder worden gewonnen. Apollo mag dan geen punten meer pakken op zaterdag 21-4 in Leiden en zondag 22-4 in MartiniPlaza tegen Donar Groningen.

Aris had in het zuidelijk bronsgroen eikenhout een droomstart. Deividas Kumelis zette via twee vrije worpen de eerste score op het bord waarna David Michaels twee bommetje liet ontploffen naar 0-8. Een flitsende start voor Aris nadat ook Kumelis zijn team op tien punten voorsprong zette en de Limburgers in een time-out moesten vluchten. BAL krabbelde onder impulsen van routinier Roel Aarts terug naar 7-14, mede ook doordat de vuurlinie bij de Leeuwarders even verstomde en Aris coach VDB zijn spelers naar de kant riep. Emile Blackman zette zijn vrije worpen op 100% gevolgd door een bom van Nate Kratch. Met twee drietjes van Sam van Dijk bleef de schade voor BAL in het eerste kwart beperkt tot 14-22.

Met vijf punten op rij, en goed defensief werk van Nathaniel Musters, was het Emile Blackman samen met Nathaniel Musters die de Limburgers binnen twee minuten voor het eerst dubbelden: 14-29. Bij een stand van 17-33, een paar gemiste schoten gevolgd door een foute pass, riep Aris coach VDB zijn spelers na ruim vier minuten andermaal naar de kant. Beide teams gingen rusten bij een stand van 22-37 in Aris voordeel waarbij een drietje van andermaal Sam van Dijk voor een aangenaam Limburgse slot akkoord zorgde.

Daan Rosenmuller opende na rust voor de Limburgers maar dat werd gelijk door Blackman en Kratch geëlimineerd. Terwijl bij Aris de achterdeur aardig op slot bleef, geholpen door een schotloze periode bij BAL, werden de puntjes door de Friezen wel mondjesmaat bijeengeharkt naar 27-48. Wie anders dan Sam van Dijk, geholpen door een drietje van Jules Schild, zette de achtervolging in, maar waar Emile Blackman direct met een bommetje op antwoordde en de Limburgers bij een stand van 34-52 andermaal in een time-out vluchten. Met vier benutte vrije worpen roeide Aris met nog een kwart te gaan, en met een voorsprong van 36-56, de veilige haven binnen.

Beide teams leken het laatste kwart ook te berusten bij deze riante voorsprong van Aris. Er volgde begin laatste kwart nog een schotloze periode waarna Jeroen van der List via een bommetje en het benutten van twee vrije worpen het vuurtje weer probeerde op te stoken. Maar het was duidelijk dat de wedstrijd gespeeld was en dat Aris met deze winst op de drempel staat voor het spelen van play-off wedstrijden. Aris Leeuwarden won uiteindelijk nog met ruime cijfers: 54-79.

Emile Blackman was voor Aris met 20 punten topscoorder. Met ieder zeven punten en ieder elf rebounds, was er een niet geringe (verdedigende) rol weggelegd voor Deividas Kumelis en Nathaniel Musters.

Zaterdag in eigen Kalverdome mag Aris Leeuwarden als slagroom op de taart de competitie reeks afsluiten met winst tegen Den Helder.

De speeldata voor de play-off wedstrijden voor de eerste ronde worden zo snel mogelijk na zaterdag vastgesteld. Hou daarom deze website in de gaten.

Wedstrijd informatie

Datum : 17 april 2018 20:00
Locatie : Boshoven
Seizoen : 2017-2018
Weert 54
Aris Leeuwarden 79
Terug naar overzicht