Rotterdam - Aris Leeuwarden

Aris start week van de waarheid met verlies tegen Rotterdam

Met Den Helder op het vinkentouw, is Aris Leeuwarden in hevig gevecht gewikkeld met Apollo Amsterdam voor plaats zes op de DBL-ranglijst die recht geeft op het spelen van play-off wedstrijden. Na drie eerdere nederlagen tegen de Rotterdammers, moest Aris donderdag wederom de vlag strijken. Eindstand: 79-63.

In de uitwedstrijd tegen Forward Lease gingen de dit seizoen erg wisselvallig acterende Leeuwarder basketbal profs donderdag op jacht om zich via een zege op de Rotterdammers naast Apollo Amsterdam te nestelen. Geen eenvoudige opgave. In de eerste drie onderlinge ontmoetingen gingen de Leeuwarders ten onder (- 11, - 9, -3). Vooral de laatste nederlaag in eigen Kalverdome deed extra pijn toen de in Antwerpen geboren Ordana Kanda Aris Leeuwarden in de zoemer kielhaalde. Maar met zes verliespartijen op rij leek Forward Lease niet in zijn allerbeste vorm te steken en was er vooraf goede hoop op Leeuwarder succes.

Aris coach Tony van den Bosch startte de wedstrijd, evenals afgelopen zondag tegen Landstede Zwolle met Leroy Peterson, Deividas Kumelis, Niels Bunschoten, Nathaniel Musters en David Michaels, verdedigend om vooral zijn landgenoot, Rotterdams DBL-topschutter Ordana Kanda, in toom te houden.

Waar David Michaels bij Aris voor de eerste punten zorgde en daarmee het nodig vertrouwen zaaide, was het eerst Deividas Kumelis en daarna via een fast break van de snelle Leroy Peterson, die de Leeuwarders op 7-12 en 12-17 voorsprong zetten. Het moment om ook de schutters Jeroen van der List, Emile Blackman en Nate Kratch in te brengen. Van der List beloonde dat met een spetterende dunk naar 12-19 en 12-21. Coen Stolk en Robert Krabbendam haakten voor Rotterdam met twee drietjes weer aan, waarna het eerste kwart met 18-24 voor Aris werd afgesloten.

Met Valentijn Lietmeijer weer op de houten vloer behield Aris zijn voorsprong tot 21-29 waarna bij de Leeuwarders een fase volgde met slordig balverlies. Rotterdam kwam terug naar 28-29. Coach VDB riep zijn spelers naar de kant, maar kon ook niet verhinderen dat de Havenstedelingen zich via een 11-0 run naar 32-29 schoten en Ordana Kanda zijn team verder naar 41-35 voorsprong loodste. Ruststand: 41-38.

Na rust bleven beide teams de eerste minuten tot 45-42 dicht bij elkaar, waarna Rotterdam naar 54-44 uitliep en coach VDB zijn spelers met tien punten achterstand andermaal naar de kant riep. Nate Kratch zijn twee driepunt pogingen hadden daarna meer verdiend, Blackman (2x) en Van der List hielden de schade nog enigszins beperkt maar konden ook niet verhinderen dat Kanda via drie vrije worpen (tot dan 21 punten) Rotterdam naar een 61-50 voorsprong knalde met nog een kwart voor de boeg.

Dezelfde Kanda opende de laatste tien minuten met een sluip door en kruip door actie, gevolgd door zijn specialiteit (3) van afstand, naar 66-52. Dat brak de Leeuwarder basketbal profs. De vuurlinie bij Aris doofde steeds verder en met nog vier minuten te gaan werd de vlag gestreken bij een achterstand van 69-52. David Michaels verdween met zijn vijfde P naar de bank en ook de eerder al ligt aangeslagen Emile Blackman verdween na een ongelukkige botsing met Robert Krabbendam naar de kant. Het was duidelijk dat deze (teleurstellende) wedstrijd met slechts dertien punten voor Aris in het laatste kwart, gespeeld was.

Zaterdag in de ‘vier punten tellende uitwedstrijd van het jaar’ tegen Apollo Amsterdam hopen de Leeuwarders dan bij winst, en daarbij ook belangrijk onderling voordeel, alsnog toe te slaan om de kleine kans voor alsnog play-off deelname levend te houden.

Programma Aris Leeuwarden:

Apollo Amsterdam – Aris Leeuwarden, ZZ Leiden – Aris Leeuwarden, Aris Leeuwarden – Donar Groningen, BAL Weert – Aris Leeuwarden en Aris Leeuwarden – Den Helder.

Programma Apollo Amsterdam:

Apollo Amsterdam – Aris Leeuwarden, Apollo Amsterdam – Landstede Zwolle, Donar Groningen – Apollo Amsterdam, Den Helder Suns – Apollo Amsterdam, ZZ Leiden – Apollo Amsterdam.

Programma Den Helder Suns.

Den Helder Suns – Forward Lease, Den Helder Suns - New Heroes Den Bosch, Den Helder Suns - Apollo Amsterdam en Aris Leeuwarden – Den Helder Suns.

Wedstrijd informatie

Datum : 05 april 2018 20:00
Locatie : Topsportcentrum
Seizoen : 2017-2018
Rotterdam 79
Aris Leeuwarden 63
Terug naar overzicht