Leiden - Aris Leeuwarden

Aris Leeuwarden verliest beslissingswedstrijd na slecht derde kwart

Aris Leeuwarden en ZZ Leiden wisten beiden in een best off three serie het thuisduel in een ‘close’ overwinning (85-77 (-8) en 64-56 (+8) over de eindstreep te slepen. Voor een plek in de halve finale, streek Aris Leeuwarden zaterdagavond in een sfeervolle Vijf Meihal in Leiden de vlag en verloor met 66-55.

Donderdagavond was er in eigen Kalverdome een belangrijke rol weggelegd voor de enthousiast meelevende zesde man op de volle tribunes.  Het team van coach Tony van den Bosch en zijn assistent Anne van Dijk kreeg daardoor vleugels om met een 11-0 run, op het moment dat ZZ Leiden na een grote achterstand met nog vier minuten te gaan weer op 53-56 voorsprong kwam, de overwinning alsnog over de eindstreep te schreeuwen. Daarmee reduceerden beide teams de best off three serie naar ‘een best off one wedstrijd’ richting halve finale tegen Landstede Zwolle.

Voor ZZ Leiden, de nummer drie van de DBL-ranglijst, lag er maar één opdracht: winnen. Voorafgaande de wedstrijd werd het Leidens publiek opgeroepen massaal naar de Vijf Meihal te komen en zich manmachtig achter het team te scharen. Aris Leeuwarden had zich in een zware underdogpositie gemanoeuvreerd. Maar in aanloop naar de play-off kwam het team van coach Tony van den Bosch plotseling in een flow. De laatste twee competitiewedstrijden werden met winst afgesloten en beide voorafgaande play-off wedstrijden tussen Leeuwarden en Leiden waren close games. Alles leek dus mogelijk in deze allesbeslissende derde wedstrijd waarbij de herinneringen teruggingen naar het seizoen 2011/2012 waarin Aris basketbal grootmacht Eiffel Towers de play-off uitknikkerde.

Coach Tony van den Bosch en zijn Belgische collega Paul Vervaeck stuurden beiden dezelfde starting 5ive de houten vloer op. David Michaels opende voor Aris waarna Deividas Kumelis de 0-4 noteerde. Via 4-4 zette Michaels met een and-1 en Nate Kratch met een drietje de Leeuwarders op 4-10 voorsprong. Met een 10-0 run stelde Leiden orde op zaken en liep uit naar 16-12. Bij Aris kwamen Nathaniel Musters en Emile Blackman Niels Bunschoten en Nate Kratch vervangen. Na een gelijk opgaand eerste kwart was de stand 16-14. Worthy de Jong opende met een bommetje voor ZZ Leiden die ontmanteld werd door de in het veld gekomen Stefan Mladenovic. Nadat Michaels Aris met een bommetje weer op voorsprong zette (19-20), was het Vervaeck die zijn spoelers geschrokken naar de kant riep. Maar beide ploegen kleefden aan elkaar en konden moeilijk afstand van elkaar nemen. Van afstand waren de schutters aan beide kanten haarscherp en na een drietje van Mladenovic gevolgd door een drive van Blackman kwamen de Leeuwarders op 30-35. Michaels knalde met een 100% score (3x2(and1) en 2x3 =13 pnt) Aris naar 32-38 waarna Mohammed Kherrazi de ruststand bepaalde op 34-38 in Aris voordeel. Waar Aris in de rebound het tweede kwart beter uit de verf kwam, was het daarnaast vooral zaak om na rust Worthy de Jong (14 pnt) in bedwang te houden.

De starting 5ive van Aris werd ook na rust het veld ingestuurd. Na een technische fout van Kherrazi mocht Jeroen van der List zijn eerste punt van de wedstrijd maken, waarna Sergio Randamie de Sleutelstad bewoners naar 40-38 schoot. Een rommelige en nerveuze fase volgde. Aris stond 4 ½ min. helemaal droog en na een score van Kherrazi (42-38) vluchtte Tony van den Bosch in een time-out. Het dekseltje bleef echter bij de Leidenaren 7 ½ minuut vast op de ring. Mladenovic mocht met een vrije worp het eerste en enige! puntje na rust binnenschieten. Leiden was weg en met nog tien minuten te gaan was het verschil opgelopen naar 51-39. Met slechts één punt in het derde kwart zag het er uiterst slecht uit voor Aris Leeuwarden om de wedstrijd nog naar zich toe te trekken.

Jeroen van der List opende voor Aris het laatste kwart met zijn eerste score van de wedstrijd. Met tien punten achterstand lagen er op dat moment nog wel steeds mogelijkheden. Na een blokje van Michaels (na rust puntloos) bracht Kumelis de achterstand terug naar acht (51-43) punten, maar vergat daarna een steal te verzilveren. Het was op dat moment tekenend voor de wedstrijd.  Maar ook bij de Leidenaren waren de punten duur en bij een stand van 53-45 en vijf minuten te gaan riep Vervaeck zijn spelers voor overleg naar de kant. Aris stond na een score van Randamie en Vette daarna voor de onmogelijke opgave om een achterstand van 12 punten goed te maken. Dat bleek met nog vier minuten te gaan een onmogelijke opgave. Aris was uitgespeeld en Leiden geloofde het verder wel. Een magere 17 punten na rust, met slechts één punt in het derde kwart, was dodelijk en Aris streek de vlag bij 66-55.

Kwartstanden: 16-14, 18-24, 17-1 en 15-16.

Wedstrijd informatie

Datum : 05 mei 2018 20:00
Locatie : Vijf mei hal
Seizoen : 2017-2018
Leiden 66
Aris Leeuwarden 55
Terug naar overzicht