Leiden - Aris Leeuwarden

Aris doet zichzelf tekort in eerste play-off tegen Leiden

In de eerste ronde van de play-off moet Aris Leeuwarden het in een best-of-three opnemen tegen ZZ Leiden. De eerste confrontatie dinsdagavond in de Vijf Meihal werd nipt verloren: 85-77.

‘Belgisch onderonsje in eerste play-off ronde’

ZZ Leiden, onder leiding van de Belgische coach Paul Vervaeck, was volgens de statistieken van dit seizoen huizenhoog favoriet tegen het Aris team van de Belgische coach Tony van den Bosch.

Beide ploegen troffen elkaar dit seizoen al zes keer, twee keer in de voorbereiding en vier keer in de competitie. Alle wedstrijden werden door de basketballers uit de Sleutelstad gewonnen.

Beide teams speelden in de play-off serie al twee keer eerder tegen elkaar. In het seizoen 2011/2012, schakelde Leiden de Leeuwarders al direct in de poulefase uit. Het seizoen daarna (2012/2013) ontmoeten Aris en Leiden elkaar pas in de finale om het landskampioenschap. De Leeuwarders gingen dat jaar in een best-of-seven serie kansloos met 0-4 onderuit.

Maar sport is onvoorspelbaar en een verrassing zit niet zelden in een klein hoekje. Huidig Aris speler Valentijn Lietmeijer, nu uitgeschakeld en op de bank met een vervelende enkel blessure, knalde zijn team in 2012/2013 met een zondagsschot (65-67)) in de laatste seconden over de rug van Zwolle (3-0) naar een plek in de halve finale. En in de halve eindstrijd schakelde Aris het onverslaanbaar geachte Eiffel Towers Den Bosch (3-1) uit. (In Den Bosch werd de derde wedstrijd met de onwaarschijnlijke cijfers van 106-63 verloren).

Zonder de aan zijn enkel geblesseerde Emiel Blackman, de schutter landde afgelopen donderdag tijdens de training op de voet van Leroy Peterson, bond Aris Leeuwarden onbevangen maar zwaar als underdog in wedstrijd 1 de strijd aan. Bij ZZ Leiden ontbrak Jessey Voorn nog steeds en moest Floris Versteeg ook afhaken.

Wedstrijd:

Voor de Leeuwarders was het zaak om de Leiden schutters Carrington Love en Worthy de Jong in bedwang te houden. Na een bommetje van Love namen de Leidenaren eerst een 5-2 voorsprong, waarna Jeroen van der List zijn team met zeven punten op rij de weg wees naar een 5-9 voorsprong. Niels Bunschoten knalde daar nog even met een bommetje overheen naar 5-12 waarna Leiden coach Vervaeck geschrokken in een time-out moest vluchten. Leiden krabbelde terug waarna het een puntje/puntje wedstrijd werd. Clayton Vette schoot Leiden weer langszij (17-17) waarna coach Tony van den Bosch zijn spelers naar de kant riep maar ook niet kon verhinderen dat Leiden een 21-19 voorsprong nam. Na een buzzer-drietje van Vette werd het eerste kwart afgesloten bij een stand van 27-23 in Leidens voordeel met Worthy de Jong al op 16 punten.

De Leeuwarders hadden in het tweede kwart een trage start en onder aanvoering van De Jong en Carrington (3) werd het gat naar ZZ Leiden steeds iets groter naar 41-31 binnen vier minuten. Nate Kratch liet nog even een bommetje ontploffen naar 43-35, maar onder de borden (reb. 24-11) werd te veel weggegeven. Een lekkere doordunk van Jeroen van der List (eerste helft 13 pnt.) zorgde voor het nodige spektakel. Het tweede kwart werd spectaculair afgesloten met een bommetje van Worthy de Jong (eerste helft 16 pnt.), onmiddellijk beantwoord door het afstandsgeschut van Nate Kratch. Ruststand: 50-42.

Sergio Randamie opende voor Leiden met een drietje gevolgd door een score van Vette. Nu was het David Michaels die zijn eerste bommetje liet binnen ploffen en met een lay-upje haakte Nathaniel Musters weer aan binnen de tien punten. Een schotloze periode bij de Friezen volgde, waarvan Leiden profiteerde en iets verder weg kon lopen. Na 55-47 gooide Leiden er nog een 8-0 runnetje tegenaan naar 63-47. Het was Jeroen van der List, geholpen door David Michaels en twee benutte vrije worpen van Stefan Mladenovic, die weer aanhaakten. Een buzzer beater van Marijn Ververs deed extra pijn en zette de stand op 71-61. Maar met nog een kwart te gaan was alles nog mogelijk.

Michaels opende voor Aris waarna Leiden andermaal in een time-out moest vluchten. Onder aanvoering van wederom Jeroen van der List (in de wedstrijd goed voor 22 punten) krabbelde Aris langzaam maar zeker terug naar 75-69. Na vier benutte vrije worpen van Deividas Kumelis en drie minuten te gaan leek Aris op weg naar een enorme stunt in deze eerste play-off wedstrijd: 75-73. Na een gemist sprongballetje van Mladenovic gevolgd door een slechte pass van Kumelis, was het De Jong die dankbaar met een dunkje profiteerde waarna Love het verschil (80-73) op het bord zette. De wedstrijd was gespeeld. Aris deed zich in de Sleutelstad daarmee te kort en verloor met 85-77.

Donderdag in de returnwedstrijd, in eigen Kalverdome om 20.00 uur, kan Aris Leeuwarden de wedstrijdenreeks weer in evenwicht brengen. Zondag 5 mei om 20.00 uur wordt dan in Leiden de beslissingswedstrijd gespeeld voor een plek in de halve finale.

Wedstrijd informatie

Datum : 01 mei 2018 20:00
Locatie : Vijf mei hal
Seizoen : 2017-2018
Leiden 85
Aris Leeuwarden 77
Terug naar overzicht