Leiden - Aris Leeuwarden

Aris Leeuwarden verliest uit bij ZZ Leiden

Aris Leeuwarden speelde donderdagavond in de altijd druk bezette- en sfeervolle Vijf Mei Hal tegen ZZ Leiden. Na twee nederlagen in de voorbereiding op de competitie, gevolgd door drie competitienederlagen, ging de brigade van Aris coach Tony van den Bosch in Leiden tevergeefs op jacht naar zijn eerste zege tegen de Sleutelstadbewoners.

Voor beide teams stond er nogal het nodige op het spel. ZZ Leiden heeft, onder leiding van de 62-jarige Belgische coach Paul Vervaeck, nog reële kansen op een plek bij de eerste twee op de DBL-ranglijst en daarmee vrijstelling eerste ronde play-off wedstrijden. De Leeuwarders, onder leiding van de 64-jarige Belgische coach Tony van den Bosch, probeerden hun eerste bonuspunten te bemachtigen tegen een top vijf team. Met een zege konden de Leeuwarders zich bovendien losweken van concurrent Apollo Amsterdam voor een plek in de play off serie. Dan moest Amsterdam in eigen huis verliezen van Landstede Zwolle.

Sergio de Randamie opende voor Leiden met een driepunter gevolgd door een score van Mohamed Kherrazi waarna David Michaels een bommetje afschoot naar 5-3. Van afstand haakte Nate Kratch aan naar 8-6. De schutters bij Leiden bleven echter met scherp schieten (4x3) en namen na zeven minuten een 16-8 voorsprong waarna coach VDB gedwongen werd zijn team naar de kant te roepen. Het schot wilde bij de Leeuwarders echter in de beginfase moeilijk vallen. Bij een stand van 24-8 verzachtte Nate Kratch de pijn een beetje naar 26-11 na tien minuten spelen.

Leiden ging het tweede kwart furieus van start waarbij duidelijk werd dat het een moeilijk avondje voor Aris ging worden. Emile Blackman nam echter zijn team op dat moment bij de hand en zorgde na rust met 11 punten voor de broodnodige aanvoer. Toen ook Nathaniel Musters op het scoresheat verscheen werd de achterstand langzaam maar zeker weer ingelopen. Na een tip-in van David Michaels vluchtte ZZ-coach Paul Vervaeck in een time-out bij nog maar 12 punten voorsprong: 38-26. Niels Bunschoten knalde de stand weer binnen de tien punten (38-29) en het weer een wedstrijd leek te worden. Deividas Kumelis en Niels Bunschoten scoorden met een vrije worp de stand naar 40-34 waardoor de wedstrijd onder impulsen van Emile Blackman na een sterk gespeeld kwart (14-23) weer geheel openlag.

Maar bij Leiden hebben ze altijd nog die dekselse Worthy de Jong die met een bom na rust opende en Leiden weer wegliep naar 52-38 na drie minuten spelen waarna Stefan Mladenovic zich met twee drietje kwam melden naar 52-44. Een dunkje van David Michaels na een steal toonde Aris wel inzet, maar speelde verder te slordig om weer volledig aan te sluiten. Bij een stand van 59-46 voor Leiden lagen er met nog een kwart voor de boeg echter nog wel steeds mogelijkheden op een goed resultaat.

Maar met vier puntjes voor Leiden in de eerste vijf minuten van het laatste kwart, waar Aris slechts drie tegenover kon stellen, werd duidelijk dat alle mogelijkheden op resultaat in rook opgingen. Bommetjes van Mladenovic en Kratch (2) kwamen te laat om de spanning helemaal terug te brengen. Een schotpercentage van even boven de 30% bleef veel te laag om de Sleutelstad bewoners verder nog pijn te doen. Na een mager gespeeld laatste kwart (13-13) aan beide kanten, moest Aris tegen ZZ Leiden zijn zesde nederlaag slikken. Eindstand: 72-59.

Voor de stand op de ranglijst had deze nederlaag geen gevolgen omdat ook Apollo Amsterdam thuis een ruime nederlaag (65-105) leed tegen Landstede Zwolle. Zondag komt regerend landskampioen en bekerwinnaar Donar Groningen naar Leeuwarden. De wedstrijd begint in eigen Kalverdome om 16.00 uur.

Wedstrijd informatie

Datum : 12 april 2018 20:00
Locatie : Vi/jf Meihal
Seizoen : 2017-2018
Leiden 72
Aris Leeuwarden 59
Terug naar overzicht