Den Helder - Aris Leeuwarden

Aris Leeuwarden na matig treffen onderuit tegen Den Helder

Na twee overwinningen tegen achtereenvolgens Apollo Amsterdam en BAL-Weert, reisde het team van coach Tony van den Bosch zaterdagavond richting Marinestad Den Helder voor de derde confrontatie tegen Den Helder Suns. Aris kon geen potten breken en verloor met 69-66.

In Den Helder moest Aris de (mini) succesreeks in deze maand maart van de waarheid een vervolg geven om ‘als best of the rest’ de voorlopige zesde plaats, die recht geeft op play-off deelname, veilig te stellen. Een niet geringe opgave. In de eerste twee ontmoetingen kon Aris met klein verschil de overwinning ternauwernood over de eindstreep trekken: 78-74 en 84-82. Met de wedstrijd van zaterdag in en tegen de jonge ploeg in Den Helder, onder aanvoering van de 36-jarige oud-Aris speler Tjoe de Paula, werd tevens driekwart van de competitie afgesloten.

De tot nu toe behaalde punten (totaal 14) werden door het team van coach VDB binnen gesleept tegen Weert (4), Den Helder (4), Amsterdam (4) en vanachter de groene tafel kreeg het twee bonuspunten in de schoot geworpen na een blunder (in het veld sturen van vijf buitenlanders) van Groningen coach Erik Braal. Grote vraag binnen alles wat Aris een warm hart toedraagt was: waren deze twee overwinningen lentekriebels, of waren het werkelijke groeistuipen. Het bleek het eerste.

De Leeuwarder prof basketballers staan in de nu volgende serie wedstrijden voor de uitdaging op jacht te gaan naar zogenaamde bonuspunten tegen de top vijf: Den Bosch thuis, Zwolle uit, Rotterdam uit, Groningen thuis en Leiden uit.

Na de gewonnen jump bal van Jeroen van der List nam Den Helder al snel een 8-2 voorsprong onderbroken door een dunkje van Jeroen van der list. Het eerste echte wapenfeit was een bommetje van David Michaels na zeven minuten spelen maar daar bleef het ook bij en een vervolg bleef uit. Emile Blackman wist daarna met 9 punten in het eerste kwart de aansluiting (17-16) nog wel te bewerkstelligen. Tjoe de Paula en twee drietjes van Lavonte Dority tilden het verschil naar 31-20 waarna coach VDB in een time-out moest vluchten. Blackman beloonde dat met zijn 13e punt (in de wedstrijd goed voor 24 pnt. tegenover 5 TO) gevolgd door een score van Nate Kratch. Aris bleef echter nog steeds zoeken naar de juiste vorm en bleef bovendien op zoek naar de juiste richting. Een ruststand van 34-24 in het voordeel van De Suns sprak daarbij boekdelen over het vertoonde spel van de Leeuwarders.

Emile Blackman opende voor Aris na rust. Nathaniel Musters bracht het verschil naar 37-30. Het bleef echter slordig aan de kant van de Leeuwarders en nadat Alex Laurent met een drietje het verschil wederom naar elf punten had gebracht, was het andermaal Aris coach VDB die zijn spelers bij de les probeerde te krijgen. Terwijl de foutenlast bij de Leeuwarders hoog opliep, lukte het maar steeds niet om de definitieve aansluiting te bewerkstelligen. Een benutte vrije worp plus een steal en score van Deividas Kumelis, gaf de Leeuwarders wel de nodige hoop op alsnog een goed eindresultaat bij een stand van 54-48 met nog een kwart te gaan.

Na een benutte vrije worp van Mladenovic en twee scores van Kumelis leek dan eindelijk de zon door te breken: 54-53. Tony van den Bosch trachtte via een time-out nogmaals alle neuzen in de juiste richting te krijgen met nog ruim zes minuten spelen. Kumelis schoot Aris naar een puntje voorsprong maar deze werd met een bom van De Paula tenietgedaan. Bij een stand van 62-60 was het Den Helder coach Peter van der Noord die moest ingrijpen. Slordig balverlies bij Aris, een score van De Paula, gevolgd door een bom van Boyd van der Vuurst zetten de Marinestad bewoners op 67-61 met nog 1.32 te gaan. Deze verliepen zenuwslopend, maar uiteindelijk stonden de Leeuwarders, na een afgekeurde score vanwege een overtreding van de 24-secondenklok (bij 67-66) van Emile Blackman, met lege handen en konden met een teleurstellend 69-66 verlies de terugreis aanvaarden. Voor de stand op de ranglijst had het geen grote gevolgen omdat ook Amsterdam niet van Leiden wist te winnen.

Volgende week zaterdag komt 16-voudig landskampioen New Heroes Den Bosch naar het Kalverdome.

Wedstrijd informatie

Datum : 17 maart 2018 19:30
Locatie : Sportlaan
Seizoen : 2017-2018
Den Helder 69
Aris Leeuwarden 66
Terug naar overzicht