Aris Leeuwarden - Zwolle

Aris thuis tegen Zwolle onderuit na slecht tweede kwart

Aris Leeuwarden speelde zaterdagavond tegen Landstede Zwolle de eerste van een serie van vijf thuiswedstrijden. Aris verloor zijn negende wedstrijd op rij.

Na acht competitienederlagen op rij, smacht het team van Aris coach Tony van den Bosch weer om het zoet der overwinning te smaken. Coach Tony van den Bosch: “Die nederlagen waren tegen teams waar wij eigenlijk niet van konden winnen. Die moeten wij zo snel mogelijk vergeten. We moesten eerst de mentale weerbaarheid meten en hebben er met de jongens heel hard aan gewerkt, Willem ook (red.: Willem Meijer is in januari toegevoegd aan de nieuwe technische staf). Ze hebben dat nu al voor een groot gedeelte opgenomen. Ik praat niet over een nederlagen, ik wil naar overwinningen kijken”.

Een individuele praatsessie tussen coach VDB en spelers, waarbij niemand werd gespaard, moest de spelers weer op scherp zetten en hebben dat in de (verloren) wedstrijden tegen Den Bosch en Zwolle goed opgepakt. VDB: “Dat is ook de stijl van het huis hier. Wij moeten spelen wat Leeuwarden waard is en anders het logo er ook maar niet opzetten. Fanatiek spelen en niet op een stoel gaan zitten. Wij moeten het publiek weer terug achter ons krijgen. Wij moeten vechten als Leeuwen om te overleven”.

Inmiddels kan coach VDB na een lange periode van blessureleed ook weer beschikken over bijna alle spelers, maar konden tegen Zwolle nog geen echte vuist maken. Alleen Valentijn Lietmeijer krijgt nog enige tijd rust om van zijn enkelblessure te genezen.

Onder aanvoering van Jeroen van der List (2x3) en nam het team van coach VDB een 10-8 voorsprong. Bij een stand van 15-14 was het de vorig seizoen nog in het het Kalverdome furore makende Jordan Gregory die zijn team met een bom naar voorsprong schoot. Aris Leeuwarden kwam er daarna eigenlijk niet meer aan te pas ook al omdat het schotpercentage daarna aan de veel te lage kant bleef. Het slot van het eerste kwart was bij een stand van 17-20 nog te overzien. Aris moest het de rest van de wedstrijd wel doen zonder Niels Bunschoten die met een rugblessure (Bunschoten: “ik ging gewoon door mijn rug”) naar de kleedkamer vertrok. Het tweede kwart was bij Aris ronduit slecht te noemen. VDB: “Nee dat was niet best en de start van het derde kwart ook niet. We hadden zuurstof te kort en te weinig wisselmogelijkheden”. Het (driepunt)schot wilde maar niet vallen, en topschutter Emile Blackman (zes punten in de eerste helft) was ook nog steeds op zoek naar de juiste richting. Zwolle timmerde er verder rustig op los van 21-28 naar 21-37 binnen ruim zes minuten. Dat verschil stond er nog steeds op het scorebord bij een ruststand van 29-45.

Na twee keer balverlies direct na rust, riep coach VDB zijn team tot de orde nadat de achterstand was opgelopen naar 31-52. Blackman ving dat signaal op een beloonde zijn team met een eerste bom. Na een volgende voltredder werd de achterstand teruggebracht naar 13 punten (47-60) en leken er plots weer mogelijkheden fel aangespoord door de fanatiek coachende VDB. Maar ook nu gooide oud-Aris speler Jordan Gregory weer roet in het eten. Het laatste kwart begon dan ook met een niet meer te overbruggen achterstand van 53-70. Dorsey-Walker zijn bom werd nog door Van der List onschadelijk gemaakt, maar de speler uit Zwolle antwoorde even zo vlug met een tegentreffer. Het valt het Aris team te prijzen dat zij de koppies niet lieten hangen en geloof bleven houden op een goed resultaat. Uiteindelijk werd het verschil nog teruggebracht naar 12 punten. De wedstrijd werd met 73-85 verloren.

Donderdag komt Rotterdam naar het Kalverdome. Na twee eerdere nederlagen zint het team van coach VDB op revanche tegen de middenmoter die zich inmiddels bij de top-vier heeft aangesloten.

Wedstrijd informatie

Datum : 10 februari 2018 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2017-2018
Aris Leeuwarden 73
Zwolle 85
Terug naar overzicht