Aris Leeuwarden - Zwolle

Aris Leeuwarden onderuit tegen Landstede Zwolle

De seizoenouverture bracht het team van Aris coach Tony van den Bosch twee overwinningen tegen achtereenvolgend Weert en Den Helder. Zaterdagavond kwam medekoploper- en Supercup winnaar Landstede Zwolle naar het Kalverdome. Aris verloor met 61-81.

Op papier was het een eerste echte testcase voor het team van Aris coach VDB. Het sterke Landstede Zwolle strijd de laatste jaren mee om de landstitel, maar moest het in de afgelopen seizoenen in de finale afleggen tegen Donar. Begin oktober dit jaar nam Landstede revanche door de Groningers te verslaan in de strijd om de Supercup. Aris heeft zich als doel gesteld om in ieder geval play-off deelname af te dwingen met daarnaast hoop op thuisvoordeel.

Het was zaterdagavond tevens een weerzien met de twee ex-Aris spelers Jordan Gregory (afgelopen seizoen topschutter in de DBL-League) en Nigel van Oostrum (koning van de assists seizoen 2015-2016). Beiden maakten na een seizoen in Leeuwarden de overstap naar Zwolle.

De start voor de Leeuwarders was hoopvol. Captain Stefan Mladenovic opende met een bommetje en bezorgde Aris een 3-0 voorsprong. Het antwoord kwam van de ongrijpbare ‘Man off the Match’ Noah Dahlman (26 pnt.) die daarbij voor Zwolle meteen de toon zette. Vijf minuten lang konden de Leeuwarders de Zwollenaren bijbenen, daarna moest het team van coach Tony van den Bosch capituleren voor een beter Zwolle. Het was ndermaal plaaggeest Dahlman die met 10 punten op rij de Leeuwarders op achterstand zette. Mladenovic antwoorde nogmaals met een bommetje, waarbij de 17-22 achterstand na het eerste kwart voor Aris nog te overzien was. Stefan Mladenovic: “Je kon zien dat zij een stuk verder zijn. Wij hadden moeite met hun lange jongens. Maar al met al was dit een goede leerschool. Wij moeten kijken wat wij verkeerd hebben gedaan en kunnen verbeteren. Het eerste kwart speelden redelijk goed, maar wij moeten echt werken aan onze verdediging. Wij krijgen iedere wedstrijd tachtig punten tegen en dat moet richting de zeventig en zestig punten, maar wij moeten uit deze wedstrijd onze leerschool halen”.

Het tweede kwart begon met zand in de Aris vuurlinie en stond het team ruim zeven minuten helemaal droog. Gelukkig ging ook Zwolle in dat kwart slordig met de kansen om, maar de wedstrijd was bij rust eigenlijk al beslist bij een 24-38 achterstand.

Na rust liep het verschil steeds verder op, waarbij Zwolle schutter Dahlman al vroeg met een blessure (hij speelde met een masker) naar de kant moest maar in het vierde kwart weer verder kon. Bij Aris kon Emile Blackman na een ongelukkige, en wat overdreven gegeven tweede onsportieve fout, richting kleedkamer vertrekken. De Aris schutter werd daarvoor met maar zes puntjes aardig in bedwang gehouden door het team van Zwolle coach Herman van den Belt. Met nog een kwart te gaan was het verschil nog steeds te overzien, maar Aris miste de kracht om verder potten te breken tegen zaterdagavond een beter Landstede Zwolle. Eindstand: 61-81.

Coach Tony van den Bosch: “Het is ook een testcase. Eigenlijk is het beter om tegen zo een team onderuit te gaan dan bijvoorbeeld tegen een rechtstreekse concurrent voor de zesde plaats. Dit is op dit moment nog een brug te ver. Ik was op momenten best tevreden over de acties, maar defensief liggen wij nog altijd onder en laten tien punten te veel scoren inside en laten ook aan de andere kant nog een tiental punten liggen aan ‘easy baskets’. Maar wij moeten nog veel harder verdedigen en nog meer met de bezem er achteraan zitten”.

Kwartstanden: 17-22, 7-16, 17-16, 20-27. Volgende week speelt Aris thuis tegen Rotterdam.

Wedstrijd informatie

Datum : 14 oktober 2017 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2017-2018
Aris Leeuwarden 61
Zwolle 81
Terug naar overzicht