Aris Leeuwarden - Weert

Aris moeizaam langs Weert

Twee maanden was ernaar toegeleefd, de maand maart van de waarheid. Met slechts vier competitieoverwinningen voor Aris op de houten vloer en een vanachter de groene tafel waren de resultaten van het team van coach Tony van den Bosch tot nu toe ronduit teleurstellend. Na een verloren wedstrijd en een overwinning, spruit het Aris team langzaam uit zijn knop en lijkt tot bloei te komen.

Voor Aris Leeuwarden was de lentemaand vooraf bestempeld als de maand van de waarheid voor het bereiken van een plek In de play-off. De kiem werd daarvoor gelegd in de (verloren) uitwedstrijd (3-2-2018) tegen Den Bosch waarbij het nog door blessures geteisterde, en tot dan zwalkende Aris-team eindelijk zijn tanden liet zien. Tegen Zwolle (73-85), en de zure 72-75 nederlaag tegen Rotterdam moesten de Leeuwarder basketballers ook nog in het stof bijten. De buienmaand van de waarheid begon voor het team van coach Tony van den Bosch met “een nederlaag met perspectief” (72-81) tegen ZZ Leiden maar daar kun je nog geen brood voor kopen. Na de eerder getoonde progressie was de komst van de 27-jarige David Michaels eind februari een welkome verrassing en heeft de selectie de nodige groeistuipen gegeven. Deze kleurde helemaal groen na de gewonnen (70-68) thuiswedstrijd tegen Amsterdam. Hoewel een zwaluw nog geen zomer maakt was coach Van den Bosch “harstikke blij met de overwinning ondanks dat er nog veel fouten worden gemaakt”.

Woensdagavond kwam de jeugdige Vereniging Basketbal Academie Limburg (Weert) naar het Kalverdome. Met slechts drie overwinningen zijn de Limburgers rode lantaarndrager. Aris won in Limburg (80-96) en moest eerder in eigen huis een gevoelige 73-76 nederlaag slikken.

Zij die woensdag de wedstrijd tussen Aris en Weert hebben gezien kunnen het nauwelijks bevatten dat de Limburgers nog maar drie keer hebben gewonnen. Het jeugdige BAL-team speelt onder leiding van de routiniers Matthew van Tongeren (goed voor 22 wedstrijd pnt.) en Roel Aarts (15 pnt.) fris en fruitig basketbal. Waar de Leeuwarders onder aanvoering van David Michaels een 7-2 voorsprong namen, was het Sam van Dijk die via een ver drietje beide teams weer naast elkaar bracht. Het was gelijk erop en erover waarna het team van coach Tony van den Bosch bij een achterstand van 9-19 in de achtervolging moest. Na wee bommetjes van Jeroen van der List en Nate Kratch, was het Emile Blackman die de aansluitende treffer binnenschoot na een kwart spelen; 23-25. Na de gelijkmaker van Van der List mocht hij samen met Kratch even naar de kant en werd vervangen door Niels Bunschoten en Nathaniel Musters. Ook starter Deividas Kumelis werd naar de kant gehaald ten faveure van Valentijn Lietmeijer waarna een rommelige fase aanbrak. Bij een stand van 33-33 was het de terug in het veld gekomen Van der List die Aris de weg wees. Maar ook nu gaven de Limburgers geen krimp en vochten zich dapper naar een minimale 41-42 ruststand.

Na rust was het lang stuivertje wisselen. In deze fase van de wedstrijd liep de spanning hoog op en waren er bij de spelers nogal een paar irritaties richting arbitraal trio. Het referee trio liet zich deze periode ook niet van hun beste kant zien met het nemen van een paar onnodig en onbegrijpelijke fouten, maar ook daar moeten de spelers mee om leren gaan. Jeroen van der List tekende het derde kwart voor 15 punten (in de wedstrijd topscoorder met 33 pnt. en 12 rebounds) en legde daarmee de basis voor een 63-58 voorsprong met nog een kwart te gaan. Weert kwam nog eenmaal (63-62) knap terug, maar met twee bommen was het Nate Kratch die het vonnis over de dappere Limburgers velde. Het verschil was daarmee gemaakt. Emile Blackman schoot Aris naar 77-67, waarna Jeroen van der List zijn goede wedstrijd afsloot met een verre bom en daarna met een spetterende dunk (82-67) Aris Leeuwarden de tweede overwinning op rij bezorgde. Komende zaterdag moet er nog een overwinning in en tegen Den Helder aan toegevoegd worden om een voorlopige play-off plaats veilig te stellen. Aris staat nu zesde en twee punten, plus onderling voordeel, voor op Amsterdam dat zaterdag Leiden op bezoek krijgt.

Aris coach Tony van den Bosch: “Deze wedstrijden doen wel deugd voor de jongens omdat zij weerbaarheid en vertrouwen daaruit putten. De kopjes gaan niet meer naar beneden na een achterstand en dat is goed”. Waar in de eerste helft de verdediging bij de Leeuwarders nog wijd open stond (41-42) werd dat na de pauze (41-25) rechtgezet. Van den Bosch: “Je wordt afgerekend op het einde van de wedstrijd. We hebben 42 punten halftime tegen en 67 in totaal. De defence hebben wij terug kunnen aanschroeven en het fysieke geweld van mijn spelers hebben dat teweeggebracht. Alleen het eindresultaat telt in deze periode mee”.

Wedstrijd informatie

Datum : 14 maart 2018 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2017-2018
Aris Leeuwarden 82
Weert 67
Terug naar overzicht