Aris Leeuwarden - Weert

Aris tegen jonkies van Weert teleurstellend onderuit

Met nog vier wedstrijden te gaan voor het kerstreces, was het voor Aris Leeuwarden coach Tony van den Bosch de ‘maand van de waarheid’. Serieus aanhaken bij de top-vier, of voorlopig afzakken naar een plek die geen recht geeft op play-off deelname.

Tegen de top-vier (Leiden, Groningen, Zwolle en Den Bosch) zijn voor Aris normaliter slechts bonuspunten te verdienen. Tegen de ‘best of the rest’ (Rotterdam, Amsterdam en Weert, Den Helder) is ieder treffen voor de Leeuwarders een ‘must win wedstrijd’ als het gaat om play-off deelname. De Leeuwarders spelen deze maand drie must win competitiewedstrijden (Weert 9-12, Den Helder 13-12 en Rotterdam 23-12) en een voor de bonuspunten (Zwolle 17-12).

Aris bezette na een kwart van de competitie voorafgaande de wedstrijd tegen Weert een gedeelde vijfde en zesde plaats samen met Rotterdam. Om in de race te blijven voor plek vijf of zes na de reguliere competitie, kon het team van coach VDB zich zaterdag dan ook in eigen Kalverdome geen misstap veroorloven tegen BAL uit Weert. De Limburgers wisten dit seizoen nog maar een wedstrijd te winnen (Den Helder) en zagen begin november Jeroen van der List een tussentijdse overstap maken naar de Friezen. Een zaterdag zwalkend en ongeïnspireerd Aris Leeuwarden ging in Over Time teleurstellend met 73-76 hard onderuit.

 

De wedstrijd begon voor de Leeuwarders met een bom van Niels Bunschoten. Daarna verzandde het verloop van de wedstrijd voor de Leeuwarder basketbal profs in een onsamenhangend potje basketbal tegen de vrij en frank spelende ‘jonkies’ van BAL Weert dat aantrad met drie spelers van 17 jaar, twee van 19 jaar, een van 20 jaar aangevuld met de ‘routiniers van 20-, 21 en 24 jaar.

De jarige Jeroen van der List gaf zichzelf een presentje met een score, een dunk en twee vrije worpen en trakteerde de Leeuwarders daarmee op een 13-7 voorsprong. Emile Blackman (in de wedstrijd goed voor 30 pnt.) en Leroy Peterson zetten een verschil van tien punten op het scorebord en Aris leek een plezierig avondje tegemoet te gaan. Slordig spel in de laatste minuut gaf de Limburgers weer de nodige hoop: 17-14. In het tweede kwart opende Leroy Peterson andermaal met een drietje, maar toen werd ook al duidelijk dat de echte spirit bij het team van Aris coach VDB deze avond ver te zoeken was. VDB zag de gelatenheid en riep zijn spelers naar de kant, maar het was kletsen tegen dovemans oren. De jonkies uit Limburg roken bloed en zetten de Friese profs met fris spel steeds meer onder druk. De 19-jarige Wietze Nossek schoot zijn team voor de eerste keer naar een voorsprong (21-22) welk verschil er bij het ingaan van de rust nog op het bord stond: 29-30.

Wie gedacht had dat de Leeuwarders wakkergeschud uit de kleedkamer kwamen, kwamen bedrogen uit. Wel stonden de Leeuwarders steeds op een kleine voorsprong, maar het spel was bij tijd en wijle niet om aan te gluren. Daarnaast hadden de Leeuwarders de pech dat guard Kumelis Deividas met een enkelblessure niet verder kon. Na een beuk op Emile Blackman liepen de emoties ook nog even hoog op, en waarbij ook de scheidsrechters het dal werden ingetrokken. Het opstootje zorgde (Weert coach Radenko Varagic kreeg een (tweede?) technische fout) nog wel voor een korte opleving bij Aris die met 49-44 voorsprong het laatste kwart ingingen.  Met nog ruim een minuut te spelen en bij een stand van 60-54 leek er nog weinig aan de hand, maar daarna waren de Leeuwarders even geheel het spoor bijster. Een verre bom van Sam van Dijk gevolgd door balverlies zette Weert met nog 31 seconden te spelen op 60-61 voorsprong. Van Dijk mocht nog aanleggen voor twee vrije worpen en leek het lot bezegeld (60-63). Topschutter Emile Blackman schoot echter uit onmogelijke positie van afstand de gelijkmaker binnen. De anders zo koele Roel Aarts kon daarna zijn zenuwen niet in bedwang houden, miste twee vrije worpen waarna Aris andermaal ontsnapte doordat de bal voor Weert twee keer van de ring afrolde. In over time zette Daan Rosenmuller de Limburgers op een 65-68 voorsprong die, ondanks het missen van nog vijf vrije worpen, niet meer uit handen werd gegeven. Eindstand: 73-76.

 

Woensdagavond mag Aris Leeuwarden in eigen Kalverdome tegen het onderaan staande Den Helder proberen de draad weer op te pakken. In de huidige vorm geen geringe opgave. Den Helder behaalde zaterdag zijn eerste seizoen overwinning in de thuiswedstrijd tegen Landstede Zwolle.

Wedstrijd informatie

Datum : 09 december 2017 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2017-2018
Aris Leeuwarden 73
Weert 76
Terug naar overzicht