Aris Leeuwarden - Rotterdam

Aris thuis tegen Rotterdam zuur onderuit

Tweemaal verloor Aris deze competitie tegen Rotterdam. Donderdagavond moest de nare smaak van een streak van acht nederlagen op rij weggepoetst worden in de derde confrontatie tegen de Rotterdammers. Tot de laatste seconde was er hoop, maar Ordane Kanda schoot die aan flarden.

Op voorhand geen gemakkelijke opgave nu Niels Bunschoten wegens een ongelukkig opgelopen rugblessure tegen Zwolle (Bunschoten: “ik ging gewoon door mijn rug”) moest afhaken. Bunschoten sloeg de laatste training voorafgaande het duel liggend op de vloer gade: “ik kan nog geen vijf minuten op de stoel zitten en het heeft even zijn tijd nodig”. Deze tijd krijgt hij in de schoot geworpen. Aris heeft na de wedstrijd van donderdagavond tegen Rotterdam drie weken lang (8 maart tegen Leiden in eigen Kalverdome) geen competitieverplichtingen.

Forward Lease Rotterdam was met een goede serie bezig. Van de laatste zes wedstrijden werden er vijf gewonnen waaronder de uitschieter tegen ZZ Leiden. Met tien punten voorsprong op de Leeuwarders bezetten zij stevig de vijfde plaats. Het was voor het team van de Belgische coach VDB vooral zaak om de Belg Ordana Kanda (huidig topscoorder in de DBL-League met gemiddeld 19.8 pnt) proberen in bedwang te houden en Trevor Setty die Aris in de eerste thuiswedstrijd de nederlaag bezorgde. Aris is op dit moment in hevig gevecht verwikkeld met Amsterdam om zich te plaatsen voor de zesde plaats, Amsterdam staat zesde en Aris twee punten daarachter zevende. Weert en Den Helder zitten vier punten daarachter op het vinkentouw.

 

Onder aanvoering van Treffer Setty (7 pnt.) starten de Rotterdammers de eerste vijf minuten met een 0-14 run. Aris raakte tot dat moment alleen maar de ring en VDB moest zijn spelers weer bij de les brengen. Dat werd goed opgepakt door Nate Kratch die met een bommetje het startsein gaf voor een 11-0 run. Kratch vuurde andermaal een voltreffer af, waarna Deividas Kumelis met twee vrije worpen de stand weer in evenwicht bracht. Na tien minuten was er een kleine voorsprong (23-19). In het tweede kwart was het zeven minuten lang een puntje/puntje (31-30) wedstrijd. In de laatste drie minuten voor rust knalde Leroy Peterson zijn team naar tien punten voorsprong. Rotterdam schutter Ordana Kanda stond met 36 minuten speeltijd nog steeds droog, maar had zijn kruid goed bewaard. Coach Tony van den Bosch: “Op dat moment moeten wij de wedstrijd leren controleren. Wij hoeven geen wedstrijden met twintig punten te winnen. Tien punten was genoeg geweest. In de eerste helft hebben wij controle basketbal gespeeld en Kanda kunnen beperken door het feit dat hij half court moest gaan opzetten. De tweede helft hebben wij ‘rusch en gun’ gespeeld en dan is het Kanda time. Daar houdt hij van en is het voorbij”. Na rust begonnen de Leeuwarders nog overdonderend en namen zelfs een 49-34 voorsprong. Na een slordige periode krabbelde Rotterdam echter weer naderbij en na de buzzer beater van Kanda was het verschil nog maar vijf punten met tien minuten spelen voor de boeg. Jeroen van der List liet nog wel even een bommetje ontploffen, maar daarna was het Ordana Kanda Time die Aris de das omdeed. Stefan Mladenovic en Kumelis konden twee keer de twee punten achterstand wegwerken en leek er Over Time in de maak met nog luttele seconden te spelen. Kanda kreeg echter de bal, stuiterde wat met de bal en in de laatste seconde van de wedstrijd ging hij omhoog voor de winnende en daarmee Aris in diepe rouw dompelde.

 

VDB: “We hebben in de rust gezegd ‘controle de game en in het derde kwart ook goed gespeeld. Maar er zijn altijd wel een paar die denken dat zij het op een andere manier moeten doen. Ze maken het zichzelf moeilijk door te denken dat het te gemakkelijk gaat. Wij hebben geen geduld genoeg. Die veertig puntenverlies interesseert mij niet tegen de sterkere teams. Die moeten wij nemen. Deze nederlaag is zuur maar het gaat iedere week wel een stukje beter”.

Coach en spelers hebben nu een weekje vrij en pakken de draad volgende week zaterdag weer op.

Wedstrijd informatie

Datum : 15 februari 2018 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2017-2018
Aris Leeuwarden 72
Rotterdam 75
Terug naar overzicht