Aris Leeuwarden - Leiden

Aris nog steeds in de race voor halve finale play-off

Aris Leeuwarden deed zichzelf in de eerste wedstrijd van de play off serie in een best off three tegen ZZ Leiden te kort en verloor met 85-77. In de return in eigen Kalverdome stelde het team van coach Tony van den Bosch orde op zaken en won met 64-56.

Zonder de nummer drie van de Nederlandse topscoorders lijst Emile Blackman, ging het team van coach Tony van den Bosch dinsdag in Leiden eervol onderuit. Voor een plek in de tweede ronde play-off moest er donderdag in de return tegen Leiden in eigen Kalverdome gewonnen worden om er een allesbeslissende derde game uit te slepen. Na zeven eerdere nederlagen dit seizoen tegen de Sleutelstadbewoners, nam Aris op een allesbeslissend moment revanche en sleepte er een derde wedstrijd uit voor een eventuele plek in de tweede ronde tegen Landstede Zwolle.

ZZ Leiden nam na de openingstreffer van Deividas Kumelis een 2-5 voorsprong. Waar in Leiden onder aanvoering van Jeroen van der List deze in een 5-12 voorsprong werd omgezet, was het nu onder impulsen van Niels Bunschoten (9 pnt. in het eerste kwart) en een bom van David Michaels dat Aris een 12-0 run plaatse naar 14-5. Carrington Love (bij Leiden wedstrijd topscoorder met 19 pnt.) gooide met een bommetje voor de thuisclub roet in het eten naar nu slechts zes punten voorsprong.

Het was een als herboren Niels Bunschoten die ook van afstand het tweede kwart opende. Daarmee gaf hij het sein, en dat kreeg ook het talrijk opgekomen publiek in de gaten, dat er tegen de nummer drie uit de DBL-competitie iets te halen was op deze voor Aris, wat later bleek, memorabele basketbalavond. Met vier punten op rij krabbelde Love voor Leiden nog wel iets terug, maar dat werd direct rechtgezet door twee vrije worpen van Nate Kratch, gevolgd door een knap ‘draai lay-upje’ van specialist Nathaniel Musters. Met nog vijf minuten voor rust te gaan stuurde Aris coach Tony van den Bosch zijn gehele scherp schutterij, inclusief de weer bijna opgelapte Emiel Blackman, het veld in. En met succes. David Michaels zette zijn vizier nog even extra op scherp en liet zijn tweede bommetje ontploffen. Het was het startschot voor een 9-0 run naar een riant lijkende 34-18 voorsprong. Leiden coach Paul Vervaeck riep zijn spelers nog een keer geschrokken naar de kant. Bij Aris stond het geschut de laatste minuten voor rust niet meer op scherp en dat gaf Leiden de gelegenheid terug te komen naar 37-27.

Coach Tony van den Bosch: “Ik moet eerlijk zeggen dat wij echt 20 minuten heel goed basketbal hebben gespeeld zowel aanvallend als defensief en dat zij problemen hadden met onze aanvalspatronen, maar anderzijds hadden wij later problemen met hun zoneverdediging. Maar als je zelf niet scoort moet je zorgen dat de tegenstander ook niet scoort”.

De Leeuwarders kwamen (nu wel) scherp uit de kleedkamers. Waar bij Leiden niet veel meer lukte de eerste vijf minuten, vuurden de scherpschutters bij Aris (Michaels, Kumelis en Bunschoten) drie bommen af naar 46-29 waarna coach Vervaeck andermaal noodgedwongen aan de noodrem trok. Deze keer met succes. Het was Carrington Love (10 pnt. van de 19 wedstrijdpunten) die zijn ontspoorde team weer op de rails zette, waarna Sergio Randamie, en tweemaal Love de drie bommetjes van Aris weer onschadelijk maakten. Bij Aris stond de schutterij droog, maar met dank aan David Michaels die er nog even een drietje ingooide. Van den Bosch: “Was vooral gebrek aan intelligentie: Basket IQ was ver te zoeken op dat moment”.  Met nog een kwart te gaan lag de wedstrijd weer geheel open.

Het laatste kwart werd een zenuwoorlog. Onder druk van de schotklok gooide Mladenovic een bal weg waarvan Worthy de Jong (wie anders) dankbaar profiteerde met een dunkje. En terwijl Jeroen van der List (16 wedstrijdpunten, 8 rebounds en 3 turn overs) met vijf fouten even wachtgeld kreeg, was het Marijn Ververs die Leiden met nog zes minuten te gaan weer op voorsprong zette: 51-52. Worthy de Jong vond ook nog een keer de goede richting en dreigden de Aris spelers de koffers te moeten pakken voor een vervroegde vakantie.

Coach Tony van den Bosch: “De kans dat zij hier konden winnen zoals zij dat ook in het verleden hebben gedaan, en dat wij niet een al te beste thuisreputatie hebben zat dat er ook wel in”.

 De koffers konden weer in de kast toen een ijzig kalme Jeroen van der List, na daarvoor een knappe rebound van Musters, twee vrije worpen benutte. En waar bij David Michaels in de afgelopen wedstrijden zijn puntentotaal aan de magere kant bleef, nam hij nu en wat misschien wel ‘De Score Van Het Seizoen Was’ alle verantwoordelijkheid en vuurde zijn vijfde bom af naar 56-56. Michaels werd Man Off The Match (17 pnt. 9 rebounds) toen hij daarna onder eigen bord een rebound pakte en Jeroen van der List de gelegenheid gaf van afstand binnen te knallen naar 59-56. Emile Blackman hoefde daarna zijn ‘gekwetste’ enkel niet te gebruiken voor het benutten van twee vrije worpen. Met een 11-0 run besloot Aris een memorabel avondje in eigen Kalverdome met een overwinning op ZZ Leiden waardoor de tussenstand nu 1-1 is.

Van den Bosch na een toch wel iets een teleurstellend seizoen: “Maar ik ben pas tevreden dat de jongens nu nog een fantastische wedstrijd kunnen gaan spelen in Leiden”. Over de beleving die er nu wel binnen het team is ontstaan: “Ik heb dat misschien op een iets menselijker manier aangepakt de laatste weken. Ik bedoel daarmee iets meer in hun ziel gekeken en veel gepraat met de spelers en ook op hun verantwoordelijkheid gewezen en dat wij ook kunnen verrassen als underdog. Zelfs tegen Leiden”.

Zaterdag 5 mei mag het team van Aris coach Tony van den Bosch in de Vijf Meihal in Leiden revanche nemen op de onnodig geleden nederlaag van afgelopen dinsdag.

Wedstrijd informatie

Datum : 03 mei 2018 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2017-2018
Aris Leeuwarden 64
Leiden 56
Terug naar overzicht