Aris Leeuwarden - Leiden

Aris Leeuwarden tegen ZZ Leiden strijdend ten onder

Aris Leeuwarden begon het seizoen met twee overwinningen op rij, daarna volgde er een serie van drie verliespartijen. Zaterdagavond mocht het team van coach Tony van den Bosch in eigen Kalverdome tegen ZZ Leiden, de eerste van een serie van drie achtereenvolgende thuiswedstrijden, proberen diens ongeslagen status te doorbreken.

 

Voor de Leeuwarders vooraf een schier onmogelijke opgave. Aris en Leiden hadden elkaar in de oefencampagne al twee keer ontmoet en beide keren waren de Sleutelstadbewoners (59-67 en 57-87) het sterkste. In de competitie versloeg Leiden de twee kampioenskandidaten Groningen en Zwolle en ook de twee mindere goden Weert en Den Helder werden aan de zegekar gebonden.

 

Vooraf werd een indrukwekkende minuut stilte gehouden als eerbetoon voor de overleden Aris clubman Melle Slof (61) die op deze wedstrijddag werd gecremeerd.

Spelend zonder een geblesseerde Meshack Lufile gaven de eerste 4 minuten een vertekend beeld van wat achteraf nog een spannende pot basketbal werd. Na een openingsbom van Clayton Vette keek Aris, dat verassend startte met Valentijn Lietmeijer en Sven Lemke in de starting five, al na vier minuten spelen tegen een hopeloos lijkende 0-11 achterstand aan en coach Tony van den Bos direct in een time-out moest vluchten. Dat wierp zijn vruchten af met een 6-0 runnetje waarbij alle leed direct naar de achtergrond werd gedrukt en het daarna weer een wedstrijd werd. Verdedigend werden de rijen gesloten en na het eerste kwart was de elf punten achterstand teruggebracht naar 10-16 nog altijd in Leidenaars voordeel.

Een fanatiek coachende VDB gaf zijn spelers geen moment rust en die pakten dat goed op. Na het tweede kwart was de achterstand nog wel steeds zes punten, maar waarbij een eerdere achterstand van elf punten! grotendeels weer werd goedgemaakt. Het benutten van slechts 5 uit 10 vrije worpen aan Aris kant was op dat moment aan een te magere kant voor de definitieve aansluiting; 25-31.

 De Leeuwarders kwamen fris uit de kleedkamer en door scores van Nate Kratch, Niels Bunschoten (3) en Stefan Mladenovic zelfs een 32-31 voorsprongnamen. Worthy de Jong onderbrak het Aris feestje nog even, maar Aris coach VDB gunde zijn spelers vanaf de kant ook nu geen tel rust en schreeuwde zijn spelers naar een 39-34 voorsprong. Deze weelde duurde echter maar kort. Op dat moment gaf bij Leiden Clayton Vette het sein gaf voor de achtervolging. Wie anders dan topschutter Worthy de Jong zorgde er bijna in zijn eentje voor dat de koploper van de DBL-League weer een voorsprong nam. De Jong was op dat moment goed voor een serie van 12 punten, slechts onderbroken door een tweetje van Kherrazi en Love. Met nog een kwart te gaan was het verschil andermaal opgelopen naar zes punten; 47-53.

 

Het laatste kwart verliep zoals Aris coach zijn ploeg en het Kalverdome graag ziet. Nimmer verzakend, met passie en strijd de tegenstander onder druk proberen te zetten en fanatiek aangemoedigd door een kolkend Kalverdome. Aris kwam angstig dicht bij het team van Leiden coach Paul Vervaeck die geschrokken bij een stand van 57-60 in een time-out vluchtte. Een ruim 26 minuten makende en prima spelende Leroy Peterson vuurde met twee benutte vrije worpen gevolgd door een bom van Stefan Mladenovic het gat nog kleiner (64-65) en even hing er een sensationele overwinning in de lucht. Helemaal toen Love een van de twee vrije worpen miste (64-66) en Aris een laatste aanval mocht opzetten met nog tien seconden te spelen. Valentijn Lietmeijer werd gebracht voor een drietje maar werd goed afgeschermd. Captain Stefan Mladenovic nam daardoor zijn verantwoording, maar miste jammerlijk. Aris ging tegen de koploper ZZ Leiden strijdend ten onder en mag zich nu gaan opmaken voor de thuiswedstrijd volgende week zaterdag tegen Amsterdam. Uitslag: 64-66.

Wedstrijd informatie

Datum : 04 november 2017 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2017-2018
Aris Leeuwarden 64
Leiden 66
Terug naar overzicht