Aris Leeuwarden - Groningen

Aris kansloos tegen Donar Groningen

Zaterdagavond was regerend landskampioen Donar Groningen de tegenstander van Aris Leeuwarden in eigen Kalverdome. In deze noordelijke derby konden de mannen van coach Tony van den Bosch niet stunten.

De Groningse formatie, met vier keer het budget van de thuisploeg, is ook nog steeds actief in de FIBA Europe Cup competitie en veegde afgelopen woensdag in Martini Plaza het Franse KK Bosna nog van de vloer. Na een serie van acht competitiewedstrijden, werd tegen Donar het eerste kwart afgesloten met een magere drie overwinningen (Weert, Den Helder en Amsterdam) wat zes punten opleverde. De nederlagen tegen Zwolle, Den Bosch, Leiden en tegen Groningen waren deze eerste periode ingecalculeerd. De teleurstellende thuisnederlaag tegen Rotterdam dreunt nog even in de verschillende hoofden na.

Het was een wedstrijd tussen twee teams wat eigenlijk nooit een wedstrijd is geweest. Aris kwam op alle fronten te kort tegen een tegenstander die een paar spelers in de gelederen heeft die ook Europees gemakkelijk meekunnen. Aris coach Tony van den Bos: “We hebben vanavond geleerd dat wij dit niveau nog niet aankunnen. Dat is geen verwijt naar de jongens, dat is een vaststelling. We moeten ons ook geen excuses gaan maken, onze target ligt op de vijfde of zesde plaats. We zullen heus nog wel eens een wedstrijd winnen tegen een van de drie/vier topteams, maar dit Groningen is qua niveau in heel de competitie te sterk dat alleen Zwolle en Leiden kunnen wedijveren met die mannen”. Nu zat het ook niet echt mee met het Aris team. Wel mocht het na vier minuten even aan een voorsprong ruiken (9-8), maar daarna was het zowel met het schot en ook verdedigend kommer en kwel. Zes puntjes achterstand na het eerste kwart was voor de Leeuwarders nog te overzien, maar daarna kon er weinig weerstand meer geboden worden. Bij rust was het verschil opgelopen naar 15 punten: 25-40. VDB: “Shotselectie en shotdiscipline zijn twee belangrijke zaken. Onder druk ga je verkeerde keuzes maken. Dat is iets dat wij nog moeten leren. Wij moeten leren ons vrij te spelen zonder bal”. Donar coach Erik Braal kreeg al in het eerste kwart wegens commentaar op de leiding een technische fout. Aris coach VDB was daarna clement door ‘de tafel’ er niet op te wijzen dat de Groninger coach even vijf Amerikanen het veld had in gestuurd en deze zo ontsnapte aan een tweede Technische met als gevolg een gang naar de kleedkamer. Deze misvatting werd door een deze avond ook niet al te sterk optredend scheidsrechters trio eveneens niet opgemerkt. De wedstrijd zelf kabbelde daarna gezapig naar een ruime 58-84 winst voor Donar Groningen.

Donderdag 30 november is de start van het tweede kwart in de DBL-competitie en speelt Aris de return in Martini Plaza tegen Groningen.

Update: 'Aris wint alsnog van Donar vanachter bestuurstafel'

Aris verloor de noordelijke derby met 58-84 van Donar Groningen maar krijgt de overwinning alsnog toebedeeld in een 20-0 reglementaire overwinning.

In het wedstrijdverslag werd al vermeld dat de coach van Donar in de fout ging met het in het veld sturen van vijf buitenlandse spelers. Dat is volgens de regels verboden. Er moet minimaal een Nederlandse speler binnen de lijnen staan. Coach Erik Braal ging hiermee dit seizoen voor de tweede maal in de fout waarna het demissionaire DBL-bestuur tot deze sanctie is overgegaan. Op het moment van de overtreding had Braal daarnaast zijn tweede Technische Fout moeten krijgen en dat werd door het arbitrale trio en de dienstdoende wedstrijdcommissaris nagelaten. Na deze tweede T-fout had coach Erik Braal de zaal moeten verlaten ‘en dat heeft de wedstrijd mogelijk beïnvloed’.

Donar kan tegen deze beslissing in beroep gaan op de eerstvolgende ledenvergadering 29 november a.s.

Wedstrijd informatie

Datum : 18 november 2017 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2017-2018
Aris Leeuwarden 58
Groningen 84
Terug naar overzicht