Aris Leeuwarden - Den Helder

Aris thuis tegen Den Helder door oog van de naald naar play-off

Aris Leeuwarden had zaterdagavond in de laatste competitiewedstrijd van het seizoen 2017-2018 maar een opdracht. In eigen Kalverdome winnen van het bezoekende Den Helder Suns om zich daarmee als zesde team te verzekeren voor deelname aan de play-offs.

Er was echter nog wel een klein addertje onder het gras. Apollo Amsterdam mocht ‘het onmogelijke dan niet mogelijk maken’ en punten pakken tegen ZZ Leiden en/of Donar Groningen. Aris deed wat het moest doen, winnen van Den Helder en plaatste zich daarmee voor de play-off serie. De tegenstander wordt volgende week zaterdag, na de allerlaatste wedstrijd tussen New Heroes Den Bosch tegen Donar Groningen, bekend.

Vooraf was al bekend dat het geen gemakkelijk avondje voor de Friezen zou worden. In de afgelopen drie onderlinge wedstrijden was het verschil nooit groter geweest dan vijf punten. En bij Den Helder, dat slechts met zeven spelers binnen de lijnen kwam, hebben ze de 37-jarige en afscheidnemende oud-Aris speler (2011-2015) Tjoe de Paula in de gelederen, die met de volle veertig minuten speeltijd en 27 punten deze avond als ‘Man off The Match’ werd uitgeroepen. Dat het juist in het Kalverdijkje zijn laatste wedstrijd was gaf Tjoe de Paula en apart gevoel: “Het voelt inderdaad heel raar. Vandaag ga ik mijn laatste minuten maken als professional basketballer. Aan de andere kant is het ook wel mooi geweest. Kalverdijkje is heel speciaal plek voor mij en hier mijn eerste finale gespeeld. Maar ook MartiniPlaza is een hele-hele-hele bijzondere plek voor mij. Twee keer kampioen, beker gewonnen en Super-Cup gewonnen. Maar ook Den helder heeft een bijzondere plek in mijn hart”.

Voor de liefde voor Aris Leeuwarden was deze avond bij Tjoe de Paula weinig te merken. De Paula speelde in zijn laatste optreden als basketballer een dijk van een wedstrijd. En zoals het een echte sportman betaamt, met hart en ziel deze avond voor de mannen uit de Marinestad. Op het moment dat Aris Leeuwarden in het laatste kwart bij een stand van 75-68 definitief afscheid leek te nemen van Den Helder Suns, was het De Paula in hoogsteigen persoon die met negen punten op rij de Suns weer langszij bracht: 77-77. Van der List zette zijn team weer op voorsprong, waarna David Michaels met zijn enige bommetje van de avond de nodige lucht verschafte en De Paula daarna tevergeefs met zijn laatste driepunter probeerde nogmaals aan te haken en daarmee in stijl afscheid nam.

De wedstrijd zelf begon uiterst stroef voor de Leeuwarders met op het oog weinig geest en sprit en waarbij het soms leek of de spelers niet door hadden dat er een play-off plek op het spel stond. Coach Tony van den Bosch: “Ik ben vanavond een jaartje ouder geworden met links en rechts een rimpeltje meer. De jongens beseffen waarschijnlijk niet altijd waar het over gaat. Ze kunnen mij vertellen dat zij hun best doen en de hele boel. Maar ik ben een renaissance mens: eerst zien en dan geloven”. Terugkijkend: “Ik kan ook niet tevreden zijn met 9+1 overwinning en dan play-off halen. Dat heb ik ook nog nooit meegemaakt. Het team was voor deze wedstrijd klaargemaakt maar hebben niet gegeven wat wij verwachten. Ze onderschatten Den Helder grandioos, maar het verschil tussen Den Helder en ons is niet zo heel groot als je naar de puntentotalen ziet. Je bent maar zo sterk als je jezelf presenteert en voor jezelf conclusies trekken over de samenstelling van het team en ook conclusies trekken naar volgend seizoen toe en hoe je dat gaat aanpakken”.

Het was Jeroen van der List die met tien punten in het eerste kwart zijn team de juiste weg wees naar een minimale 20-19 voorsprong, maar ook hij kon verhinderen dat Aris bij rust tegen een kleine 39-41 achterstand aankeek. Vooral van afstand (5 tegen 1 drietje) konden de mannen uit de Marinestad het netje gemakkelijker vinden. Aris was na rust gehandicapt omdat schutter Emile Blackman, die afgelopen week ook een paar trainingen moest overslaan wegens een opspelende enkel, vlak voor rust al tegen zijn derde P opliep en pas aan einde wedstrijd weer werd gebracht. En niet onbelangrijk: Blackman knalde de wedstrijd in het slot met een beslissend punt naar 85-80 winst, nadat een bommetje voor de gelijkmaker (83-83) door Lavonte Dority net buiten de tijd binnen plofte.

Amsterdam verloor met 87-60 bij ZZ Leiden.

Wedstrijd informatie

Datum : 21 april 2018 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2017-2018
Aris Leeuwarden 85
Den Helder 80
Terug naar overzicht