Aris Leeuwarden - Den Bosch

Aris begint nieuwe jaar met zware nederlaag

De basketballers van Aris Leeuwarden beginnen het jaar 2018 met een zesde stek op de ranglijst. Het team van coach Tony van den Bosch scharrelde uit dertien wedstrijden tien punten bijeen en staat daarmee nog steeds op een play-off plaats.

Binnen de lijnen scoorden de Leeuwarders met vier sportieve overwinningen (Weert uit, Den Helder uit, Amsterdam thuis en Den Helder thuis) acht punten. Vanachter de jurytafel werden daar nog twee punten aan toe gevoegd wegens een misrekening van Donar coach Erik Braal in de noordelijke derby Aris tegen Donar. Een te mager en tot nu toe teleurstellend resultaat voor haar hondstrouwe supporters. Vooral de twee nederlagen (thuis en uit) tegen Rotterdam en de (onnodige) thuisnederlaag tegen ‘de jonkies uit Weert’ kwamen hard aan en stonden daarmee een voorlopig gedeelde derde plaats in de weg. Een gemiddelde score tot nu toe van 70 wedstrijdpunten voor en 82 tegen geeft een juist beeld. Coach VDB kreeg daarnaast te maken met een paar personele aanpassingen. Zo haakte de Amerikaan Earl Brown al in een vroeg stadium af en vertrok de geblesseerde Canadees Meshack Lufile na zes competitiewedstrijden. Jeroen van der List kwam over van Weert en nam zijn plaats in. Aris plaatse zich na winst op BV Groningen wel bij de laatste acht voor het NBB-bekertoernooi en stuit daarbij in een tweeluik (als DB volgende week dinsdag van A’dam wint) op Den Bosch. Beide wedstrijden moeten zo mogelijk ook in januari gespeeld worden. Dat zou betekenen dat de Leeuwarders in de komende vier weken, vier keer de zestienvoudig landskampioen zou ontmoeten.

Het jaar 2018 begint met een loodzware expeditie voor het team van VDB. Zaterdagavond spelen de Friezen eerst voor de competitie een thuiswedstrijd tegen New Heroes Den Bosch. Daarna volgen er vier uitwedstrijden op rij (Leiden, Amsterdam, Groningen en Den Bosch) waarna er vanaf tien februari weer vier thuiswedstrijden gepland staan waarbij de broodnodige punten gescoord moeten worden voor de uiteindelijk zesde plaats.

Gehandicapt Aris speelbal van zestienvoudig landskampioen Den Bosch

Een zwaar gehandicapt team van coach Tony van den Bosch was zaterdag een speelbal voor Den Bosch. Moest het doen zonder captain Stefan Mladenovic (enkel), Valentijn Lietmeijer (enkel), Niels Bunschoten speelde op een been en Deividas Kumelis speelde met een ‘ei’ in zijn enkel. Na rust speelde Aris ook nog eens zonder zijn topschutter Emile Blackman. Blackman liet zich twee minuten voor rust gaan na een fout van Oudendag op hem. Zijn reactie betekende gelijk zijn tweede opzettelijke fout en mocht daarna zijn zonden in de kleedkamer overdenken. Gevraagd naar het verschil tussen Aris en Den Bosch. VDB: “vijftig punten”. Op voorhand was het door alle perikelen al een schier onmogelijke opgave. Vijf minuten lang kon Aris zijn geroutineerde tegenstander nog even bijbenen, maar daarna werd het een ongelijke strijd. Na 7-6 zetten Nick Oudendag en Mike Miklusek via een 2-14 run Den Bosch al na tien minuten spelen op 14-25 voorsprong en was de wedstrijd gespeeld. VDB: “Wij hadden de wapens niet om ons te verdedigen. Ik had geen rotatie mogelijkheden”. Na een ruststand van 28-51 was de tweede helft dan ook een marteling waarbij er een meer dan dikke voldoende was voor Leroy Peterson (17 pnt.) die de volle veertig minuten noodgedwongen moest spelen. Ook publiekslievelingen  ‘Natty’ Thomas en jongeling Sven Lemke werden voor de leeuwen gegooid om het vijftal binnen de lijnen op peil te houden nadat ook Nate Kratch voor een blessurebehandeling naar de kant moest. Na de uiteindelijk 48-99 zware nederlaag, mag Aris zich opmaken voor de uitwedstrijd van a.s. zaterdag tegen de nummer twee van de ranglijst ZZ Leiden. Komende week mag de medische staf overuren maken om een aantal spelers daarvoor weer okselfris te krijgen.

Wedstrijd informatie

Datum : 06 januari 2018 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2017-2018
Aris Leeuwarden 48
Den Bosch 99
Terug naar overzicht