Aris Leeuwarden - Amsterdam

Aris wint thriller tegen Amsterdam

Voorlopig aanhaken of voorlopig afhaken. Dat was zondagmiddag de inzet in het Kalverdome van Aris Leeuwarden tegen directe concurrent voor een play-off plaats Apollo Amsterdam. Aris won in de zoomer met 70-68.

Amsterdam had met een wedstrijd meer gespeeld (22-12 tegen 21-10) twee punten meer dan de thuisclub. Het was de derde onderlinge ontmoeting. Aris wist het eerste treffen in eigen huis te winnen (79-73). In Amsterdam verloren de (gehandicapte) Leeuwarders met 82-76 onder impulsen van de toen nieuw aangetrokken guard Aron Roye die zondag (8 pnt.) aardig in bedwang werd gehouden. Dat het een close game zou worden stond voorafgaande de wedstrijd vast.

Na een streak van tien nederlagen op rij mocht Aris zondagmiddag onder toezien van goed gevulde en meelevende tribunes eindelijk het zoet der overwinning weer eens smaken. Gemakkelijk ging dat allermist tegen de Amsterdammers die met nog 1 m 41 sec te spelen op 64-68 stonden en de winst mee leken terug te nemen naar Mokum. Een bevrijdende bom van de weer herstelde Stephan Mladenovic betekende echter de aansluiting. Met een drive van Emile Blackman in de laatste seconde van de wedstrijd scoorde hij misschien wel het belangrijkste punt van dit seizoen en loodste zijn team daarmee naar de overwinning. Dat gebeurde nadat Stephan Mladenovic vanaf zijkant schutter Blackman in stelling had gebracht en waarbij de Amsterdammers alle (verdedigende) ogen blijkbaar hadden gericht op Davis Michaels. Blackman wurmde als een volleerd slangenmans richting basket en deed na een and-one ‘Het Woanskip’ het Kalverdome binnenvaren. Aris coach Tony van den Bosch: “We hebben alle zeilen moeten bijzetten om dit te verwezenlijken. Ik ben hartstikke blij met deze overwinning ondanks dat er altijd nog veel fouten worden gemaakt. Het was land zien of verzuipen”.

Aris begon onder aanvoering van Jeroen van der List (eerste kwart 9 punten en in de wedstrijd een double-double scorend met 17 pnt. en 12 rebounds) stormachtig en nam na ruim 5 minuten spelen een 18-6 voorsprong. Maar ook Nate Kratch meldde zich aan het front en had met twee bommetjes een belangrijk aandeel. Te veel vrijheid richting tegenstander verdween de voorsprong weer als sneeuw voor de zon en zag Aris Apollo onder o. a. impulsen van Dimeo van der Horst weer langszij kwamen; 21-21. In het tweede kwart hingen beide teams als aan een touwtje aan elkaar waarbij de schutters aan beide zijden aardig in bedwang werden gehouden. Bij Aris kregen zowel Emile Blackman (4), als ook David Michaels (4) weinig kansen. Roye beperkte bij Apollo zijn inbreng tot 5 punten. Dat veranderde na rust toen de Amsterdammers met een waar bombardement aan drietjes (5) het initiatief namen. Op dat moment schakelde ook Emile Blackman een tandje bij (9 pnt.) en gesteund door Van der List en Nate Kratch werd zes punten achterstand (41-47) weer omgebogen naar 56-55 met nog een kwart te gaan.

VDB: “Ik moet een serieuze pluim geven aan mijn spelers. Nu hebben ze karakter en weerbaarheid getoond en teruggevochten na een achterstand. Alle eer gaat naar hen en wij hadden vandaag een supplement van Nate Kratch die een heel goede wedstrijd neerzette en ons in de eerste helft boven water houdt. Dat heeft misschien ook wel te maken met het nieuwe systeem wat wij nu spelen en dat wij meer verantwoordelijkheden neerleggen bij hem en waarbij David (red. Michaels) de afleiding manoeuvre vormt”. Het laatste kwart verliep bloedstollend waarbij zowel Aris als ook Amsterdam afwisselend op kleine voorsprong stonden.

In de zoomer liet Emile Blackman zoals boven omschreven het Woanskip binnenvaren. VDB: “De College jongens beginnen te beseffen dat het basketbal wat hier gespeeld wordt voor hun carrière zeer bepalend is en dat hun leertijd nu eigenlijk wel over is. De grootste ‘basic’ hebben zij nu wel vast. Wij moeten nu Weert (14-3) en Den Helder (17-3) bekampen met dezelfde intensiteit en die guts to win moeten wij blijven tonen”. Daar heeft VDB even op moeten wachten. VDB lachend; ”Ja, een maand of zeven”.

Wedstrijd informatie

Datum : 11 maart 2018 16:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2017-2018
Aris Leeuwarden 70
Amsterdam 68
Terug naar overzicht