Amsterdam - Aris Leeuwarden

Aris opent deur voor play-off wedstrijden na winst op Apollo

Aris Leeuwarden reisde zaterdagmiddag af richting Amsterdam voor ‘De Wedstrijd Van Het Jaar’ tegen Apollo. Inzet vooraf: wel- of geen play-off deelname om het landskampioenschap. Aris won verdiend met 55-74.

De Leeuwarders stonden voorafgaande de wedstrijd twee punten (16-14) achter de Amsterdammers. Na twee zeges (79-73 en 70-68) en een verloren wedstrijd (82-76) tegen de Mokumers was er een gering onderling voordeel voor Aris Leeuwarden van twee wedstrijdpunten. Bij winst van Apollo met twee of meer punten, verschaffen de Amsterdammers zich niet allen onderling voordeel, maar nemen met zes punten voorsprong ‘definitief’ afstand van de Leeuwarders. Een laatste reddingsboei voor het team van Aris coach Tony van den Bosch is dan nog, dat Aris de vier nog te spelen wedstrijden moet winnen tegen achtereenvolgens Leiden, Groningen, Weert en Den Helder. Apollo moet dan al zijn wedstrijden wel verliezen. Kortom: het was zaterdagmiddag een Do Or Die en Must Win Game voor de dit seizoen erg wisselvallig spelende Leeuwarder basketbal profs.

Na de opening van Apollo antwoorde David Michaels voor Aris met een bommetje. Met Emile Blackman, Deividas Kumelis, Nate Kratch, Nathaniel Musters in de starting five gaf Michaels daarmee het statschot voor een regelmatige 6-12 11-18 en 14-22 na tien minuten spelen. Het vijftal stond de volle tien minuten op de houten vloer en mocht ook begin tweede kwart acteren.

Nate Kratch opende zoals Michaels het eerste kwart begon en knalde Aris naar een riante 14-25 waarna Jeroen van der List, Stefan Mladenovic en ook Niels Bunschoten hun opwachting maakten voor Musters, een weer sterk acterende Kumelis met Nate Kratch. Apollo krabbelde echter terug naar 26-30 en coach VDB zijn spelers direct voor overleg naar de kant haalde. Musters kwam gelijk Van der List weer vervangen en Mladenovic beloonde zijn optreden met een drietje wat de Leeuwarders weer de nodige lucht gaf naar 26-36. De hardwerkende Leeuwarders sloten de eerste helft dan ook af met een verdiende 28-39 voorsprong.

Nu was het Nate Kratch die een bommetje liet ontploffen en Aris liep onder meer door een nu weer ontketende Emile Blackman uit naar 28-46 waarna voor beide teams een rommelige fase volgde. Het team van coach VDB hield de deur achterin wel goed gesloten en Aris behield dan ook zijn voorsprong waarna Kumelis zijn team boven de vijftig punten schoot: 37-51. Na een snelle fast break scoorde Michaels met een verzilverde and-one Aris naar 37-56 plus zijkant. Met nog een kwart voor de boeg en 37-56 op het scorebord kon er daarna voor Aris Leeuwarden weinig meer misgaan.

Na een circusact van David Michaels werd de zestig punten geslecht. De laatste minuten werden aan beide zijden alle registers nog even opengetrokken, maar de Leeuwarders hadden de wedstrijd verder volledig onder controle. Via 49-69 en een ‘publiekswissel’ voor Nathaniel Musters vocht het team van Aris coach Tony van den Bosch zich tegen concurrent Apollo naar een meer dan verdiende 55-74 zege. Met een bommetje werd de wedstrijd in stijl door Niels Bunschoten afgesloten.

'Nattie’ Thomas werd door coach VDB met speeltijd beloond voor zijn niet geringe inbreng op de trainingen. Met deze zege komt Aris in punten gelijk met de Amsterdammers en bovendien met onderling voordeel wat nog eens ‘twee punten extra’ opleverde.

Donderdag mag Aris Leeuwarden in de uitwedstrijd tegen ZZ Leiden proberen zijn eerste bonis punten te scoren tegen een top-vier team.

Wedstrijd informatie

Datum : 07 april 2018 16:00
Locatie : Apollohal
Seizoen : 2017-2018
Amsterdam 55
Aris Leeuwarden 74
Terug naar overzicht