Leiden - Aris Leeuwarden

Aris strijdend onderuit bij ZZ Leiden

Aris Leeuwarden begon het jaar hoopvol met twee overwinningen op Amsterdam en Weert. Daarna volgden acht nederlagen op rij en is de strijd om de laatste (6e) play-off plaats (tegen Amsterdam) in alle hevigheid ontbrand.

Zaterdagavond reisde het team van Aris coach Klaas Stoppels naar Leiden af om het aldaar op te nemen tegen de nummer drie van de ranglijst ZZ Leiden. De eerste drie confrontaties werden door de Sleutelstadbewoners gewonnen.

Een door blessures geplaagd Aris Leeuwarden maakt de laatste weken een moeilijke periode door. Zo spelen dragende spelers als de Canadees Meshack Lufile en George Marshall constant met pijntjes en moeten zij de dagen na een wedstrijd diverse trainingen aan zich voorbij laten gaan. In de laatste wedstrijden ontbrak daardoor duidelijk het juiste wedstrijdritme en daarmee ook de ‘patronen’ en scherpte. Tijdens trainingen moeten om die reden te vaak ‘gastspelers’ de lege gaten opvullen. Eric Peutz zit met een gebroken hand aan de zijlijn en lijkt verder dit seizoen uitgeschakeld. Bij Aris werd George Marshall in de wedstrijd tegen Leiden extra rust gegund. Enig lichtpuntje, en de verrassing, was dat reboundspecialist Craig Osaikhwuwuomwan zich na drie maanden (knie)blessureleed weer kwam melden.

 

Meshack Lufile opende de wedstrijd voor Aris met een lay-upje na een rebound van Craig O. die daarmee direct zijn persoonlijk visitekaartje afgaf. De eerste wedstrijd minuten gingen gelijk op. Na zes minuten spelen stond er een magere 7-7 op het scorebord. Na een score van een wederom sterk opererende Meshack Lufile namen de Sleutelstadbewoners een 12-9 voorsprong die na een time-out van Aris gepareerd werd door een bom van Denton Koon. Twee benutte vrije worpen van Jessey Voorn zette Leiden op 16-14 voorsprong na een kwart spelen.

In het tweede kwart stond Aris even droog. Leiden nam een kleine 20-14 voorsprong waarna Nederlands topschutter Jordan Gregory de Leeuwarders weer op het juiste spoor zette. Een bom van Dexter Hope zorgde voor de (23-21) aansluiting. Rogier Jansen wees de Leidenaren met acht punten op rij (twaalf in de eerste helft) de weg naar 36-27 voorsprong. Terwijl Jordan Gregory voortdurend op zoek was naar de juiste richting, was Craig O. met zeven rebounds (in de wedstrijd elf) en ruim 19 minuten speeltijd weer duidelijk aanwezig.

 

Denton Koon opende voor Aris nog wel het tweede kwart, maar ook hij kon niet verhinderen dat Leiden langzaam het initiatief naar zich toe trok. ZZ nam een voorsprong van 40-29, maar onder de impulsen van een prima scorende Meshack Lufile en onder regie van Dexter Hope werd de achtervolging ingezet (46-40). De geringe rotatie speelde het Leeuwarder team echter ook nu weer parten. De krachten vloeiden langzaam weg waardoor de precisie steeds meer ontbrak. Met nog een kwart te spelen was de achterstand opgelopen naar 62-48 mede door een driepuntfestijn van de Leidenaren.

Met haar laatste krachten knokten de Leeuwarders zich nog even terug in de wedstrijd naar 64-55. Een drietje van Daviyon Draper was de opmars voor Leiden naar 73-55 voorsprong. Een 0-6 runnetje en een bom van Dexter Hope gaf de Leeuwarders nog wel enige hoop, maar ZZ Leiden gaf de voorsprong niet meer uit handen en won (van afstand) vrij afgetekend met 82-68.

Kwartstanden: 16-14, 20-13, 26-21, 20-20. Aris speler Meshack Lufile was met 21 punten ‘Man Off The Match”.

Na het verlies van Amsterdam tegen Groningen verandert er op de ranglijst dit weekend niets. Aris en Amsterdam hebben beiden 14 punten, maar door een beter onderling resultaat blijft Aris op de zesde (play-off) plaats staan.

Volgende week zaterdag (20.00 uur) kan Aris Leeuwarden in eigen Kalverdome, na winst op Forward Lease Rotterdam, prima zaken doen om de laatste play-off plaats af te dwingen. Daarna volgen nog wedstrijden tegen Groningen (uit), Den Bosch thuis). De competitie wordt afgesloten met de uitwedstrijd tegen Amsterdam.

Wedstrijd informatie

Datum : 18 maart 2017 20:00
Locatie : Vijf Meihal
Seizoen : 2016-2017
Leiden 82
Aris Leeuwarden 68
Terug naar overzicht