Leiden - Aris Leeuwarden

Aris mist vrije worpen en schotkracht tegen ZZ Leiden

Aris Leeuwarden speelde donderdagavond de returnwedstrijd tegen ZZ Leiden. In eigen Kalverdome werd de eerste confrontatie na een sterk derde kwart van de Leeuwarders nipt met 60-62 verloren. In leiden verloor Aris met 72-65.

Terwijl Aris het met dezelfde spelers moest doen, heeft ZZ Leiden zich versterkt met een nieuwe Amerikaanse spelverdediger, Jonathan Michael Lee.

Nederlands beste rebounder Craig O. bij de Leeuwarders opende de score met een simpel lay-upje. Na de gelijkmaker van Kherazzi zette de sterk gestarte Canadees Meshack Lufile de ploeg van trainer/coach Klaas Stoppels op 2-6 voorsprong die teniet werd gedaan door de Sleutelstad speler Draper. Na een afstandsbom van Jordan Gregory bleef Aris aan de goede kant van de score. Met twee vrije worpen nam Leiden voor de eerste keer een minimale 16-15 voorsprong na een kwart spelen.

Het tweede kwart mocht Craig O. voor Aris met een spetterende dunk openen, maar daarna leek er een dekseltje op de ring bij de Leidenaren te zitten. Bij Leiden waren Kherazzi en Draper tot dat moment al goed voor 9 punten, en rommelden Leiden naar een kleine voorsprong. Tijd voor Leiden coach Paul Vervaeck zijn spelers naar de kant te roepen. Tevergeefs. George Marshall zette de Leeuwarders van afstand weer op voorsprong: 23-24. Aris coach Klaas Stoppels vluchtte direct daarna in een time-out nadat Draper met zijn elfde punt een treffend antwoord gaf. Onder toedoen van Denton Koon pakte Aris de draad weer op en hij zette de Leeuwarders in hoogsteigen persoon op 25-30 voorsprong. De nieuwe Leidse Amerikaan Lee werd door Aris goed verdedigd en deze stond de eerste helft droog. Beide ploegen gingen met een (geringe) 30-30 gelijke stand rusten. Bij Aris was het wachten op de schutterskwaliteiten van Jordan Gregory en de bommen van Dexter Hope. Met drie puntjes voor Gregory en nul puntjes voor Dexter Hope bleef dat aan de magere kant.

Craig O. opende voor Aris na rust met een drietje nadat Koon vanaf de cirkel twee keer had gemist. Met slechts 6 uit 13 tot dan, had Aris zich in een betere uitgangspositie kunnen manoeuvreren door ze wel te benutten. In een uiterst rommelig derde kwart, aan beide zijden, bleef ZZ Leiden Aris steeds een paar puntjes voor. Nadat ook Leroy Peterson het netje vanaf de vrije worplijn moeilijk kon vinden hield Marshall, die een prima wedstrijd speelde, voor de Leeuwarders het hoofd wel koel en schoot vijf keer een FT wel raak: 40-37. Bij een magere 44-39 stand, lagen er bij het ingaan van het laatste kwart voor beide teams nog alle mogelijkheden. Jordan Gregory kon moeilijk loskomen en stond nog steeds op drie schamele puntjes.

Bij Leiden was er ook nog geen hoofdrol weggelegd voor Lee, maar juist hij opende nu wel met zijn tweede drietje van de wedstrijd. Leiden liep uit naar 49-43 waarna Lee met zijn derde van de wedstrijd losging met acht punten binnen vier minuten. Stoppels riep zijn spelers naar de kant bij een 54-45 achterstand. Jordan Gregory liet zich daarna met een score en afstandsbom ook weer gelden, maar het verschil bleef rond de 10 punten hangen. Een fraai alley-oop van Craig O. op aangeven van Dexter Hope kreeg ook het Leiden publiek op de banken. De tijd voor Aris was daarna echter te kort om verder orde op zaken te stellen.

Het team van Aris coach Klaas Stoppels kon zich donderdagavond in de Vijf Meihal wel goed meten met de nummer twee van de ranglijst, maar ging met 72-65 ten onder. Kansen lagen er op deze doordeweekse avond zeker voor de Leeuwarders. Acht gemiste vrije worpen en een matig schotpercentage deed de Leeuwarder ploeg uiteindelijk in het stof bijten. Met 15 punten en 12 rebounds speelde Craig O. zich andermaal naar een double-double.

Aris, dat na de revival van Den Bosch nu onder de rode streep is beland voor play-off wedstrijden, mag zich nu gaan opmaken voor de thuiswedstrijd van a.s. zaterdag tegen de nummer drie in de DBL-League, Landstede Zwolle.

Kwartstanden: 16-15, 14-15, 14-9, 28-26.

Wedstrijd informatie

Datum : 01 december 2016 20:00
Locatie : Vijf Meihal
Seizoen : 2016-2017
Leiden 72
Aris Leeuwarden 65
Terug naar overzicht