Groningen - Aris Leeuwarden

Donderdagavond speelde Aris Leeuwarden in Martini Plaza tegen regerend landskampioen Donar Groningen. Aris verloor de wedstrijd kansloos met 105-56.

Donar Groningen is in Europees verband uitgeschakeld, maar gaat dit seizoen in Nederland verder voor ‘De Dubbel’. Het winnen van de landelijke basketbal-beker en aan het eind van de rit prolongatie van het landskampioenschap. Het eerste doel, winnen van de beker, is na winst op Zwolle bereikt. In de competitie was het met nog drie wedstrijden te gaan op afstand koploper. Aris Leeuwarden is nog steeds op jacht naar zijn eerste bonuspunten tegen een van de ‘grote vier’; Groningen, Zwolle, Leiden en Den Bosch.

Aris coach Klaas Stoppels moest in Martini Plaza al na twee minuten in een time-out vluchten op het moment dat hij met zijn spelers tegen een 9-0 achterstand aankeek. De Groningers drukten echter in de beginfase het gaspedaal steeds verder in en lieten niets van enige verzadiging zien na de bekerwinst van afgelopen zondag. Na tien minuten was bij een achterstand van 14-38 de wedstrijd dan ook gespeeld en mocht Aris hopen dat de ontstoken Groninger vuurzee een beetje ging doven.

Niets was echter minder waar. Donar was voor bijna 4000 toeschouwers hot en mocht tegen de slordig spelende Leeuwarders, Donar scoorde in de eerste helft maar liefst 17 punten uit slordig balverlies, ongestoord hun gang gaan. De Aris spelers gingen met gebogen hoofd en een dubbelstand (60-30) richting kleedkamers.

Ook na rust bleven de Leeuwarders een speelbal voor de ontketende Groningers. Met een achterstand van 86-39 kregen de mannen van Aris coach Klaas Stoppels dan ook nog tien zware minuten te verwerken. De vijf starters bij Groningen waren op dat moment voor bewezen diensten naar de bank gehaald. Na wederom slordig balverlies mocht voor de Groningers Stefan Mladenovic de century binnenschieten. Het verlossende einde kwam bij 105-56.

Het seizoen dreigt met deze zware nederlaag op zak voor de Leeuwarders na vanavond, met nog twee wedstrijden te gaan en vier punten achterstand, in totale mineur te eindigen. Met Apollo Amsterdam vochten de Leeuwarder profbasketballers nog een reële kans uit voor die laatste play-off plaats. Maar na de 100-93 winst van Amsterdam donderdag op Den Bosch, is deze mijlen ver achter de horizon verdwenen.

Volgende week donderdag (6 april) komt Den Bosch naar het Kalverdome. Twee dagen daarna is dan de uitwedstrijd tegen Amsterdam. Amsterdam speelt nog in Leiden tegen ZZ en thuis tegen Aris. Alleen door volgende week in eigen Kalverdome te winne van Den Bosch, en daarna uit tegen Amsterdam, is er voor het team van Klaas Stoppels nog een laatste strohalm richting play-off. Amsterdam mag dan niet in Leiden winnen.

Wedstrijd informatie

Datum : 30 maart 2017 19:30
Locatie : Martiniplaza
Seizoen : 2016-2017
Groningen 105
Aris Leeuwarden 56
Terug naar overzicht