Groningen - Aris Leeuwarden

Donar Groningen veel te sterk voor Aris Leeuwarden

Aris Leeuwarden speelde zondagmiddag een uitwedstrijd tegen regerend landskampioen- en Europa Cup deelnemer Donar Groningen.

Evenals vorige jaren is ook dit seizoen Donar Groningen de grote favoriet voor de landstitel. De grote vraag voorafgaande de wedstrijd was: ‘kan de ploeg van oud-Aris coach Eric Braal zich voldoende opladen voor deze noordelijke derby tussen twee FIBA Europa Cupwedstrijden in en kan Aris hier dan van profiteren’. Afgelopen woensdag verloor Donar thuis van een Franse club en komende dinsdag reist Groningen af naar Limburg United in Hasselt België. In voorgaande jaren konden de Leeuwarder basketbal-profs nog weleens voor een stunt zorgen. Dat zat er zondag niet in en Aris verloor met 73-56.

 

Al in het eerste kwart werd duidelijk dat er voor het team van Klaas Stoppels deze zondag weinig te halen was in het Groningse. Aris mocht de eerste score nog wel op het bord noteren, maar de ploeg speelde verder in de beginfase slordig met te veel balverlies waaruit de Groningers gemakkelijk tot scoren kwamen. Via een grootste achterstand van 16-5 stond er na tien minuten nog een alleszins draaglijke 23-15 achterstand op het scorebord. Ook in het tweede kwart konden de Leeuwarders maar moeilijk in hun ritme komen. Terwijl de Groningers de score langzaam opvoerden naar 37-23, riep Aris coach Klaas Stoppels zijn spelers naar de kant om te proberen orde op zaken te stellen. Met als voorlopig resultaat een 0-5 runnetje (37-28). Met een 10-0 run antwoorde Donar naar 47-28 en werd het grootste verschil voor rust op het bord gezet.

 

Aris bleef ook na rust achter de feiten aanlopen, maar liet de achterstand niet groter worden. Na een door-dunkje van Craig O., een drietje van Denton Koon en een score van Meshack Lufile lieten de Leeuwarders via een 0-7 run nog wel even hun mogelijkheden zien. Het kon de Groningers niet erg verontrusten en deze hielden het verschil gemakkelijk rond de twintig punten in een erg matig gespeeld (13-13) derde kwart.

De wedstrijd was gespeeld en het laatste kwart had ook wel schriftelijk kunnen worden afgedaan. Donar geloofde het wel en Aris was niet bij machte de bakens zodanig te verzetten, om ook maar enigszins aansluiting te vinden. Na het eindsignaal stond er een voor Aris 73-56 nederlaag op het bord. Bij Aris waren Meshack Lufile en Denton Koon met ieder 14 punten het productiefst.

Aris Leeuwarden heeft nu in de laatste drie wedstrijden de huidige top drie (Zwolle, Leiden Groningen met acht uit vier) gehad en mag zich gaan opmaken voor de wedstrijd thuis tegen Rotterdam (30-10), uit tegen Den Bosch (3-11) en thuis tegen Amsterdam (12-11).

Kwartstanden: 23-15, 24-13, 15-13, 11-15.

Wedstrijd informatie

Datum : 23 oktober 2016 17:30
Locatie : Martiniplaza
Seizoen : 2016-2017
Groningen 73
Aris Leeuwarden 56
Terug naar overzicht