Aris Leeuwarden - Zwolle

Aris kan ook tegen Zwolle geen vuist maken

Tegen Landstede Zwolle, de nummer twee van de DBL-competitie, lagen er zaterdagavond voor de halfgevulde tribunes in eigen Kalverdome zeker kansen voor Aris op een vierde seizoenzege. In het laatste kwart haakte het Leeuwarder team af en verloor met 80-87.

Het was weer een avond van net niet voor de Leeuwarder basketballers. En als er enige kans was om de Zwollenaren met een nederlaag naar huis terug te sturen was dat zaterdagavond wel. Zwolle moest het doen zonder DBL-topschutter J. T. Tiller (teenblessure) en Mike Schilder (enkel). In het derde kwart moest Keegan Hyland ook nog geblesseerd afhaken. Daar stond tegenover dat bij Aris de Canadees Meshack Lufile wel inzetbaar was, maar nog steeds met rugklachten kampt. Op wilskracht pakte hij nog ruim 20 minuten speeltijd en was goed voor 13 punten (5 uit 5 FT ‘s), 7 rebounds en 6 assists.

Aris begon slap aan de wedstrijd en had bijna 5 minuten nodig om zijn eerste FG te scoren. Nick Oudendag nam bij de Zwollenaren het voortouw en de Leeuwarders keken direct al tegen een 5-14 achterstand aan. Jordan Gregory (3) en George Marshall (3) pakten voor Aris met twee precisie bommen de draad weer op. De in het veld gekomen Dexter Hope verkleinde met twee vrije worpen en een score de achterstand naar 5 punten, waarna Freek Vos Zwolle na 10 minuten op 15-22 voorsprong zette.

In het tweede kwart had Aris slechts 5 minuten nodig om zich weer helemaal in de wedstrijd te spelen: 29-30. Na een tweede time-out van Zwolle coach Herman van den Belt, pakten zijn spelers onder de bezielende leiding van Nick Oudendag de draad weer op. Clayton Vette kreeg van de Leeuwarder verdediging bovendien alle vrijheid om in de buzzer Zwolle met een drietje naar 35-44 voorsprong te schieten. Jordan Gregory kleefde met 6 punten op rij bij de Zwollenaren aan. Ruststand 35-44.

Onder impulsen van topschutter Jordan Gregory (2x3) werd direct na rust andermaal de achtervolging ingezet. Een sterk spelende Craig O. hield daarna bijna in zijn eentje Aris op de been. Na een benutte- en een gemiste vrije worp, pakte de rebound-specialist van de DBL-League zijn eigen rebound en met een spetterende dunk knalde hij zijn team weer langszij. Nigel van Oostrum liet voor Zwolle daarna zijn enige bommetje binnen ploffen. In zijn eentje zorgde de oud-Aris speler er in het derde kwart daarna voor, dat Aris met een op dat moment ontketende Craig O. niet op voorsprong kwam. Een ‘foutje’ van Dexter Hope werd 13 sec. voor einde derde kwart bestraft met een onsportieve fout. De schade (2x +zijkant) bleef beperkt tot het benutten van de twee vrije worpen door Van Oostrum. Met nog een kwart te gaan was de stand 63-67.

Zwolle begon met een score van Oudendag, gevolgd door een bom van J. T. Yoho, sterk aan de laatste 10 minuten. Het sein voor Aris coach Klaas Stoppels zijn spelers al na een minuut naar de kant te roepen. Tevergeefs. Via een 2-14 run namen de Zwollenaren een 65-81 voorsprong en was het doek voor Aris gevallen. Aris zette via een 13-6 run nog wel even aan, maar kon de achterstand niet meer wegwerken. Craig O. mocht met een dunk de verloren wedstrijd (80-87) afsluiten met andermaal een double-double voor hem. De 2.11 m lange Forward was goed voor 16 punten en 10 rebounds.

Topschutter Jordan Gregory is na een zwakkere periode weer helemaal terug. Met 26 punten was hij Man off the Match. J. T. Yoho van Landstede zat hem met 25 punten vlak op de hielen.

Kwartstanden: 15-22, 20-22, 28-23, 17-20.

Aris Leeuwarden is nu afgezakt naar de zevende plaats en die geen recht geeft op het spelen van play-off wedstrijden. Rotterdam staat met twee punten meer, en een wedstrijd minder gespeeld, daar twee punten boven. Komende woensdag spelen de Leeuwarders een uitwedstrijd tegen de Rotterdammers.

Wedstrijd informatie

Datum : 03 december 2016 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2016-2017
Aris Leeuwarden 80
Zwolle 87
Terug naar overzicht