Aris Leeuwarden - Weert

Tweede competitiezege ‘lief’ Aris Leeuwarden op rij

Aris Leeuwarden sloot de eerste helft van de DBL-competitie af met een uitzege op Amsterdam. Het team van Aris coach Klaas Stoppels had een prima start van het tweede gedeelte met een 103-97 thuiszege op hekkensluiter BSW Weert.

Aris Leeuwarden bezorgde in de wedstrijd tegen BSW Weert de echte basketbalkenners de nodige hartkloppingen. Bezoekers die van uitgaan en spektakel houden kwamen zaterdagavond in deze ‘knotsgekke wedstrijd’ tegen de rode lantaarndrager BSW Weert echter ruim aan hun trekken. Of om de woorden van Herman Finkers te gebruiken: “Een stoplicht springt op rood, een ander weer op groen, in het Kalverdome is altijd wat te doen”. Werd de eerste thuiswedstrijd tegen de Limburgers na tweemaal O.T. (100-99) gewonnen, zaterdag stond er in de reguliere speeltijd na de eindzoemer 103-97 op het scorebord.

Het zijn de wedstrijden waar het echt om gaat voor het bereiken van een play-off plaats aan het eind van het seizoen. Maar de overwinning van Aris hing drie kwarten lang aan een zijden draadje. Aris coach Klaas Stoppels: “We hebben het in de eerste drie kwarten zeker benauwd gehad. Op een gegeven moment komen wij veertien punten achter en dan kreeg ik het wel even Spaans benauwd en dan schiet ik ook even uit de slof”. Stoppels kreeg al na drie minuten een technische fout wegens ‘opmerkingen’ naar de scheidsrechters. Het begon na een rommelige start nog zo goed voor de Leeuwarders. Meshack Lufile opende voor Aris, waarna topschutter Jordan Gregory, in de wedstrijd weer goed voor twintig punten, met een bom Aris naar 5-2 schoot. Tezamen met o.a. de razendsnelle George Marshall was Aris in het eerste kwart al goed voor 24 punten. Maar waar de aanvalslinie zijn dadendrang nimmer verzaakte, rammelde het afweergeschut bij de Leeuwarders aan alle kanten. De Limburgers konden ongestoord ten strijde trekken zonder dat ze ook maar een strobreed in de weg werd gelegd. Na een kwart stond er dan ook 24-27 op het scorebord en moesten de Friezen in de achtervolging. Met 23 punten in het tweede kwart lukte dat ook uitstekend, maar onder het eigen bord was het als zo vaak dit seizoen weer Open Huis. Stoppels: “Na de kerst zijn we geschwitst van defence en dat vergt de nodige tijd”. Een ruststand van 47-56 is normaal een stand na drie kwarten.

Ook in het derde kwart trok Aris onder impulsen van de schutters Gregory en Marshall ten strijde. Maar ook nu werd BSW aanvallend geen strobreed in de weg gelegd. Aris keek dan ook snel tegen veertien punten achterstand aan (63-77) en leken de Limburgers er met de (dit seizoen tweede) zege vandoor te gaan. Denton Koon hield zijn team met zes punten op rij (in de wedstrijd was Koon goed voor 16 punten en 9 rebounds) daarna weer in het spoor van de Limburgers. Met nog tien minuten te gaan was de achterstand van 71-78 weer draaglijk en te overzien.

In het laatste kwart drukten de Leeuwarders het aanvallende gaspedaal nog even extra in. Leroy Peterson opende met een afstandsbom en score en bracht in zijn eentje het verschil terug naar twee puntjes; 76-78. Jordan Gregory werd ‘mokkend’ naar de kant gehaald om daarna ‘de laatste vijf minuten fris’ vol te maken. Stoppels: “Gregory is een trotse jongen en heeft het vuur. Op het moment dat hij gewisseld wordt had hij het idee dat hij niets fout had gedaan, dat klopt en was ook zo. Hij is mijn grote schutter en ik had zijn benen nodig voor de laatste vijf minuten”.

Meshack Lufile beukte met nog drie minuten te spelen naar een gelijke stand en schoot zijn team daarna naar een 91-89 voorsprong. ‘Man off the Match’ George Marshall maakte het karwei daarna koelbloedig af via de vrije worp lijn. Onder de muzikale klanken van It Woanskip sleepten de Leeuwarders een benauwde 103-97 uit het vuur en is dit jaar in de competitie nog ongeslagen.

De Leeuwarders mogen zich vanaf maandag opmaken voor de belangrijke uitwedstrijd a.s. donderdag tegen Rotterdam. Stoppels was eerlijk in zijn slotconclusie: “De gelukkigste heeft gewonnen. Agressiviteit missen we en we missen te veel verdedigende rebounds. En daar moeten wij hard aan werken. Donderdag zullen wij uit een ander vaatje moeten tappen dan wij vanavond de eerste drie kwarten hebben gedaan”.

Kwartstanden: 24-27, 23-29, 24-22, 32-19.

Wedstrijd informatie

Datum : 14 januari 2017 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2016-2017
Aris Leeuwarden 103
Weert 97
Terug naar overzicht