Aris Leeuwarden - Rotterdam

Aris verliest thuis van weergaloze Jermaine Marshall

Met nog vier competitiewedstrijden te gaan heeft de strijd om een laatste (6e) play-off plaats zich verder toegespitst. Alleen Aris Leeuwarden en Apollo Amsterdam zijn onderling nog in gevecht verwikkeld om samen met Groningen, Zwolle, Leiden, Den Bosch en Rotterdam Forward na de reguliere competitie te strijden om het kampioenschap in de Dutch Basketbal League.

Zaterdagavond moest het team van Aris coach Klaas Stoppels in eigen Kalverdome aantreden tegen Rotterdam dat zijn topschutter La’Shard Anderson (goed voor gemiddeld 20.7 pnt.) begin maart naar Cyprus zag vertrekken. Twee van de drie eerdere ontmoetingen tegen de havenstadbewoners werden door de Leeuwarders gewonnen. Amsterdam speelde zaterdag een uitwedstrijd tegen rode lantaarndrager BSW Weert. De Limburgers wisten een van de drie onderlinge ontmoetingen tegen de Amsterdammers te winnen.

Dat er deze avond voor de Leeuwarder profbasketballers iets op het spel stond, was aan het begin van de wedstrijd nauwelijks bij de (Aris) spelers te merken. Het team van coach Klaas Stoppels begon erg slap aan de wedstrijd, terwijl Rotterdam er onder aanvoering van Jermaine Marshall direct al lustig op los timmerde. Na ruim zes minuten spelen keken de Friezen al tegen een 6-17 achterstand aan. Door slordig spel en met veel balverlies, met daarnaast ook nog eens een belabberd slecht (ruim 30%) schotpercentage, liep het team constant achter de feiten aan. Bij rust leek de strijd al gestreden bij een 30-43 achterstand. Een 0-11 run en zeven afstandsbommen waren daar, o.a. door toedoen van een in het tweede kwart excellerende Ties Theeuwkens, debet aan.

Na rust leek het thuisteam eindelijk wakker geschud. Met drie bommen (2 van Jordan Gregory en een van Denton Koon) was het na drie minuten spelen weer een wedstrijd: 41-47. Maar Jermaine Marshall van Rotterdam dacht daar anders over. Met de steun van Gregory Mays waren de twee Rotterdammers in het derde kwart samen goed voor maar liefst 20 punten. Maar Aris Leeuwarden bleef aanklampen met een weer als vanouds reboundend (11) Craig O., die zijdelings ook nog even een bommetje, zijn eerste puntjes na zijn zware blessure, liet binnen ploffen.

In het laatste kwart leek voor Aris alles nog weer goed te komen. De Leeuwarders slopen langzaam naderbij en met nog twee minuten te gaan was de stand weer met 74-74 gelijk. Bij Rotterdam waren op dat moment Lucas Stein en Robert Krabbendam met vijf fouten naar de bank gestuurd en leek de weg vrij naar een niet meer voor mogelijk gehouden overwinning. Maar wie anders dan een deze wedstrijd weergaloos acterende Jermaine Marshall, in de wedstrijd goed voor 42 punten, stak daar in zijn eentje een stokje voor. Met maar liefst 15 punten op rij velde hij het vonnis over de Leeuwarders. Een laatste verre driepunter een paar seconden voor tijd bij een gelijke stand van 84-84, deed bij de Leeuwarders het doek vallen. Aris verloor met 84-87 en mag zich gaan opmaken voor het treffen tegen koploper Donar Groningen.

De Leeuwarders zijn na deze nederlaag, en de winst van Amsterdam tegen Weert, onder de rode streep beland. Aris coach Klaas Stoppels: “Het ligt aan onszelf, we begonnen te slap en heeft niets met Rotterdam te maken. Als je zo begint heb je geen recht op de overwinning. Ik zit er nu helemaal doorheen.”. Over speciale druk van de spelers over deze wedstrijd wilde de coach niets weten. Stoppels: “Nee, de jongens hebben geen idee wat druk is volgens mij. Zij hebben het idee om een lekker partijtje te spelen We komen zo slecht uit de startblokken en dat heeft alles te maken met scherpte en focus. We moeten kennelijk 20 punten achter komen om te gaan basketballen en dat is het hele seizoen al zo. Soms komen we terug, nu ook weer en gelijk, en dan geven we het ook weer te gemakkelijk weg. We hebben echt van onszelf verloren”.

Donderdag a.s. speelt Aris Leeuwarden in Martini Plaza de noordelijke derby tegen ranglijstaanvoerder Donar Groningen. Een week later (6 april) volgt dan de thuiswedstrijd tegen Den Bosch. De competitie wordt twee dagen later, op zaterdag 8 april, afgesloten met de uitwedstrijd tegen Apollo Amsterdam.

Wedstrijd informatie

Datum : 25 maart 2017 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2016-2017
Aris Leeuwarden 84
Rotterdam 87
Terug naar overzicht