Aris Leeuwarden - Leiden

Aris nipt onderuit op doordeweekse wedstrijd tegen Leiden

Aris Leeuwarden speelde dinsdagavond in eigen Kalverdijkje zijn derde competitieduel tegen ZZ Leiden en verloor nipt met 62-60.

Aris Leeuwarden en ZZ Leiden hadden voorafgaande de wedstrijd een overeenkomst. Beide teams behaalden een moeizame thuisoverwinning op BSW Weert. Het verschil tussen de twee was, dat Leiden zijn eerste uitwedstrijd tegen Rotterdam met 54-74 wist te winnen en Aris bij Zwolle met 75-54 kopje onder ging. In de voorbereiding, begin oktober, verpulverde ZZ Leiden de Zwollenaren met 84-66. Het verschil met Aris Leeuwarden is verder, dat het ‘jonge’ team van de nieuwe ZZ Leiden trainer/coach de Belg Paul Vervaeck, aardig intact is gebleven. Nieuwe aanwinst is de Amerikaanse forward Daviyon Draper, en na jarenlange omzwervingen is Jessey Voorn uit Zwolle naar Leiden over komen waaien. 

 

ZZ Leiden speler Jessey Voorn opende de wedstrijd met drie afstandsbommen. Jordan Gregory, Craig O. en George Marshall konden de stand enigszins pareren met drie veld scores. Aris coach Klaas Stoppels haalde, wellicht geschrokken door dit Leidse bombardement, zijn spelers al na twee minuten naar de kant om de verdedigende stellingen bij de thuisploeg weer op orde te brengen. Thomas Koenes kreeg daarna de nodige vrijheid om de Sleutelstadbewoners met zeven punten op rij naar een 13-20 voorsprong te schieten. Craig O. bracht in de laatste seconden van het eerste kwart de eerdere 10 punten achterstand met een score+ bonus terug naar zeven.

 

In het tweede kwart startte Dexter Hope, in de eerste helft al warmgelopen nadat hij een tot dat moment onzichtbare Gregory kwam vervangen, met een drietje. Deze werd nog wel gepareerd door Rogier Jansen, maar op dat moment liet Aris speler Jordan Gregory zijn niet geringe schutterskwaliteiten zien en zette met een afstandsbom de achtervolging in.

Een opzettelijke fout van Mohammed Kherazzi (speelde met masker door een gebroken neus) werd eerst nog knullig door Aris afgestraft met slechts twee puntjes. De Canadees Meshack Lufile maakte een onnodige loopfout, was nog niet al te gelukkig in de afwerking, maar speelde verder een prima wedstrijd. Klaas Stoppels: “Hij is een heel eind op weg. Hij is zo’n beetje bij het laatste tussenstation en moet nog twee stapjes maken. Hij heeft het in zijn hoofd nu goed op de rails. Je ziet de waardering van het publiek en van zijn teamgenoten en dat werkt voor hem heel bevrijdend”.  Kort daarna schoot ‘man off the match met 19 punten’ Jordan Gregory met twee afstandsbommen op rij het Aris team weer naast ZZ Leiden; 30-30. De andere nummer 10, de tot dan onzichtbare nieuwe Amerikaan Daviyon Draper, wees Leiden de weg naar een 0-9 run en beide ploegen gingen rusten bij een 32-39 stand.

 

De Leeuwarders hadden na rust een moeizame start. Draper opende met een drietje en Leiden leek op weg naar een ruime overwinning bij een 34 46 voorsprong. Maar dan is er altijd weer die 2 meter 11 lange Craig O. Hij pakte vier rebounds op rij onder eigen bord en met een drietje, een score van Lufile en twee benutte vrije worpen was de aansluiting via een 8-0 run weer daar; 46-50. Een dunk van Lufile bracht het verschil na drie minuten spelen in het laatste kwart terug naar twee punten (52-54). Topschutter Gregory kreeg met een afstandsbom het publiek op de banken en schoot zijn team voor de eerste keer naar een 55-54 voorsprong. De Leeuwarders vergaten daarna de trekker over te halen en stonden 6 minuten helemaal droog. Geluk bij een ongeluk was, dat het vizier bij Leiden ook niet meer op scherp stond.

 

Klaas Stoppels over waar het op dat moment misging: “De beslissingen die wij aanvallend maakten waren niet goed en we waren te onrustig in de aanval. Maar dat was ook de gretigheid van de jongens. Het kostte vrij veel kracht om terug te komen”. Met nog 1.15 minuut op de klok benutte Dexter Hope uiterst koelbloedig twee vrije worpen en bracht de achterstand terug naar 57-60. In de laatste minuut kreeg Aris nog wel een paar kansen op de gelijkmaker en om daarmee een verlenging af te dwingen. Maar door vermoeidheid mistte het team de nodige scherpte.

 

Stoppels: “Afgelopen zondag vond ik Zwolle ook wat fitter. Wij hebben afgelopen weken door blessures er een beetje met de rem op getraind. Wij moeten nu de training weer omhoog brengen zorgen dat wij ook fitter worden”. (Red; afgelopen zondag ging het in het laatste kwart ook helemaal mis bij Aris.) Dexter Hope scoorde nog een drietje, maar dat was niet genoeg om de winst in eigen huis te houden. Dexter Hope: “We hebben goed als team gespeeld en zien dat wij stappen voorwaarts maken. Als team hebben wij beter gespeeld dan afgelopen zondag en nu op naar de volgende wedstrijd”. De laatste kans op een verlenging ging voorbij toen Lufile de bal met nog vier seconden te gaan over de eigen achterlijn werkte.

 

Eindstand 60-62.

Kwartstanden: 13-20, 19-19, 14-11, 14-12.

 

 

Wedstrijd informatie

Datum : 18 oktober 2016 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2016-2017
Aris Leeuwarden 60
Leiden 62
Terug naar overzicht