Aris Leeuwarden - Leiden

Aris Leeuwarden kan tegen ZZ Leiden geen vuist maken

Een gehavend Aris Leeuwarden kwam donderdagavond tegen de nummer drie in de DBL-competitie ZZ Leiden veel te kort om ook maar enige aanspraak te maken op twee bonuspunten. Aris verloor met 70-97.

Aris Leeuwarden is in hevige gevechten verwikkeld met Amsterdam, Rotterdam en op afstand BSW Weert voor de plekken 5 en 6 die recht geven om het spelen van play-off wedstrijden. Winst tegen de ‘top vier’, Groningen, Zwolle, Leiden en Den Bosch zou het team van Aris coach Klaas Stoppels twee ‘bonus punten’ opleveren. Donderdagavond was de eerste van een serie van vier tegen de top vier, ZZ Leiden. Gehandicapt door de blessures van Craig O. en Patrick Frimpong kreeg Aris donderdag in de eerste van de vier geen enkele kans. Of zoals coach Klaas Stoppels het kort verwoordde na de wedstrijd: “Het was de mannen tegen de jongens en ervaring tegen niet ervaring”.

Met slechts zeven ‘volwassen’ spelers moest het thuisspelende Aris de klus klaren en dat was tegen de nummer drie van de competitie te veel gevraagd. Al direct na het beginsignaal lieten de Sleutelstad bewoners er geen gras over groeien. Plaaggeest Thomas Koenis (15 pnt. en 9 rebounds) opende voor Leiden het bal met een dunkje die werd gevolgd door een bommetje van Jonathan Lee. Met twee driepunters van topscoorder Jordan Gregory (geïnspireerd door de aanwezigheid van zijn vader en grootouders) konden de Leeuwarders nog even aanhaken. Daarna drukte ZZ Leiden het gaspedaal even extra in en na tien minuten was de achterstand voor Aris opgelopen naar 10-27 en was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. Jordan Gregory, wedstrijd topscoorder met 19 punten, wees zijn team de weg met twee bommetjes en na een 8-0 runnetje was het verschil teruggebracht naar 18-27. Leiden coach Paul Vervaeck vluchtte in een time-out waarna Leiden het verschil weer naar 17 punten vergrootte. Met een buzzer-beater vanaf de middenlijn van Leroy Peterson werd de eerste helft afgesloten bij een stand van 33-48 voor Leiden. Stoppels: “Wij starten nog steeds moeilijk de wedstrijd vind ik en vanaf het begin waren zij de bovenliggende partij. Punt.”

Na rust was en bleef het Aris-team zoekende. Ook de laatste week in grootse vorm stekende Meshack Lufile was donderdagavond geen schaduw van wat hij de laatste weken liet zien en werd vaak gewisseld. Stoppels: “Dat kwam omdat hij zijn teken niet altijd goed uitvoerde en dan moeten jongens als Torben (red. Tönjann) en Leroy (red. Peterson) laten zien dat zij eredivisie spelers zijn er daar zit nog ruimte in”.

Het verschil bleef daarna rond de twintig punten hangen en door toedoen van Denton Koon en Torben Tonjann, beiden speelden een sterk laatste kwart, ‘bleef de schade (70-97 verlies) nog enigszins beperkt’. Dat verschil was een groot verschil in punten maar ook in het teamresultaat. Stoppels: “maar het verschil is niet zo groot als nu op het bord staat. Als wij een complete ploeg hebben dan verliezen wij hier niet met 27 punten verschil”.

Kwartstanden: 10-27, 23-21, 17-21 en 20-28.

Wedstrijd informatie

Datum : 26 januari 2017 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2016-2017
Aris Leeuwarden 70
Leiden 97
Terug naar overzicht