Aris Leeuwarden - Groningen

Aris in noordelijke derby strijdend ten onder

De derde noordelijke basketbal derby tussen Aris Leeuwarden en Donar Groningen viel ook deze keer uit in het voordeel van de Groningers. Na het eerdere verlies dit seizoen 73-56 (uit) en 61-78 (thuis), verloor het nog steeds door blessures gehandicapt Aris-team zaterdagavond eervol met 74-84.

Bij Aris ontbreken nog steeds de twee lange mensen Craig Osaikhwuwuomwan (knie) en Patrick Frimpong (ellenboog maar hij begint maandag weer met de groepstraining). In het verleden konden de basketballers uit Leeuwarder de regerend- en vijfvoudig landskampioen uit Groninger nog weleens verrassen. Dit seizoen staat er echter geen maat op het met veel Europa Cup ervaring team uit Groningen.  Het werd zaterdagavond op voorhand dus een loodzware opgave voor het de laatste weken geplaagde trainersduo Klaas Stoppels/Nanne Klompstra. Een herboren en enthousiast spelend Aris Leeuwarden verloor wel, maar mocht met opgeheven hoofd de Kalverdome Arena verlaten.

 

Al direct na het eerste fluitsignaal gaven de Leeuwarders hun visitekaartje af en namen onbevangen een 5-2 voorsprong. Jordan Gregory opende voor Aris (opvallend: het waren zijn enige twee punten in de eerste helft) waarna Denton Koon zijn ploeg na zijn eerste drietje (in het eerste kwart was Koon goed voor 12 punten) op sleeptouw nam. De Groningers stonden na een kwart spelen slechts op een kleine 20-22 voorsprong. Vooral oud-Aris speler Lance Jeter en Drago Pasalic waren verantwoordelijk voor de aanvalsdrift bij de Friese Oosterburen.  Een Groninger 0-9 run (5-2 naar 5-11) deed Aris in het eerste kwart het meeste pijn.

 

Tjoe de Paula (ook al een oud-Aris speler) opende voor Donar het tweede kwart. Na een tweetje van Lance Jeter (die daarna tot de rust op de bank bleef) vluchtte Aris coach Klaas Stoppels in een time-out, maar kon niet verhinderen dat Donar voor de eerste keer op elf punten voorsprong kwam; 21-32. De Leeuwarders reageerden o.a. via een bommetje en score van George Marshall (in de wedstrijd goed voor 19 punten) adequaat en bij rust was alles bij een stand van 35-42 nog weer mogelijk. Een ontketende Denton Koon was in de eerste helft bij Aris goed voor 19 (3x3) punten.

 

Jordan Gregory, Dexter Hope en George Marshall zorgden ervoor dat Aris na rust terugkwam tot 41-46 en even leken ook de Groningers kwetsbaar. Aris leek af te stevenen op de aansluiting, maar een Groninger 0-8 runnetje gooide echter roet in het eten. Het verschil liep onder de impulsen van Pasalic weer op naar 13 punten. Waar de Leeuwarders hun koppie in vorige wedstrijden na een teleurstelling nog weleens kwijtraakten, werden de ruggen nu nog weer eens extra gerecht. Een fraaie steal van Gregory, gevolgd door een bom van de razendsnelle Dexter Hope, zorgde ervoor dat er bij het ingaan van het laatste kwart nog steeds mogelijkheden (58-65) lagen voor een stunt tegen grootmacht Donar Groningen.

 

Deze bleef echter uit. Een strijdvaardig Aris hield wel moedig stand, maar kon de opgelopen achterstand niet meer goedmaken en verloor met 74-84.

 

Aris coach Klaas Stoppels: “Ik heb een dubbel maar goed gevoel. Aan de ene kant een goed gevoel omdat we gevochten hebben voor wat we waard waren. We hebben Donar niet de kaas van ons brood laten eten. Aan de andere kant, nederlagen zijn altijd zuur. We hebben gelijk vanaf het begin geprobeerd om er te staan en dat is goed gelukt. Met deze houding moeten wij de ploegen bestrijden waarmee wij moeten concurreren om de play-off plekken”.

 

Kwartstanden: 20-22, 15-20, 23-23, 16-19.

Donderdag speelt Aris een uitwedstrijd in Den Bosch tegen de nummer vier New Heroes.

Wedstrijd informatie

Datum : 11 februari 2017 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2016-2017
Aris Leeuwarden 74
Groningen 84
Terug naar overzicht