Aris Leeuwarden - Amsterdam

Aris na wederopstanding langs Amsterdam

Aris Leeuwarden en Apollo Amsterdam vochten zaterdagavond in eigen Kalverdome een heus vier punten duel uit om zich te plaatsen voor de play-off. Na een hopeloos lijkende achterstand van 23 punten (42-65), vocht het team zich knap terug in de wedstrijd en sleepte na over-time alsnog de overwinning uit het vuur.

Voorafgaande de wedstrijd tegen Amsterdam keek het team van Aris technisch duo Klaas Stoppels/Nanne Klompstra tegen twee punten achterstand aan. Het was, met nog een volledige competitieronde te gaan, een ‘must win’ wedstrijd voor de Leeuwarders. Na een krankzinnig verlopen laatste kwart wonnen de Leeuwarders na over-time met 102-88.

Aris begon scherp en onbevangen aan de wedstrijd. Kwam ook op 6-0 voorsprong, maar de Amsterdammers kwamen weer langszij en namen via van Max van Schaik een voorsprong. Aris leek via een hoogstandje tussen Denton Koon en George Marshall op (22-22) gelijke stand te komen, maar soms gaat dat ook weleens mis. Zo ook nu. Deze act werd gelijk door de Amsterdammers met twee afstandsbommen afgestraft. In plaats van een gelijke stand keek Aris na een kwart spelen tegen een 20-28 achterstand aan.

De Leeuwarders waren in het tweede kwart de weg even volledig kwijt. Stonden na 24-30 vijf minuten helemaal droog en via een 0-15 run namen de Amsterdammers na een drietje van Max van Schaik een veilig lijkende 27-45 voorsprong. Deze moest daarna jammerlijk met een blessure het veld verlaten om niet weer binnen de lijnen te komen. Een drietje van een prima acterende Denton Koon (eerste helft goed voor 12 pnt.) en een bom van Jordan Gregory (bleef eerste helft hangen op 8 pnt.) gaf de tot dan muisstille tribunes weer enige hoop.

Die ging na rust echter snel in rook op. Na o.a. twee bommetjes van Stefan Mulder en Aron Royé leek alles over en uit voor de Leeuwarders bij een 42-63 achterstand. Denton Koon gaf het sein voor een 7-0 run die sterk werd aangevuld door een prima derde kwart van Meshack Lufile. Maar ook de grootste optimist in het Kalverdome gaf op dat moment geen cent meer voor een goed eindresultaat.

Dat veranderde toen topschutter Jordan Gregory het vuurtje met een afstandsbom opstookte. Gesteund door een ijzersterke Meshack Lufile en een dirigerende Denton Koon werd de definitieve achtervolging ingezet en werd ook ‘de zesde man’ op de tribunes wakker geschut. Langzaam sloop het team van Klaas Stoppels naderbij en binnen vier minuten tijd werd de achterstand teruggebracht naar 61-71. Stefan Mulder dreigde met zijn vijfde drietje nog roet in het eten te gooien, maar met name Jordan Gregory was ontketend en met nog een minuut te gaan was alles bij een stand van 75-78 weer mogelijk. Een score van Meshack Lufile werd afgestraft met ‘een loopfout’, waarna Dimeo van der Horst met een bom Apollo de overwinning leek te bezorgen. Maar als een duiveltje uit een doosje was daar ineens die aalvlugge George Marshall die in zijn eentje de zes punten achterstand voor Aris goedmaakte. Met nog zes seconden te gaan had Amsterdam balbezit, maar werd wegens ‘treuzelen’ aan de zijkant afgefloten. Met een laatste wanhoopspoging (80-83) werd er in de laatste Aris aanval een fout op George Marshall gemaakt. Als een ijskonijn verzilverde hij de vrije worpen en sleepte er een niet meer voor mogelijk gehouden verlenging uit.

In de laatste vijf minuten werden de aangeslagen Amsterdammers door de Leeuwarders helemaal zoek gespeeld. Lufile opende voor Aris en Dexter Hope deed zijn naam eer aan en verzilverde een beslissende bom. Van alle druk bevrijd denderde een op dat moment ontketend Aris door. Nadat alle kruitdampen waren opgetrokken stond er in deze ‘Wedstrijd Van Het Jaar’ een zwaar bevochten 102-88 overwinning op het scorebord. Het team van het Leeuwarder trainersduo Klaas Stoppels/Nanne Klompstra doet na deze zege weer volop mee voor een play-off plaats.

Een grieperige Klaas Stoppels na de wedstrijd: “Het eerste kwart was nog acceptabel en de jongens waren ervan doordrongen dat dit de wedstrijd van het jaar was. In het tweede kwart zie je de energie wegvloeien en als wij zonder energie spelen zie je dat wij kwetsbaar zijn. We kregen te gemakkelijk scores tegen en dat wekt irritatie op en wil men daarna te snel scoren”. Het omslagpunt lag volgens de coach in het rustmoment tussen het derde en vierde kwart. Stoppels: “Jordan Gregory nam op dat moment het woord en zei: ‘dit gaan we ons niet laten gebeuren’ en iedereen ging daarin met hem mee en dan zie je dat de Amerikanen ook hun verantwoordelijkheid nemen”. Klaas Stoppels gaf zijn team een groot compliment met nog zeven seconden te spelen. Stoppels: “Zij stonden op dat moment zo goed te verdedigen dat zij (red. Amsterdam) een vijf seconden overtreding maken. Wij de bal krijgen en na een time-out de fout op ‘Sergio’ en schiet hij de vrije worpen feilloos raak. Al met al ben ik heel tevreden maar nu zit ik even helemaal kapot”.  

Topscoorder Jordan Gregory: 29 punten. ‘Man Off The Match Denton Koon: 23 punten en 15 rebounds. Meshack Lufile: 22 punten waarvan 20 in de tweede helft.

 

Wedstrijd informatie

Datum : 25 februari 2017 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2016-2017
Aris Leeuwarden 102
Amsterdam 88
Terug naar overzicht