Amsterdam - Aris Leeuwarden

Gehavend Aris Leeuwarden wint uit bij Apollo Amsterdam

De eerste wedstrijd in 2017 verliep voor Aris Leeuwarden uitstekend. Zonder Craig O. en met een verre van fitte selectie won Aris zaterdagmiddag in en tegen Amsterdam met 85-94.

Het team van Aris coach Klaas Stoppels speelde na een kort kerstreces zijn eerste wedstrijd van 2017 uit tegen Apollo Amsterdam. De Amsterdammers, op voorhand een concurrent voor een play-off plaats, hadden een prima seizoenstart en bezetten een voorlopige vierde plaats op de ranglijst met vier punten voorsprong op de Leeuwarders. Spelend zonder top-rebounder Craig O. (wegens een knieblessure uitgeschakeld tot maart) heeft Aris in de rebounds voorlopig het een en ander moeten inleveren.  Aris was daarnaast verdedigend extra gehandicapt door een niet fitte Patrick Frimpong. Frimpong moest afgelopen week al een paar trainingen missen door een plots opgekomen griepje. De Canadees Lufile kan nog steeds maar op 75% van zijn kunnen spelen wegens een slepende rugblessure. Jeugdspeler Bas de Jong (18 jr.) werd noodgedwongen aan de smalle selectie van slechts acht man toegevoegd.

George Marshall wees Aris Leeuwarden met twee afstandsbommetjes onbevangen de weg naar een 6-10 voorsprong. Beide teams konden in het eerste kwart moeilijk afstand van elkaar nemen en waren aan elkaar gewaagd. Amsterdam sloop na de achterstand naderbij en nam daarna een kleine voorsprong. Na een kwart spelen was de stand echter weer 24-27 in Leeuwarder voordeel. In een slordig gespeeld tweede kwart keken de Leeuwarders tegen vijf puntjes (37-32) achterstand aan. De in het veld gekomen Meshack Lufile schoot Aris koelbloedig weer langszij en daarna naar 37-38 voorsprong. Bij rust stonden de Friezen nog steeds aan de goede kant van de score; 39-40.

Na rust hetzelfde beeld en bleef het lang (47-46) een puntje-puntje wedstrijd. Al sluipende namen de Amsterdammers echter een kleine voorsprong naar 62-54. Een drietje in de buzzer zette de Leeuwarders met nog een kwart te gaan op 71-59 achterstand.

Aris fileert Amsterdam in laatste kwart,

Na een paar missers verkleinden Denton Koon en Meshack Lufile de achterstand weer naar 71-63 en lagen er plots weer kansen voor de Friezen die bloed roken. Denton Koon zette met een score plus bonus Aris andermaal op het goede spoor (75-70), waarna coach Faijdherbe van Apollo naar een time-out vluchtte met nog zes minuten te gaan. Een bom van schutter Jordan Gregory zette Aris met ruim vier minuten te gaan weer naast (77-77) de Amsterdammers. George Marshaal schoot Aris naar 83-84 waarna Dexter Hope de Leeuwarders naar een 83-86 voorsprong schoot. Nadat Meshack Lufile een defensieve rebound pakte en Marshall de Leeuwarders naar vijf punten voorsprong schoot met nog 46 sec. op de klok, was de verrassing in de maak. Na een steal van een sterk spelende Denton Koon dunkte hij Aris naar een veilige 85-92 voorsprong. Met maar liefst vijf spelers in de dubbele cijfers won Aris met 85-94.

Kwartstanden: 24-27, 15-13, 32-19, 14-35.

Woensdagavond speelt Aris in eigen Kalverdome voor de beker tegen Apollo Amsterdam.

Wedstrijd informatie

Datum : 07 januari 2017 16:00
Locatie : Apollohal
Seizoen : 2016-2017
Amsterdam 85
Aris Leeuwarden 94
Terug naar overzicht