Grasshoppers - Aris Leeuwarden (beker)

Aris naar halve finale beker

Aris Leeuwarden bereikte gisteren voor de vierde keer in de historie de halve finale van de Nederlandse beker. In een temporijk en attractief duel werd in Katwijk gewonnen van Grasshoppers (71-91). Het echte verschil werd gemaakt in het laatste kwart toen Aris snel wegliep van de gastheren.

Grasshoppers had in de 1/8 finale in de eigen hal al Rotterdam verslagen, dus het team van Michael Schuurs was gewaarschuwd. Grasshoppers speelt dan weliswaar een niveau lager in de Promotiedivisie, maar het niveau daar is prima, zoals ook eerder al Red Giants in de beker aantoonde. Het zou mooi zijn als dit soort ploegen zouden kunnen aansluiten in de Eredivisie, dat zou een verrijking zijn.

De hal in Katwijk zat een half uur voor aanvang al propvol en dat zorgde voor een heerlijke cupsfeer, waar vanaf de start duidelijk was dat Aris vol aan de bak moest. Schuurs moet het nog steeds stellen zonder sterkmaker Joe O’Shea en dat betekent dat de jeugd net zoals eerder tegen Zwolle en Den Bosch veel minuten maakt. Met name Enzo Swart vaart daar wel bij. De shooting guard startte opnieuw en beloonde het vertrouwen van zijn coach met maar liefst zes driepunters. Swart werd mede daardoor uiteindelijk topscorer met 20 punten.

De topscorer van de wedstrijd speelde echter bij de tegenstander. Joey Schelvis had al eerder naam gemaakt met 43 punten tegen Rotterdam en was ook nu met name in de eerste helft ongrijpbaar. Met 20 punten voor rust (uiteindelijk 31) zorgde hij er persoonlijk voor dat Grasshoppers en Aris de eerste helft bij elkaar in de buurt bleven. Aris stond veel op (kleine) voorsprong, maar Grasshoppers knokte zich telkens weer knap langszij.

Na een kwart stond Aris door een slordige laatste minuut op kleine achterstand (26-25), in het tweede kwart begon het al wat controle te krijgen over de aanvalsdriften van Grasshoppers, dat snel en attractief basketbalde. De voorsprong bij rust was voor Aris, maar niet groot (42-47).

In de tweede helft bleef Aris rustig door scoren. Grasshoppers had moeite met de aanvallende efficiency van Aris en heel langzaam sloop Aris weg. Josiah Heath, Quincy Treffers en Ali Fraser scoorden, keurig bediend door Nigel van Oostrum (15 assists), inside tegen hoge percentages en Swart knalde zijn drietjes tegen 60% binnen. De voorsprong werd snel een punt of 12, maar deze werd kinderlijk aan het eind van het derde kwart weggegeven. Grasshoppers profiteerde slim van het balverlies aan Leeuwarder zijde en het publiek begon er  weer in te geloven. De voorsprong slonk naar zeven (63-70).

In het laatste kwart liep Aris echter definitief weg. Javier Duren (18 punten) had controle over zijn tegenstrever Schelvis, die droog viel. Binnen een paar minuten sprintte Aris naar 67-84 en was de wedstrijd gespeeld. In de laatste minuut mocht Marvin Dijkstra als vijfde jong talent ook zijn debuut maken in de hoofdmacht.

Bij 71-91 was de wedstrijd voorbij en konden zowel Grasshoppers als Aris tevreden terug kijken op een geslaagde avond. De hal zat vol, de wedstrijd was reclame voor het basketbal, de sfeer en organisatie was perfect, Aris had zijn begeerde halve finale binnen en Grasshoppers kon terugkijken op een prima wedstrijd. In de halve finale komt Aris zo goed als zeker in een dubbel uit tegen Den Bosch. Die moet daarvoor op 7 februari nog wel afrekenen met Eerstedivisionist Lokomotief uit Rijswijk. De thuiswedstrijd wordt in principe gespeeld op woensdag 17 februari, de return in Den Bosch is (onder voorbehoud) gepland op dinsdag 8 maart. De winnaar plaatst zich voor de bekerfinale, die gespeeld wordt op zondag 27 maart.

Het zou voor Aris de eerste keer zijn dat het de finale zal halen. In de eerdere drie bereikte halve finales werd het achtereenvolgens uitgeschakeld door de miljoenenploeg van Amsterdam, Nijmegen in een volle hal, dat toen onder leiding  stond van Schuurs en twee seizoen geleden Leiden. Schuurs won zelf als coach al eenmaal de beker en wil het kunstje graag met Aris herhalen.

Voor de coaching staff kan de focus nu voor een paar week weer op de competitie. Met Zwolle (uit) en Den Bosch (uit) net achter de rug, volgen nu Groningen (thuis) en Leiden (uit). De volledige top 4, waarvan 3 x uit. Een leerzame periode voor de jongelingen. Daarna volgen drie wedstrijden op rij tegen directe concurrenten.

Zaterdag dus eerst de derby in een vol Kalverdijkje tegen Groningen. De wedstrijd begint om 20.00 uur.

Wedstrijd informatie

Datum : 26 januari 2016 20:00
Locatie : Groningen
Seizoen : 2015-2016
Grasshoppers 71
Aris Leeuwarden 91
Terug naar overzicht