Aris Leeuwarden - Leiden

Aris pakt morele winst

Na vijftien minuten wedstrijd leek Aris Leeuwarden kansloos tegen koploper Leiden. De achterstand was 23 punten (23-46). Daarna liet het team zich van zijn beste kant zien. Het speelde frank en vrij, achterhaalde Leiden (62-64), maar kwam in de slotfase toch net te kort (83-90).

De drie voorgaande ontmoetingen werden kansloos verloren en ook nu leek het in de beginfase weer een zware avond te worden. Aris kwam moeilijk door de verdedigende druk van Leiden heen en toonde te veel ontzag. Tot 9-9 ging het onder aanvoering van Ali Fraser gelijk op, maar daarna zetten de gasten de turbo er op. Vooral ex-Aris speler Jeroen van der List deed het team van Klaas Stoppels en Nanne Klompstra zeer. Met verre bommen schoot hij het eerste serieuze verschil op het bord (13-27).

In het tweede kwart was er eerst nog geen herstel. Pas na een time-out van Stoppels bij 21-44 ging de druk van de ketel en knabbelde Aris puntje voor puntje iets van de grote achterstand weg. Aris begon makkelijk te scoren, pakte belangrijke rebounds en bij rust was het gaatje al kleiner (33-47).

Na rust ging de turbo er helemaal op. Javier Duren had “hete handen” en knalde de ene na de andere driepunter binnen. De guard zou eindigen op 37 punten.  De achterstand van 14 punten was in een mum van tijd verdwenen en bij 62-64 was er feitelijk weer een geheel nieuwe wedstrijd.

Leiden heeft echter te veel routine in het veld om in paniek te raken. De ploeg bleef in die fase vooral inside via Thomas Koenis scoren en de inhaalslag had bij Aris veel kracht gekost. Het verschil was na drie kwart wedstrijd weer acht punten (65-73).

Aris bleef in het laatste kwart aandringen, maar kon net niet genoeg druk zetten om Leiden te achterhalen. Het verschil bleef hangen op zes tot acht punten en wat Aris ook probeerde, het werd gecounterd door de koploper. Bij 83-90 was het over en uit en gingen de fans tevreden naar huis.

De wedstrijd was prima en geeft vertrouwen voor de belangrijke serie straks tegen Amsterdam, Rotterdam en Weert.  Die wedstrijden zullen bepalen of Aris aan het eind van het seizoen mee gaat doen aan het toetje van de competitie. Als Aris zo speelt als de laatste 25 minuten van deze wedstrijd hoeven de fans zich daarover geen zorgen te maken.

Maar eerst moet het team a.s. dinsdag nog naar Groningen, waar Stoppels mag proberen om sinds 2004 weer eens in Martiniplaza te stunten.

Wedstrijd informatie

Datum : 23 maart 2016 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2015-2016
Aris Leeuwarden 83
Leiden 90
Terug naar overzicht