Aris Leeuwarden - Groningen

Prima eerste wedstrijd

Aris Leeuwarden speelde gisteravond een prima ouverture in de Dutch Basketball League. In de slotfase knokte het zich langs titelkandidaat Groningen, maar zag toch in de laatste minuut de zege wegglippen (65-73). Toch verlieten de circa 1.000 fans tevreden en met een zeer positief gevoel de hal.

 

Het zou een spektakelstuk worden, waar misschien niemand vooraf rekening had gehouden. Immers het team van Michael Schuurs is jong en onervaren en Groningen heeft de beste en meest brede selectie van de competitie. Een oneerlijke strijd op voorhand, maar dan had iedereen vergeten rekening te houden met het karakter dat in het team van Aris zit.

Vanaf minuut 1 in de voorbereiding werkt het team als een paard en geeft het geen seconde op. Met veel eigen jeugd moet het dit jaar gebeuren en dat is een enorme uitdaging en kans. Met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar staat het jongste ooit van Aris in de Eredivisie. Ook gisteravond moest iedereen al gelijk vol aan de bak. En dat werd aan het eind van de wedstrijd nijpend toen Aris in de personele problemen kwam door foutenlast en Nigel van Oostrum al kwijt was geraakt door een vervelende klap in zijn nek.

Het eerste kwart was nerveus van beide kanten en de teams scoorden meer vanaf de vrije worplijn dan vanuit het veld. Aris hield Groningen onder druk en bleef in de buurt (14-13). Een kleine Groningen-run werd beantwoord door driepunters van Jelmer Visser en Tom Aarts, die daar aan vooraf een kill block op Yannick Franke had.

Met sterkmakers Javier Duren, Quincy Treffers en Josiah Heath als aanjagers en scorers stond Aris bij rust op een verrassende voorsprong (32-29). Aris zat in die fase al in foutenlast. Joe O’Shea en Desharick Guildry konden daardoor maar mondjesmaat in het veld en Aris raakte kort voor rust dus ook van Oostrum al kwijt.  

Na rust leek dat Aris op te breken. Een 18-1 run zorgde voor 33-47, maar Aris rechtte de rug en kroop punt voor punt weer dichtbij. Het laatste kwart begon bij 46-56 en het onverwachte gebeurde daarbij. De Arisfans zorgden voor de sfeer en Groningen raakte de weg kwijt. Een spectaculaire 10-0 run zorgde weer voor balans en een driepunter van Enzo Swart zorgde daarna voor een heuse ontploffing in het Kalverdijkje (63-61). De focus was daardoor even een paar seconden weg, waardoor Franke binnen twee seconden aan de andere kant een and-one kreeg en O’Shea hiermee zijn vijfde fout pakte (63-64). Via Duren werd het nog wel 65-64, maar daar hield het helaas mee op. In de laatste minuut besliste Groningen de wedstrijd, Aris kwam niet meer tot scoren en liep (door het foutenspelletje) nog geflatteerd naar een 65-73 nederlaag.

Zaterdag wacht de volgende uitdaging, dan speelt Aris in de Vijf Mei hal tegen Leiden dat zijn eerste wedstrijd eenvoudig won in Rotterdam.

Wedstrijd informatie

Datum : 10 oktober 2015 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2015-2016
Aris Leeuwarden 65
Groningen 73
Terug naar overzicht