Aris Leeuwarden - Amsterdam

Winst na thriller

Aris Leeuwarden en Amsterdam zorgden gisteravond voor topamusement. In een heerlijke wedstrijd bleef Aris de Amsterdammers na verlenging net een paar puntjes voor (86-82). Het zorgde in de eigen thuishal voor een prachtige basketbalsfeer.

Het was de jeugd tegen de ervaring, volgens de voorbeschouwing. Amsterdam beschikt over veel ervaring in het team, Aris heeft, zoals vaker gezegd, een jong, maar talentvol team. En dat gaat gepaard met pieken en dalen en vallen en opstaan. De wedstrijd tegen Amsterdam was daar weer een bewijs van. Daarnaast moest coach Michael Schuurs deze week twee nieuwe spelers inpassen door het vertrek van Desharick Guidry.

Jan van der Kooij en Ali Fraser zijn nieuw en Fraser had zelfs nog maar op vrijdag kunnen meetrainen. Beide maakten even hun debuut en lieten gelijk zien straks het team prima te gaan versterken. De start van Aris was overweldigend. Als jonge honden vlogen de spelers over het veld en binnen enkele minuten stond er al een 24-6 voorsprong op het scorebord. Het tempo was hoog en Amsterdam werd in die fase volledig overlopen.

Daarna begon het te stokken. De gasten raakten niet in paniek en kregen weer aansluiting via met name Gerald Robinson. Bij Aris scoorden in de eerste helft bijna alle tien spelers, bij Amsterdam waren dat een paar. Het was aantrekkelijk om naar te kijken. Niet altijd even goed, maar de strijdlust aan beide kanten vergoedde veel. Bij rust was de grote voorsprong van Aris al bijna verdampt (43-36).

Het derde kwart was van Leeuwarder kant niet goed. Veel balverlies, foute beslissingen, laag tempo, Aris zag Amsterdam langszij komen en weglopen. Een kwartstand van 11-24 en dus een achterstand van zes punten (54-60) na driekwart wedstrijd.

Het laatste kwart werd een regelrechte nagelbijter. Onder aanvoering van een weergaloze  Javier Duren ging Aris in de achtervolging en werd het een thriller. Aris kwam in de buurt, zelfs langszij, maar nooit op voorsprong. Elke Leeuwarder score werd weer door Amsterdam beantwoord en lang leek het er op dat Amsterdam de wedstrijd zou winnen.

Duren dacht daar echter anders. Met twee driepunters en een and-one in de slotminuten zorgde hij persoonlijk voor 70-70. In de laatste seconde had de guard zelfs het laatste schot, maar dat was net te moeilijk. Verlengen dus, vijf minuten extra.

In die verlenging gebeurde veel, heel veel. Amsterdam nam gelijk de leiding (70-77), maar twee verre driepunters van Enzo Swart brachten Aris weer langszij. In de slotminuut pakte Aris de winst. Josiah Heath en Duren bleven foutloos van de vrije worplijn en schoten zo Aris samen naar de eerste winst.

Aris gaat de komende weken naar Rotterdam en Weert. De volgende thuiswedstrijd is tegen Zwolle.

Wedstrijd informatie

Datum : 24 oktober 2015 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2015-2016
Aris Leeuwarden 86
Amsterdam 82
Terug naar overzicht