Aris Leeuwarden - Leiden

Twee belangrijke weken voor de deur

Tot 40-33 leek Aris Leeuwarden gisteren kans te hebben op een stunt tegen koploper Leiden. Een 1-24 run tegen gooide echter roet in het eten. Het gat was geslagen en wat Aris ook probeerde, het kwam er niet meer langs. Uiteindelijk werd het een 81-101. Vervelender dan de nederlaag waren de blessures van Ryan Watkins en Miles Jackson-Cartwright, die beiden eindigden in het ziekenhuis.

Hoe ernstig de blessures zijn, zal maandag moeten uitwijzen. Watkins liep tegen een elleboog aan en kreeg daardoor een oogwond. Hoogstwaarschijnlijk een lichte hersenschudding. Jackson-Cartwright liep een polsblessure op, die maandag verder bekeken moet worden. Zij konden tijdens de wedstrijd plaatsnemen naast Rik Pijp, die vrijdag op de training door zijn enkel ging. Coach Tom Simpson had dus lange tijd slechts zeven spelers tot zijn beschikking en dat was een extra handicap tegen Leiden dat op volle oorlogssterkte was.

De eerste fase van de wedstrijd was zeer attractief. Beide teams houden van snel basketbal, het tempo was hoog en de score liep snel op. Na 10 minuten stond er een verdiende 30-27 tussenstand in het voordeel van Aris op het bord. Aanvallend een dikke voldoende, verdedigend was het aan beide kanten magertjes. Tot 40-33 ging het, onder aanvoering van Marquise Simmons, goed voor Aris dat aanvallend sterk en fris speelde, maar de verdediging opnieuw niet op orde kreeg.

Daarna ging het mis. Met name ex-Aris speler Jeroen van der List deed zijn oude team pijn. De 2.10 lange schutter knalde met twee driepunters Leiden weer naast Aris en de run was gestart. Aris viel aanvallende droog, niets lukte meer en bij rust was de zeven punten voorsprong veranderd in een 12 punten achterstand (41-53). Die klap kwam Aris in de tweede helft niet meer te boven. Met name ook omdat Watkins er inmiddels uit lag, zijn vervanger Jesse Markusse binnen zeven minuten vijf fouten kreeg en Simmons het inside dus nagenoeg in zijn eentje moest doen. De powerforward speelde een prima wedstrijd, werd ook topscorer met 24 punten, maar ook bij hem ging langzaam het licht uit. Het lengte-overwicht van Leiden was te groot.

Toen ook Jackson-Cartwright geblesseerd naar de kant ging, werd het helemaal lastig. Het gat bleef hangen op een punt op 16 en met vier kleine mannen naast Simmons op het veld (Dexter Hope, Tjoe de Paula, Phillip Bach en Torgrim Sommerfeldt) probeerde Aris nog van alles. Even was er nog wat hoop toen vier minuten voor het eind Aris via een paar driepunters terug kwam tot 74-85, maar van der List schoot met een belangrijk drietje definitief namens Leiden het licht uit in het Kalverdijkje.

Voor Aris breekt nu een belangrijke periode aan. Aris aast op plaats zes dat recht geeft op deelname aan de play-offs en speelt de komende twee week tegen achtereenvolgens Weert (uit), Amsterdam (thuis) en Rotterdam (uit). Drie directe concurrenten. Het is voor Simpson te hopen dat hij dan kan rekenen op zijn sterkmakers Jackson-Cartwright en Watkins.

De eerstvolgende thuiswedstrijd is op woensdag 3 december tegen Amsterdam. De wedstrijd begint om 20.00 uur.

Wedstrijd informatie

Datum : 22 november 2014 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2014-2015
Aris Leeuwarden 81
Leiden 101
Terug naar overzicht