Aris Leeuwarden - Groningen

Sterke start, zwak einde

Het begin van de derby tegen Groningen was veelbelovend. Aris Leeuwarden overrompelde Groningen volledig en er werd snel een behoorlijke voorsprong opgebouwd. Groningen herstelde, kwam langszij en nam het initiatief over. Tot driekwart wedstrijd waren er nog kansen, maar in het laatste kwart eindigde Aris zwak. Het resultaat: 79-97.

Onder aanvoering van een ontketende Tjoe de Paula kwam Aris snel op voorsprong. De Paula had na 10 minuten spelen de helft van de Leeuwarder productie achter zijn naam. Niet alleen de guard speelde sterk, hij kreeg perfecte ondersteuning van zijn teamgenoten. Bij 25-14 leek het een mooie avond voor een vol Kalverdijkje te worden. Aris speelde als een hecht collectief, spelers werden makkelijk vrij gezet en de verdediging sloot als een huis. Basketbal zoals het (vanuit Leeuwarder perspectief) gespeeld moet worden.

Vanaf het tweede kwart kwam het traditionele Aris-manco al om de hoek kijken. Slordig en onnodig balverlies, overmoedige acties en verkeerde schoten zorgden er voor dat Groningen kon gaan rennen. En dat moet je bij Jeter en co niet doen. “If it rains, it pours” in het Kalverdijkje. Makkelijke scores werden weggegeven en in de aanval werd niet meer als team gespeeld. Groningen kwam langszij en bij rust was er nagenoeg balans (40-42). Onnodig en niet slim gespeeld.

Het derde kwart was er een van veel scores aan beide kanten. Aris kreeg zijn een-tegen-een verdediging maar niet op orde, maar doordat het zelf ook met regelmaat bleef scoren, was de schade niet heel groot. Een fraaie score in de buzzer van Ryan Watkins werd afgekeurd, waardoor Aris met vijf punten achterstand aan het laatste kwart begon (65-70). Het leek nog alle kanten op te kunnen gaan.

"Leek”, want al snel maakte Groningen korte metten met de aspiraties van Aris. Een 8-0 run zorgde voor 65-78 en die klap kwam Aris niet meer te boven. Mede doordat aanjager de Paula met een oogblessure naar de kant moest. Wat geflatteerd kwam er uiteindelijk een 79-97 eindstand op het scorebord.

Een terechte nederlaag dus. Groningen opereerde als een hecht team, Aris startte weliswaar sterk, maar viel met name na rust uit elkaar. De mouwen moeten worden opgestroopt. Met nog acht wedstrijden in de reguliere competitie moet Aris aan zijn eindsprint beginnen. Tom Simpson heeft daar nu even de tijd voor. Over tien dagen is koploper Leiden de volgende tegenstander in het Kalverdijkje. Met een speelfitte Miles Jackson-Cartwright in het team er bij heeft de coach dan veel opties om te kneden aan het hechte collectief, dat straks zeker nodig is in de play-offs. Maar daarvoor zullen er nog een paar wedstrijden gewonnen moeten worden.

Wedstrijd informatie

Datum : 24 februari 2015 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2014-2015
Aris Leeuwarden 79
Groningen 97
Terug naar overzicht