Aris Leeuwarden - Groningen

Aris wint opnieuw van Groningen

Aris Leeuwarden deed gisteravond wat het de afgelopen twee jaar ook al deed: vlak voor Kerst winnen van Groningen. In een heerlijke wedstrijd sloeg Aris na rust toe. Een 39-45 achterstand werd toen omgezet in een klinkende 92-86 zege. Een meer dan verdiende overwinning, die Tom Simpson en zijn mannen na afloop een staande ovatie opleverde.

Het was de eerste derby in het vernieuwde Kalverdijkje en de sfeer zat er gelijk goed in. Groningen startte beter en met name Lance Jeter deed Aris van afstand pijn. Bij 14-28, direct in het tweede kwart, leek er een afstraffing te komen, maar Aris heeft dit jaar al vaker aangetoond dat het blijft knokken. Groningen coach Skelin speelde heel lang met zijn basisvijf en op het moment dat hij moest doorwisselen, sloeg Aris toe.

Simpson heeft met de komst van Nigel van Oostrum en Quincy Treffers meer opties en houdt zo zijn team lang fris. Een 11-0 run zette Aris weer in de buurt (25-28) en de wedstrijd begon opnieuw. Vanaf dat moment begon het team ook te geloven in de winstkansen. Ryan Watkins en Marquise Simmons heersten inside (resp. 25 en 21 punten) en van buiten kwam de dreiging van Tjoe de Paula en Torgrim Sommerfeldt. De Noor begint steeds meer zijn draai te vinden en was nu met 13 punten ook weer trefzeker.

De belangrijkste man bij Aris was echter Dexter Hope. Door de blessure van Miles Jackson-Cartwright komt er veel op zijn schouders terecht en gisteravond excelleerde de jonge guard. Cruciaal waren zijn acties in het derde kwart. De turbo ging aan. Eerst gaf Hope in de fastbreak een heerlijke assist op de Paula, die scoorde (met bonus), waardoor Aris voor het eerst op voorsprong kwam (62-60). Gelijk daarna ging Hope brutaal zelf naar binnen (64-60).

Het derde kwart was sowieso om in te lijsten. Maar liefst 34 punten werden er in dit kwart door Aris gemaakt en de achterstand bij rust werd goedgemaakt (72-69).  Aris had Groningen bij de “spreekwoordelijke strot” en liet in het laatste kwart niet meer los. Treffers zette met twee scores het verschil op tien punten (81-71) en Sommerfeldt en Watkins leken de wedstrijd vier minuten voor tijd te beslissen (85-73).

Nog even zette Groningen aan, kwam terug tot 85-81, maar een toverbal van de Paula gaf weer lucht (87-81). De klok was de grootste vriend van Aris in de slotfase. De laatste minuut konden de fans al gaan staan en het team belonen met een staande ovatie. Een verdiende “quality-win” zoals Simpson de zege na afloop bestempelde.

Voor de Kerst rest Aris nog 1 wedstrijd. Zondagmiddag wordt aangetreden in Den Bosch. De wedstrijd was officieel een competitiewedstrijd, maar is op verzoek van Den Bosch omgewisseld naar de nog te spelen bekerwedstrijd. In verband met  Europese verplichtingen was het moeilijk om voor deze wedstrijd nog een speeldatum te vinden voor 1 januari. Om Den Bosch tegemoet te komen heeft Aris hier aan meegewerkt. Den Bosch plaatste zich trouwens gisteravond voor de volgende ronden in de Europa Cup en dat is een prima ontwikkeling voor het Nederlandse basketbal.

De competitie wordt voor Aris weer vervolgd op 17 januari. Na zondag krijgen de spelers twee weekjes vrij om thuis Kerst te vieren. Met de overwinning tegen Groningen op zak zal de kerstmaaltijd extra lekker smaken

Wedstrijd informatie

Datum : 16 december 2014 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2014-2015
Aris Leeuwarden 92
Groningen 86
Terug naar overzicht