Aris Leeuwarden - Groene Uilen (oefen)

Eerste zege Aris

Aris Leeuwarden begon het seizoen 2014-2015 met een 88-75 overwinning tegen De Groene Uilen uit Groningen. Het was de eerste, aangename kennismaking met het team van Tom Simpson, die geen gebruik kon maken van zijn insideduo Marquise Simmons en Ryan Watkins. Beide waren nog niet speelgerechtigd.

Hierdoor kon Simpson slechts gebruik maken van acht spelers en dat heeft voor- en nadelen. Nadeel was dat alle spelers gelijk in de eerste wedstrijd overuren moesten maken en dat was ook wel te zien. Met nog maar een week trainingsuren in de benen, had Aris het met name in de tweede helft conditioneel zwaar. Zeker toen in het laatste kwart Torgrim Sommerfeldt en Tjoe de Paula met de maximale foutenlast naar de kant moest, bleef er weinig meer te wisselen over en werd de tol betaald van het hoge tempo in de eerste helft.

Groot voordeel van acht spelers was dat Simpson alle spelers ruim aan het werk kon zien als het om het “echie” gaat. Youngsters als Jelmer Visser, Rik Pijp en Jesse Markusse kregen voldoende speeltijd en die sloegen zich daar prima door heen.

Met tegenstander De Groene Uilen was een prima eerste tegenstander te gast. De Groene Uilen werd vorig seizoen kampioen in de Promotiedivisie, versterkte zich met Yannick van der Ark en Mark-Peter Hof (beide van landskampioen Donar) en zal zeker niet misstaan in de Dutch Basketbal League. Het overrompelde Aris in de eerste minuten en nam zelfs brutaal een 0-7 voorsprong. Toen ging echter bij Aris de gashendel volledig open. De nieuwe pointguard Miles Jackson gooide samen met Dexter Hope het tempo omhoog en Aris overklaste in 8 minuten op alle fronten. Een 33-4 run zorgde voor een 33-11 tussenstand na tien minuten. Jackson, Hope, de Paula en nieuwkomers Phillip Bach en Sommerfeldt vonden elkaar al makkelijk en het publiek smulde van de mooie acties.

Coach Simpson zag in die fase hoe hij zijn team wil laten spelen. Veel druk in de verdediging en aanvallend een moordend tempo. Natuurlijk kon dit niet worden vastgehouden. Daarvoor was de tegenstander te goed en werden de benen al snel te zwaar. Puntje voor puntje kwam De Groene Uilen terug en bij 78-75 en nog zes man over leek het weer een wedstrijd te worden. Zover kwam het niet. Aris kreeg de controle over de wedstrijd weer terug en een 10-0 run zorgde voor een 88-75 eindstand.

Donderdag deel 2 van de voorbereiding in Sporthal Ezinge in Meppel, met hopelijk Simmons en Watkins inside van de partij.

Wedstrijd informatie

Datum : 06 september 2014 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2014-2015
Aris Leeuwarden 88
De Groene Uilen 75
Terug naar overzicht