Leiden - Aris Leeuwarden (beker)

Aris mist bekerfinale in slotfase

Om in Leiden te kunnen winnen, moet je als Aris Leeuwarden vaak beter spelen dan je beste basketbal. De entourage, de historie, het fanatisme, de status. Het werkt vaak tegen je. Aris speelde gisteravond 35 minuten lang mee, stond zelfs even op voorsprong en leek af te stevenen op de bekerfinale. Leiden leek klaar voor de genadeklap. Toen ging het echter mis. Geen bekerfinale en een uiteindelijk geflatteerde nederlaag (78-63).

Na drie kwart wedstrijd was de strijd gelijk (55-54) en had Aris zich bewonderenswaardig terug geknokt in de wedstrijd. Leiden speelde opnieuw erg stevig, maar Aris had zich er dit keer beter tegen gewapend. Niet ageren, gewoon door buffelen en met gelijke munt terug betalen. Dat was het credo van coach Tom Simpson, die in de matig gevulde 5-Meihal opnieuw met een gehandicapt team moest spelen. Zaterdag was Tom Snikkers aan de knie geblesseerd geraakt en ook Tjoe de Paula (die wel 9 minuten op karakter speelde) was eigenlijk nog niet speelklaar. De guard wordt met al zijn ervaring node gemist, maar is gelukkig op de goede weg.

Aris begon sterk, kwam door Darius Theus en Stephen Lumpkins op een snelle voorsprong (4-10), maar die voorsprong verdween als sneeuw voor de zon. De aanval stokte, de vrije schoten werden gemist, Leiden nam de kop over en hield die tot rust vast (41-32). Op zich nog niets aan de hand gezien de foutenlast bij Worthy de Jong en Whit Holcomb bij Leiden. Na rust kwam Aris weer langszij bij 44-44 en bij 55-56 kwam het in het laatste kwart even op voorsprong.

In die periode begonnen de schoten van ver eindelijk te vallen en door de drietjes van Dexter Hope en Tim Kamczyc leek Aris af te stevenen op een zege en de eerste finaleplek in de historie. Helaas voor de 40 meegereisde fans viel daarna de aanval weer stil. Twee keer dom balverlies, samen met een paar easy fouten zorgden er voor dat Leiden in de slotfase weer kon weglopen. Van 55-56 werd het met name vanaf de vrije worplijn af 66-57 en was de wedstrijd gespeeld. Leiden had te veel ervaring om dit weer weg te geven.

Aris had niet meer de kracht terug te komen en een alles of niets poging leverde alleen maar een grotere nederlaag op. Jammer voor de underdog, de bekerfinale krijgt nu weer een Top 3-duel, want Leiden zal aantreden tegen de winnaar van Groningen-Den Bosch.  

De knop moet om, zaterdag staat de volgende wedstrijd op het programma. Aris heeft nog een paar zeges nodig om de play-offs veilig te stellen. In het Kalverdijkje is Wijchen te gast tijdens een avond die in het teken staat van de traditionele “Ladies Night”. De wedstrijd begint om 20.00 uur.

Klik hier voor beelden en interview Omrop Fryslan

Wedstrijd informatie

Datum : 12 maart 2014 20:00
Locatie : Vijfmei hal
Seizoen : 2013-2014
Leiden 78
Aris Leeuwarden 63
Terug naar overzicht