Leiden - Aris Leeuwarden

Nederlaag in hectische slotfase

Aris leed gisteravond een nederlaag in Leiden. In een hard duel viel de beslissing pas in de laatste minuten. Tot 60-59 ging het gelijk op, maar een technische fout zette de wedstrijd vier minuten voor tijd op zijn kop. In de daaropvolgende hectische slotfase was Leiden leper. De alles of niets poging leverde niets op (80-68).

De wedstrijd was vanaf de start hard. Na een minuut of zes waren beide Friese centers al naar de kant. Stephen Lumpkins met een hoofdwond na een elleboog van nieuwe aanwinst Kevin Thompson en een paar minuten later moest ook vervanger Jesse Markusse bij een reboundduel na een vinger in het oog naar de kant. De hoofdwond van Lumpkins zou later zorgen voor de "vorentscheidung". Verzorger Piet Bouius had een drukke avond langs de kant, waar vooral de wond van Lumpkins moeilijk dicht te krijgen was. Er was trouwens geen sprake van opzet in beide gevallen.

De hele wedstrijd was het spel stevig. Veel trashtalk van Leidse kant, waar met name oud-Arisspeler Whit Holcomb het de hele wedstrijd aan de stok had met youngster Dexter Hope. Provoceren, uitdagen, het zijn de slimme trucs van een ervaren guard. Ook Sean Cunningham en Mohammed Kherrazi waren daarin nadrukkelijk aanwezig. Het mag blijkbaar zolang de scheidsrechters het accepteren. Na afloop zou Holcomb trouwens melden dat het goed was voor de ontwikkeling van Hope.

De wedstrijd ging gelijk op en Aris verzuimde eigenlijk afstand te nemen voor rust. Het ging goed mee in de strijd en zichtbaar is dat Aris na de kerstbreak grote stappen vooruit maakt. Echter had het opnieuw problemen vanaf de vrije worplijn. Alleen Darius Theus was daar trefzeker (8 uit 10), de rest van het team kwam tot een schamele 4 uit 16. Ondanks de vele gemiste vrije worpen (11 stuks voor rust) was de achterstand halverwege slechts vier punten (36-32).

Aris opende na rust sterk. Twee bommen van Theus en Nathan Healy zorgden voor 36-38 en vanaf dat moment lieten de beide teams elkaar niet meer los. Bij 46-50 was Aris even los, maar Leiden antwoordde direct. De uiteindelijke beslissing viel feitelijk vier minuten voor tijd. Bij 60-59 en balbezit Aris ontving Lumpkins een technische fout. De scheidsrechter vond dat de hoofdwond weer bloedde, Lumpkins ontkende dat, waarna Kherrazi hem enige onaardige woorden toevoegde. De reactie van Lumpkins werd bestraft met een T. Leiden scoorde uit de vrije worpen en de daaropvolgende aanval en had het beslissnede gaatje (63-59).

De lont in het kruitvat was aangestoken, het publiek ging zich roeren en de wedstrijd verloor alle controle. Leiden speelde leep, maakte slim gebruik van het gekantelde momentum en Aris kon weinig goeds meer doen. Terwijl de wedstrijd al beslist was, werd een laatste opstootje vlak voor tijd Healy fataal. Opgewonden standje Cunningham, de hele avond al bij alle opstootjes betrokken, kwam met twee ellebogen hard door op Healy, waarna scheidsrechter Smeltink direct Cunningham met een D het veld uitstuurde. Na overleg bleek dat de andere twee scheidsrechters het voorval niet gezien hadden. De commissaris achter de tafel bepaalde echter dat ook Healy het veld uit moest. Hij was de enige die blijkbaar iets ontoelaatbaars van Healy gezien heeft. Healy zal hierdoor sowieso de bekerwedstrijd tegen Rotterdam missen. Een hele dure en onterechte straf.

Het was een zeer vervelend en onnodig einde van een wedstrijd die 35 minuten behoorlijk stevig, maar zeker leuk was. Een goede leerschool voor het jonge team van Aris, dat heeft laten zien dat het zeker ook “met ballen” kan spelen. De laatste vijf minuten waren niet echt reclame.    
Dinsdag komt Rotterdam op bezoek voor de return van de kwartfinale. De entree is gratis, dus kom massaal het team aanmoedigen.

Wedstrijd informatie

Datum : 01 februari 2014 20:00
Locatie : Vijfmei hal
Seizoen : 2013-2014
Leiden 80
Aris Leeuwarden 68
Terug naar overzicht