Aris Leeuwarden - Leiden (beker)

Morele winnaar

Het was eigenlijk maar een rare einduitslag: 78-78. Een uitslag die normaal niet bij het basketbal mogelijk is, een gelijkspel kan immers niet. In het bekertoernooi echter wel, want daar wordt een totaalstand gemaakt na twee wedstrijden. Geen winnaar dus in het duel tussen  Aris en Leiden in het Kalverdijkje. Hoewel, de Leeuwarder fans waren wel winnaars. Zij zagen hun team letterlijk tot de laatste seconde doorknokken voor een goed resultaat.

Aris haalde in de tien jaar Eredivisie nog nooit de bekerfinale. Drie keer haalde Aris de halve finales, maar telkens strandde het daar. Vorig jaar redde Aris het net niet tegen Zwolle. Een gemiste lay-up van Whit Holcomb vlak voor tijd kostte toen de finaleplaats. Gisteravond stond de eerste wedstrijd tegen Leiden op het programma. De beide play-off finalisten van vorig jaar draaien een moeizaam seizoen en kunnen een plek in de bekerfinale heel goed gebruiken.

Het zou zoals bijna gebruikelijk tegen Leiden een stevig potje worden. Daar waar in Leiden kortgeleden Stephen Lumpkins nog met een bloedende hoofdwond het veld uit moest, was het dit keer Nate Healy die tussentijds het veld moest ruimen. Ook Healy kreeg een elleboog en ging met een scheurtje in de wenkbrauw naar de kant. Omdat je met een bebloed shirt niet mag spelen, kwam de forward later met het shirt van Tjoe de Paula terug op het veld. De wasdame van Aris zal veel werk krijgen om alle bloed uit de shirts te krijgen.

Darius Theus had het vooraf al gezegd: het zal een “dogfight” worden. Leiden mag veel, meer dan Aris en Aris moest zich daar tegen wapenen. Het verschil tussen beide teams was de hele wedstrijd minimaal, waarbij Aris in de eerste helft lange tijd op voorsprong stond. Een paar slordige minuten vlak voor rust zorgden voor een kleine voorsprong van de gasten bij de thee (38-40). Met name Worthy de Jong was in het tweede kwart moeilijk af te stoppen, de guard maakte in die tien minuten maar liefst 16 punten.

Aris speelde met een hoge intensiteit en had met Theus weer een prima aanjager. De guard zet in de tweede helft regelmatig de turbo er op en zorgde er voor dat het een interessante wedstrijd bleef. Met 26 punten werd hij topscorer van de wedstrijd. Leiden had een groot reboundoverwicht (43 om 25), maar had ook 7 turnovers meer.

Tot 61-61 ging het gelijk op, maar met een 0-9 run leek Leiden bij 61-70 in een zetel te zitten. Aris dacht daar anders over.  Stephen Lumpkins en Jan van der Kooij zorgden voor aansluiting (67-70) en daarna werd het een nagelbijtertje. Leiden had bij 75-78 de winst in handen, maar een fout op een driepunter van Healy zorgde een seconde voor tijd voor driemaal. Healy bleef koel en foutloos (78-78). Aris had zelfs nog de kans op winst, omdat Leiden bij de inname de bal zo over de zijlijn gooide. Tim Kamczyc kreeg nog een moeilijk driepunter, die helaas slechts de ring raakte.

Nog alle kansen volgende week in Leiden. Spelend met dezelfde intensiteit, met hopelijk een fitte Tjoe de Paula terug en een greintje meer geluk kan de finale gehaald worden. Allereerst moet Aris zaterdag nog naar Den Helder voor de competitie. Daarna volgt de return op woensdag in Leiden.

Wedstrijd informatie

Datum : 04 maart 2014 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2013-2014
Aris Leeuwarden 78
Leiden 78
Terug naar overzicht