Aris Leeuwarden - Leiden

Aris krijgt vleugels

De nieuwe Aris Leeuwarden-coach Tom Simpson heeft eindelijk zijn gewenste aansprekende overwinning binnen. In het Kalverdijkje werd het, vooral in het derde kwart (22-7), zeer zwak opererende Zorg en Zekerheid Leiden met 83-71 verslagen. 

Na de met 90-97 verloren wedstrijd tegen Matrixx Magixx gaf Simpson aan dat zijn ploeg een overwinning tegen een ploeg als Matrixx Magixx of Zorg en Zekerheid nodig had om zelfvertrouwen te tanken en vervolgens uit te groeien tot een gevaarlijke outsider tijdens de play-offs. 

Vier dagen later is het zover. Zorg en Zekerheid Leiden kreeg in het Kalverdijkje vanaf het eerste fluitsignaal de duimschroeven aangedraaid en wist alleen in het tweede kwart even onder de Friese druk uit te komen.

Met twee loepzuiver driepunters zette Nate Healy de Aris Leeuwarden al in de eerste minuten op het juiste spoor (6-0). Het was een voorbode van een waar bombardement aan Friese driepunters. De teller bleef uiteindelijk steken op 13 uit 24, waar Zorg en Zekerheid het uiterst magere 1 uit 11 tegenover kon stellen.

Dat Aris veel van buiten de cirkel schoot was eigenlijk wel logisch. Onder de borden beschikken de Leidenaren met mannen als Kherrazi, Thompson en Duinker over veel meer kilo’s. Nadat de eerste Friese storm was gaan liggen, leek vooral Kevin Thompson daarvan te profiteren.

In de slotminuut van het openingskwart wist hij met twee snelle scores de achterstand te halveren (22-18) om na twee minuten in het tweede kwart de aanzet te geven voor de Leidse machtsovername in de wedstrijd (26-24). Het was de tot dat moment vrij onzichtbaar spelende Worthy de Jong die de kentering vorm gaf en zijn ploeg voor even aan de leiding bracht (26-28).

Voor even dus, want na een time-out van Tom Simpson trok Aris Leeuwarden de verdedigende touwtjes weer wat strakker aan. Van Thompson werd daarna pas weer iets gehoord toen de wedstrijd bij 67-51 feitelijk al beslist was.

Ook de Aris Leeuwarden-held van vorig seizoen, Whit Holcomb-Faye, beleefde in het Zorg en Zekerheid Leiden-shirt een zeer teleurstellende avond. Hij werd volledig overschaduwd door zijn opvolger Darius Theus. Theus tekende voor 16 punten, 11 assists en 4 steals, waar Holcomb-Faye niet verder kwam dan 6 magere puntjes. Toch tekende Holcomb-Faye niet voor de zwakste prestatie van zijn team. Die ‘eer’ viel te beurt aan Mike Schachtner. Hij viel eigenlijk alleen op toen hij na zijn vijfde én onsportieve fout rechtstreeks de kleedkamer in verdween en zijn ploeg niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk in de steek liet.

Bij Aris Leeuwarden had men geen enkele boodschap aan de Leidse malaise. De ploeg kwam in het derde kwart in een ongekende flow. De drie blocks onderstrepen de verdedigende intensiteit van de Friezen, terwijl vanuit driepuntsland de teller door bleef lopen. Met vier punten in de slotminuut wist de formatie van Toon van Helfteren te voorkomen dat het kwart een historisch dieptepunt werd maar de uiteindelijk 22-7 zei veel over het krachtsverschil in dit kwart.

In het slotkwart wisten de bezoekers, die naar Leeuwarden waren gekomen om de vierde plek op de ranglijst op te eisen, zich enigszins te herstellen. Met nog een kleine vier minuten te spelen verkleinde Thompson de achterstand tot tien punten, 70-60.

De Leidse hoop op een ommekeer in de wedstrijd werd echter aan gruzelementen geschoten door Jan van der Kooij. Met drie (van zijn in totaal zes) bommen schoot hij Aris Leeuwarden definitief naar de overwinning.

Tom Simpson was na afloop uiteraard trots op zijn team. “We hebben ons niet laten intimideren door Leiden. In het tweede kwart stonden we even niet als team te spelen. Dat heb ik in de rust kunnen herstellen. In het derde kwart hebben we vervolgens als team uitstekend gespeeld”.

De man die Aris definitief naar de overwinning schoot en daarmee in de slotfase uitgroeide tot man of the match wilde de eer met zijn teamgenoten delen. “We hebben als team goed samen gespeeld. Daardoor kwam ik vrij te staan en als je dan zelfvertrouwen hebt moet je schieten.”

Dinsdag kan Aris in Groningen de volgende uitdaging aan. Dan speelt het in Martiniplaza tegen de koploper. Tien jaar geleden was coach Simpson de enige coach van Aris die ooit in Martiniplaza won. De uitslag was toen 83-71, en laat dat ook net de uitslag van gisteravond zijn. Voortekenen?

(met dank aan Hans Kortekaas van Basketballleague.nl)

Wedstrijd informatie

Datum : 19 maart 2014 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2013-2014
Aris Leeuwarden 83
Leiden 71
Terug naar overzicht