Aris Leeuwarden - Groningen

Memorabele comeback

In de rust gaf niemand Aris Leeuwarden nog veel kansen op de zege. Groningen heerste op het veld en de achterstand was groot (37-53). Na rust werd het allemaal anders. Groningen liep eerst nog verder weg (44-63), maar daarna was het Aris, Aris, Aris en nog eens Aris. Puntje voor puntje kwam het dichterbij en bij 71-71 had Aris Groningen achterhaald. Het werd er op en er over. Publiek op de banken en na 77-75 allemaal vrolijke Friese gezichten. Een memorabele wedstrijd zo vlak voor de Kerst.

 

Ed Molthoff gaf na afloop de credits aan youngster Dexter Hope, die halverwege de tweede helft de lont in het kruitvat stak. De verdediging werd aangetrokken en Groningen viel volledig uiteen. Aris daarentegen bleef als een team spelen. Darius Theus heerste op de point, speelde beresterk en kwam tot een fraaie double double met 11 punten en 10 assists. Enige verwijt dat je Theus kon maken, waren zijn vrije worpen. Normaal schiet de guard 80% van zijn vrije worpen raak, nu bleef hij steken op 3 uit 10.

Niet alleen Theus schoot zijn vrije worpen slecht. Aris eindigde op 15 uit 31 en daar liet het team veel punten liggen. Ook Tjoe de Paula (0 uit 3) en Tom Snikkers (2 uit 6) waren niet echt trefzeker. Toch waren ook deze beide spelers erg bepalend bij de terugkomst van Aris. Snikkers verbetert per week en heeft zich inmiddels prima aangepast aan het Nederlandse basketbal. Snikkers doet veel kleine dingen die het team helpen. Tegen Groningen kwam hij ook scorend regelmatig goed door. De Paula pakte in de laatste seconden de belangrijke steal, die de overwinning veilig stelde. Groningen had bij 77-75 nog een laatste kans, maar de Paula pakte een steal op Jeff Robinson, waarna Theus de tijd kon uitdribbelen.

Na 44-63 kwam Aris sterk terug. Na een driepunter van Hope, scoorde Nate Healy het leeuwendeel van zijn punten. Aris speelde brutaal, ging de strijd aan en ging geloven in de zege. De fans gingen er achter staan en er ontstond een heerlijk sfeertje in de hal. Die sfeer werd voor een van de Groninger fans blijkbaar te veel. De volwassen man misdroeg zich als een kleuter, werd nog sociaal gecorrigeerd door de andere fans, maar werd terecht verwijderd uit de hal.

Na drie kwart was het verschil nog maar negen punten (58-67) en puntje voor puntje werd het laatste verschil geslecht. Een score + bonus van Healy bracht Aris op 65-69 en even later zorgden twee vrije worpen van Healy voor 71-71. De wedstrijd was weer open en met nog drie minuten op de klok werd het een nagelbijter. Aris had het momentum, Groningen was het kwijt en bij 77-73 leek de zege in handen. Groningen scoorde nog tegen (77-75), de Paula miste zijn twee vrije worpen, maar pakte daarna de steal voor de definitieve winst.

Deze tweede helft moet vertrouwen geven voor de tweede helft van het seizoen. Die begint op 4 januari met een thuiswedstrijd tegen Weert. De spelers kunnen nu even genieten van een paar dagen vakantie. Over een week melden alle spelers zich weer voor de training.

Wedstrijd informatie

Datum : 21 december 2013 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2013-2014
Aris Leeuwarden 77
Groningen 75
Terug naar overzicht